Directori (re)renvestiti

Decizia din luna aprilie a Curtii Constitutionale a nceput s si produc efectele. Primul rezultat al declarrii ca neconstitutional a Legii de modificare a statutului functionarilor publici este evident n cadrul institutiilor din subordinea Ministerului Agriculturii. Ieri, Vasile Iulian Dumitru, fostul director executiv al Directiei pentru Agricultur si Dezvoltarea Rural Vaslui, a fost repus n functie. n ordinea logic, ar urma ca toti directorii care si-au ncetat raporturile de serviciu n baza Ordonantei nr. 37 din luna aprilie 2009 s fie repusi n functii. Totusi, ieri, ordinele nu ajunseser la Casa Judetean de Pensii si Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale.

n serviciile deconcentrate vasluiene ncepe s plou cu ordine de repunere n functie. Ieri, Vasile Iulian Dumitru a fost reinstalat n functia de director executiv al Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui. n urma reorganizrii directiilor agricole, o serie de functii vor fi desfiintate, altele urmnd s fie oficializate. n termen de o lun, sunt prevzute examene pentru ocuparea posturilor de conducere. Decizia ministrului Agriculturii vine n urma hotrrii Curtii Constitutionale. n data de 14 aprilie, aceasta a dat verdict de neconstitut ionalitate Legii de modificare a statutului functionarilor publici, adoptat de Parlament n luna martie. Legea de modificare a fost contestat de parlamentarii opozitiei, care au invocat att prevederile pe fond ale actului normativ, ct si procedura de adoptare. Judectorii au declarat ca fiind neconstitut ionale patru articole ale legii referitoare la categoriile de functionari publici cu functie de conducere, concursul de recrutare pentru functiile publice si lista functiilor publice de conducere.

Ordinele nu au ajuns

Pentru moment, la alte institutii deconcentrate se pare c ministerele de linie nu s-au miscat la fel de repede. La noi nu a ajuns nimic. Nu am primit nc nimic si nici nu am fost nstiintati n legtur cu asta, a spus Marius Arcleanu, directorul Casei Judetene de Pensii Vaslui. La rndul ei, Nechita Mitrita, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Vaslui, a spus c la institutie nu s-a primit nici un ordin. Asa ar fi normal. n urma declarrii neconstitutionalittii att a Ordonantei 105, ct si a Ordonantei 37, ar urma s fie repusi n functie directorii executivi care au fost dati afar n mai 2009. Deocamdat, noi nu am primit un astfel de ordin, dar stiu c la alte institutii din tar se ntmpl acest lucru, a precizat Nechita Mitrita. Epopeea numirilor politice n deconcentrate are o istorie bogat si zbuciumat. Rzboiul pentru functii a nceput cu dou acte normative (Ordonantele 37 si 105 din 2009) prin care s-au repolitizat institutiile deconcentrate si care, la rndul lor, au fost declarate neconstitut ionale.

Scenarii peste scenarii

Din momentul publicrii deciziei, n ping-pongul politic si legislativ au prins contur mai multe scenarii. Pe de o parte, s-a sustinut faptul c posturile de conducere ar trebui ocupate de cei care le-au obtinut anterior prin concurs si care au fost schimbati pentru c nu erau membri ai PDL. Acolo unde posturile erau vacante, s-a imaginat varianta de a se organiza concursuri pentru ocuparea lor, n conformitate cu legea statutului functionarului public nemodificat. Pe de alt parte, Vasile Blaga, ministrul de Interne, declara pentru EVZ c directorii pot functiona n continuare, chiar n situatie de vid legislativ. Decizia trebuie respectat. Astept motivatia si voi actiona n consecint, mpreun cu Ministerul Justitiei. E prematur s m pronunt acum ce se va ntmpla, dar e clar c nu va sta nimeni cu minile n sn, declara Vasile Blaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.