Spitalul Judetean, fata cu desfiintarea

Epopeea prelurii Spitalul Judetean de Urgent (SJU) Vaslui de ctre Consiliul Judetean (CJ) Vaslui continu. Vasiel Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, a spus c stie foarte bine situatia de la spital si este constient de responsabilitatea care revine institutiei pe care o conduce. n consecint, CJ nu va prelua unitatea spitaliceasc dect fr datorii. Dumitru Buzatu, vicepresedintele CJ, a spus c CJ nu va semna protocolul de preluare nici chiar cu o clauz prin care datoriile (peste 320 de milioane) sunt preluate de Guvern, pentru c nu are ncredere n guvernanti.

Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, a declarat c doreste ca, la preluarea unittii, ministrul Snttii s vin la Vaslui. n actuala situatie financiar a SJU Vaslui, exist riscul ca la o rectificare bugetar pe minus, bolnavii s rmn fr tratament. Dac nu sunt bani pentru sntate, nu voi prelua acest spital. Ce pot s cer de la conducerea spitalului, cnd au attea datorii?! CJ si-a fcut datoria pentru sntatea judetului. Stiu ce vreau ct voi sta la CJ si nu voi face rabat de la aceste lucruri. Vreau s fac pentru cetteni tot ce este corect, a spus Mihalachi. Presedintele CJ Vaslui a subliniat faptul c nu vrea s merg cu datorii de la un an la altul, din crpeli n crpeli. Mai mult, n actuala situatie, exist riscul ca unitatea spitaliceasc s fie nchis. M doare sufletul de sntatea judetului, dar nu pot s-mi bat joc de populatie. Pot s fiu privit n toate felurile, dar vreau s fiu corect. Prefer s m duc acas, dect s iau datorii pe care s nu le pot plti. Nu preiau spitalul dect fr datorii, sau cu stampila Ministerului Snttii c nu m fac responsabil de datorii, a adugat Mihalachi. Referindu-se la situatia creat n jurul prelurii SJU de ctre CJ Vaslui, Levente Csaba Szekely, prefectul judetului Vaslui, a spus c, la nivel national, 86% din spitale au fost transferate. Nu trebuie s sufere populatia. Eu cred c e prea tare politizat cazul, a precizat Szekely. Prefectul a mai adugat c n tar sunt unitti care au datorii de sute de miliarde de lei si predarea a fost finalizat.

Nepreluarea spitalului, o problem fr solutii

Pe de alt parte, Dumitru Buzatu, vicepresedintele CJ, a spus c CJ nu va semna protocolul de preluare nici chiar cu o clauz prin care datoriile (peste 320 de milioane) sunt preluate de Guvern, pentru c nu are ncredere n guvernanti. Vor s ne forteze s prelum spitalul, fr s-si asume vreo rspundere n legtur cu datoriile pe care le are, a declarat Dumitru Buzatu, vicepresedintele CJ Vaslui. Chiar dac SJU a rmas ultima unitate din tar nepreluat de autorittile locale, Buzatu a declarat c rezolvarea situatiei este la ndemna Guvernului. Nu a existat nici mcar un semn de bun- voint, precum plata datoriilor pe anul trecut sau mcar pe trei luni. Lucrul acesta clarific situatia si intentiile Guvernului de a transfera asupra consiliilor judetene responsabilitatea proastei guvernri si de a-i face pe cei care lucreaz aici si pe cei care au nevoie de serviciile medicale, pe bolnavi, s cread c noi, CJ, am putea s rezolvm aceast chestiune, dup ce ei au adus spitalul n starea aceasta, a mai spus vicepresedintele CJ. Nici semnarea protocolului de preluare cu o clauz care s stipuleze c datoriile unittii nu tin de responsabilitatea CJ, ci de cea a Guvernului nu este o solutie pentru Dumitru Buzatu. Bolnavii nu vor putea s utilizeze clauza din contract. Guvernul, asa cum nu a respectat pn acum propriile legi, nu va respecta niciun protocol. De aceea, noi nu vom accepta dect solutii concrete si, n ultim instant, nu cred c s acceptm deloc preluarea spitalului pentru c n aceast lege problema nu a fost tratat ntr-un mod diferentiat. Sunt judete care au resurse suficiente pentru a prelua unittile spitalicesti, dar sunt si judete, si Vasluiul face parte dintre acestea, care nu au resurse suficiente pentru a prelua o asemenea activitate. Guvernul trebuie s tin cont c Vasluiul face parte din Romnia si are datoria s organizeze solidaritatea cu toti aceea care se afl n dificultate, a mai spus Buzatu. Interventiile prefectului Levente Csaba Szekely pe acest subiect au fost calificate de vicepresedintele CJ drept bune si corecte, dar total lipsite de eficient, de vreme ce n legea care reglementeaz preluarea spitalelor prefectul are o singur atributie: s desfiinteze unitt ile spitalicesti. S desfiinteze SJU, dar s-si asume rspunderea pentru asta, a declarat Buzatu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.