Someri cu diploma

Somaj si perspective profesionale zero, acestea sunt „binefacerile” economiei de piat pentru tinerii absolventi. Pe lng titularii unor diplome de studii superioare sau alte form de instruire, liceenii sunt alte victime predilecte ale somajului. Lund n calcul „traditia” din ultimii ani, precum si colapsul n care se zbate economia local, perspectivele pentru tineri sunt sumbre. Din cei 3.954 de elevi nscrisi n clasele terminale de liceu, peste 1.500 vor apela la indemnizatia de somaj. n conditiile n care pentru un loc de munc se lupt n jur de 537 persoane, soarta absolventilor vasluieni este pecetluit.

Sistemul vasluian de nvtmnt produce someri pe band rulant. Odat cu finalizarea examenului de Bacalaureat, cei mai multi dintre tinerii liceeni nu au un alt loc n care s se duc dect la Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui, ca persoane aflate n cutarea unui loc de munc. Cu alte cuvinte, s intre n sistemul social de sprijinire a persoanelor fr un loc de munc si s primeasc indemnizatie de somaj. Dac ne raportm la cifrele din anul precedent si n 2010, perspectivele economice ale tinerii generatii sunt sumbre. Spre exemplu, n iulie 2009, n judetul Vaslui erau nregistrati 18.167 de someri, pentru ca n august, numrul acestora s creasc la 20.150. Chiar dac o parte din persoanele indemnizate erau disponibilizate din mediul privat, grosul noilor someri a fost livrat de institutiile scolare. Cum recesiunea economic nu a fost depsit, iar piata muncii este extrem de srac n oferte, foarte multi liceeni vor fi obligati s se nregimenteze la capitolul someri. Indiferent de formele de nvtmnt, la zi, frecvent redus sau rut progresiv, somajul va fi masiv n rndul tinerilor. Ca n fiecare an, exceptie vor face tinerii care s-au nscris la o facultate din cadrul universittilor din tar sau strintate. n 2010, n judetul Vaslui erau nscrisi n clasa XII 2.502 elevi, n clasa XIII ruta progresiv – 514 elevi, iar n clasa XIII cu frecvent redus – 938 elevi. Dac ne raportm la trendul din anii trecuti, din numrul total de 3.954 de elevi nscrisi n clasa terminal de liceu, numrul somerilor cu diplom va creste exponential.

Sanse zero

Sansele de angajare n judet ul Vaslui sunt extrem de reduse. ntr-un top realizat la nivel national, Vasluiul este bifat cu cele mai mici oportunitt i de contractarea a unei slujbe. Cum era de asteptat, ofertele de munc cele mai dezvoltate sunt n Bucuresti, precum si „tigrii” economici din partea de vest a trii: Clujul si Timisul. La polul opus, judetul nostru are drept „competitori” mai multe judete din Oltenia: Oltul, Gorjul si Teleormanul. Practic, n acest moment, pentru numai 172 de locuri de munc sunt nregistrati oficial 22.487 de someri. Mai mult, dac lum n considerare si cele peste 70.000 de persoane nenregistrate oficial, dar aflate n cutarea unui loc de munc, datele sunt de-a dreptul alarmante. Nu mai putin de 537 persoane revin unui singur loc de munc ofertat pe piat.

Viitor negru

Grav este faptul c toat aceast fort de munc imens nu poate fi absorbit de nici o ramur economic viabil. Agricultura este subfinantat si, fr aportul important al ajutoarelor de stat, construc- tiile nu dispun de fondurile necesare dezvoltrii proiectelor, iar afacerile din ramura confectii textile sunt relocate ori si-au redus semnificativ activitatea. Dac economia judet ului nu dispune de resursele necesare relansrii angaj- rilor, alocatiile bugetare sunt vitale n acest sens. Din pcate, anul trecut, Vasluiul a primit foarte putini bani pentru o serie de proiecte, echilibrarea decalajului economic urias fat de alte judete din plan regional sau national lipsind cu desvrsire. Din nefericire, pe astfel de realitti economice, la sfrsitul anului 2010, rata somajului va fi ntre 16 si 18%, iar falimentele vor nghiti ntre 2.200 si 3.000 de firme.

ABC-ul somajului pentru absolventi

Absolventii din promotia 2010 care doresc s beneficieze de prevederile Legii nr. 76/2002, privind sistemul asigur rilor pentru somaj si stimularea ocuprii fortei de munc cu modificrile si complet rile ulterioare, au obligatia de a se nregistra n evidenta AJOFM Vaslui, ca persoane n cutarea unui loc de munc, n termen de 60 de zile de la absolvire. Absolventii care se vor nscrie pn la data de 27 august 2010 ca persoane n cutarea unui unui loc de munc, vor putea beneficia de indemnizatia de somaj, n cazul n care nu vor ocupa un loc de munc. Actele necesare pentru a putea fi luat n evident ca persoan n cutare de loc de munc sunt urmtoarele: C.I. – copie si original, act de studii sau adeverint – copie si original, certificat cstorie – dac este cazul – copie si original, adeverinta medical cu specificatia „Apt pentru munc” sau cu eventuale restrict ii medicale. Prin absolvent al unei institutii de nvtmnt se ntelege persoana care a obtinut o diplom sau un certificat de studii, n conditiile legii, ntr-una din institutiile de nvtmnt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular. Dreptul la indemnizat ia de somaj se deschide dup expirarea celor 60 de zile, pentru persoanele nregistrate, la solicitarea acestora. Indemnizat ia de somaj se acord pe o perioad de 6 luni.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.