Reprezentantii pacientilor cu afectiuni cronice atrag atentia asupra situatiei grele n care se afl bolnavii cu afectiuni grave. Dup schimbarea mecanismului de compensare al medicamentelor, acestia sunt nevoiti s plteasc mult mai mult pentru tratamente. Peste 20% din vasluieni sunt diagnosticati cu o boal cronic.
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) sustine c majorarea copltii la medicamente, dup schimbarea mecanismului de compensare, este n medie de 125%, si nu de doar 10%, asa cum au anuntat oficialii Casei Nationale de Asigurri de Sntate (CNAS). Reprezentantii COPAC au anuntat, printrun comunicat de pres, c asteapt de la toti pacientii, medicii si farmacistii afectati de msura luat de CNAS s semnaleze situatiile concrete aprute de la momentul n care au ajuns n farmacie cu reteta de tratament. „Ceea ce se ntmpl acum n farmacii demonstreaz c am fost mintiti. Cresterea copltii nu a fost doar de 10%, asa cum au anuntat oficialii CNAS, ci este, n medie, de 125%. De exemplu, un pacient cu diabet zaharat de tip II, insuficient cardiac, boal cardiac ischemic cu angin pectoral de efort, fibrilatie artrial permanent cu alur ventricular medie, bloc bifascicular, HTA stadiul II pltea nainte pentru schema de tratament cu sase medicamente 129,8 lei, iar acum a pltit 231,4 lei, adic o crestere de 78%”, spun reprezentantii COPAC. Cele mai afectate grupe de populatie sunt pensionarii si copiii. Pentru pensionari, coplata a crescut de pn la 9 ori, majoritatea retetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape 100 de lei, iar pentru copii nu se mai asigur gratuitatea, mai ales pentru bolile grave, mai precizeaz reprezentantii organizatiilor de pacienti. Potrivit noului sistem de compensare, intrat n vigoare la 1 iulie, exist un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaz o anumit boal, si nu pentru fiecare medicament n parte, cum se ntmpla nainte. Astfel, de la acest pret se stabileste ct mai trebuie s scoat din buzunar fiecare pacient, n functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul. La nivelul judetului, peste 20% din vasluieni sunt diagnosticati cu o boal cronic. Astfel, peste 35.000 de vasluieni au boli hipertensive, alti 18.311 sunt diagnosticati cu cardiopatii ischemice, peste 11.500 sunt diagnosticati cu ciroz sau alte hepatite cronice, peste 9.800 cu diabet zaharat, aproximativ 7.500 cu boli ulceroase si alti 8.00 cu boli pulmonare cronice obstructive. Peste 7.000 de vasluieni primesc medicatie pentru cancer.
v-au pus portocalii nostri dragi sa va imbolnaviti? cu atat mai pitin Baselu’ care va iubeste ca sarea-n ochi. ei va ajuta, vor sa nu mai suferiti,sa va trimita mai repede acolo unde nu exista nici durere, nici intristare,nici suspin. si nici pensii. nesimtite.