Donatorii de snge din Brlad, tot mai darnici

De la nceputul anului si pn pe 30 iunie, peste 2.500 de donatori de snge au trecut pragul Centrului Judetean de Transfuzii Sanguine (CJTS) Brlad si au ajutat la colectarea sngelui necesar salvrii multor bolnavi. Comparativ cu anii anteriori, cnd se nregistrau n jur de 4.500 de donatori pe tot parcursul anului, acum se constat o crestere semnificativ a numrului de donatori. Totusi, stocul de snge cu RH negativ continu s rmn problematic, mai ales c prea putini donatori din aceast categorie „renunt” la pretiosul snge.

Fie c fac parte din categoria donatorilor fideli sau a apartintorilor unor bolnavi cu mare nevoie de transfuzii, tot mai multi localnici se prezint la CJTS Brlad pentru a dona lichidul vietii. Dac n anii anteriori se observa o crestere a numrului de donatori mai ales n preajma marilor srbtori (Pastele si Crciunul), acum nu a mai fost nevoie de un prilej anume. Cei care au dorit s contribuie la salvarea de vieti omenesti s-au prezentat la Centru atunci cnd au simtit nevoia, ns n limita numrului de donri admise pe an. Dovad st evidenta realizat de conducerea CJTS Brlad pentru primele sase luni ale anului, care arat c peste 2.500 de persoane din Brlad si comunele arondate au donat snge. Se ajunge astfel ca, cel putin pentru o perioad de timp, stocurile de snge de la CJTS Brlad s nu se epuizeze imediat, ci s poat fi folosite att pentru bolnavii din spitalele din judet ct si pentru unii din spitale din Iasi sau Bucuresti. Acest lucru este mbucurtor, indiferent de motivele care au condus la aceast crestere considerabil a numrului donatorilor. Important este faptul c gestul lor, n limita a cinci donri pe an la brbati si patru donri pe an la femei, salveaz vietile multor persoane bolnave sau care au suferit vreun accident. „Sunt perioade n care se nregistreaz cte 20-30 de donatori zilnic, dar si zile n care doar 15 persoane vin si doneaz. Oricum, deocamdat beneficiaz de aceleasi drepturi ca si pn acum: tichete de mas n valoare total de 61 de lei, o zi liber la munc si reducere de jumtate din abonamentul lunar la mijloacele de transport n comun din Brlad. Asadar, putem spune c se constat o crestere a numrului de donatori, numai n luna iunie fiind nregistrati 467 de donatori din toate grupele de snge. Pe de alt parte, si cererea de snge din partea spitalelor a crescut foarte mult, ntruct au fost tratate cazuri foarte grave”, ne-a spus medicul Violeta Nistor, seful CJTS Brlad.

Apel umanitar!

Conform medicului Nistor, principalele probleme de natur medical din aceast perioad ce necesit o mare cantitate de snge o constituie hemoragiile provocate de cancerele n stadii terminale, dar si accidentele ce se petrec la ordinea zilei. Dac n anumite limite Centrul dispune de stocuri din toate grupele de snge, n cazul celor cu RH negativ situatia este ceva mai „neagr”. Din aceast cauz, conducerea CJTS Brlad face un apel ctre cettenii cu grupele de snge cu RH negativ s se prezinte la sediu pentru a dona snge. n acest fel pot ajuta la salvarea unor vieti. „Facem un apel ctre cei cu vrsta cuprins ntre 20 si 50 de ani, care se stiu sntosi, cu greutatea de minimum 65 kilograme la brbati si 60 la femei, dar care au RH negativ, s vin s doneze snge din toate grupele! Important este s se mobilizeze att apartintorii celor care au nevoie de transfuzii, ct si oamenii sufletisti care vor pur si simplu s doneze! n acest fel vor ajuta la salvarea de vieti omenesti, dar vor beneficia si de analize gratuite”, a ncheiat medicul Nistor. Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie s aib asupra lor actele de identitate si o adeverint de la medicul de familie prin care se atest c sunt sntosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.