Munca la negru, imbatabila

Inspectia Muncii Vaslui si-a fcut planul la capitolul amenzi. n primele sase luni ale anului, inspectorii de munc au taxat patronii cu 124.000 lei. Dac valoarea contraventiilor este aproape dubl fat de 2009, si „procedurile” de ocolire a legii s-au perfectionat. Angajatorii ncheie contracte scrise cu lucrtorii, dar nu le nregistreaz oficial dect dac fac obiectul unui control. n multe cazuri, reprezentantii legali ai angajatorilor nu sunt de gsit, iar cnd sunt gsiti, se plng de numrul mare de controale etc. Desi fenomenul muncii nelegale este imens, doar 41 de persoane au fost descoperite c munceau la negru.

n primele sase luni ale anului curent, inspectorii muncii au aplicat sanctiuni n valoare de 124.000 lei. Toate aceste contraventii au fost date pentru angajatorii care foloseau forta de munc la negru. Practic, valoarea sanc- tiunilor aproape s-a dublat, comparativ cu perioada similar a anului precedent, cnd au fost contabilizate amenzi n sum de 70.500 lei. Din nefericire, previziunile sumbre de la nceputul acestui an se adeveresc. Recesiunea economic sever si fiscalitatea excesiv pe forta de munc au deteriminat numeroase firme s-si gseasc salvarea n munca netaxat. Pe lng concedieri si reducerea drastic a cheltuielilor interne, societtile au transferat o parte important a productiei n zona gri. n acest fel, numeroase fluxuri comerciale, cu tot ce tine de implicatiile n venituri si salariati, nu mai figureaz n atentia Fiscului. Pe de alt parte, persoanele n cutarea unui loc de munc identific n munca nelegal una din ultimele alternative de supravietuire. Cu o piat a muncii fr oferte consistente, concedieri colective si scumpiri peste scumpiri, „tandemul” dintre angajatori si salariati s-a perfectionat. Potrivit datelor ITM Vaslui, n semestrul I din 2010 au fost efectuate 666 de controale si au fost sanctionati 31 de angajatori. Au fost depistate 41 de persoane care lucrau fr forme legale, din care 22 de femei.

Patronii, „ntelesi” cu angajatii

Capacitatea inspectorilor de munc de a depista munca nedeclarat este diminuat de practica recent a angajatorilor, extrem de frecvent n ultima perioad. Costel Harja, inspector sef adjunct n cadrul ITM Vaslui, a spus c angajatorii ncheie contracte scrise cu lucrtorii, dar nu pentru a le nregistra la ITM dect dac fac obiectul unui control. „Aceast practic este nlesnit si de complicitatea lucrtorilor. Acestia consimt s nu le fie nregistrate contractele, iar n cazul unui control, declar sub semntur c lucreaz pentru angajatorul respectiv doar de cteva zile (numrul declarat de zile este variabil, dar ntodeauna mai mic de 20). Se observ o anumit ntelegere ntre angajat si patron, ce se manifest prin refuzul angajatului n a colabora cu inspectorii de munc n timpul controlului (refuz s completeze declaratia, completeaz cu date eronate sau incomplete)”, a precizat Harja. n foarte multe cazuri, reprezentantii legali ai angajatorilor sunt greu de gsit, se plng de numrul mare de controale si de documente, solicit amnarea controalelor etc. La momentul prezent rii la control, angajatorii vin cu documentele aduse „la zi”, fapt ce mpiedic sanctionarea acestora, sub riscul anulrii actului de constatare si sanctionare a contraventiei n instant.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.