Ieri, la examenul de titularizare sustinut de aspirantii la un post n sistemul educational din judet, aproape 22% dintre profesorii nscrisi initial au lipsit nemotivat. Pe de alt parte, mai mult de 15% din cei care au intrat n slile de examen au fugit ca dracu’ de tmie cnd au vzut subiectele si s-au retras n prima or. Un profesor a fost dat afar din examen pentru c a fost surprins copiind. Ct despre concurent, cei mai multi candidati au fost atrasi de istorie si geografie, unde au fost nregistrati 34 si, respectiv, 27 pe un loc.
Dup analizarea, reanalizarea si solutionarea contestatiilor, inspectorii scolari vasluieni au decis ca, din cei 1.407 dascli nscrisi, n examenul de ieri s intre 1.106 candidati. Pe lng profesorii din judet, pentru cele 243 de catedre titularizabile s-au mai nscris si foarte multi dascli din judete ndeprtate ale trii, care sperau ca, odat ce ocup un loc n Vaslui, s se transfere n judetul de unde provin. Oricum, la ora 10.00, cnd s-a dat startul probei, n centrele de examen nu erau prezenti dect 867 de candidati, cu 312 mai putini dect n 2009, cnd au ndrznit s se prezinte 1.179 din cei 1.380, cti aveau voie. ns nici acesta nu a fost numrul real al concurent ilor care au sustinut efectiv concursul, ntruct 136 au clacat cnd au vzut subiectele si au iesit din sal dup o or de la momentul n care le-au fost nmnate foile de examen. Asta pentru c „speriosii” au fost ajutati pe deplin si de legislatia n vigoare. Proba scris a examenului s-a desfsurat n dou centre din municipiul Vaslui, respectiv Liceul Teoretic „Emil Racovit” si Liceul Teoretic „Mihail Koglniceanu”, care avea arondat si Scoala nr. 5 „Stefan cel Mare”. Ca la orice examen, nici acum nu au lipsit incidentele. Mai ales c cerinte de la unele discipline le-au venit de hac profesorilor. Un exemplu gritor este cel al unui candidat de la „Emil Racovit”, care si-a testat norocul si a pierdut. Cu ajutorul unui dispozitiv cu casc, acesta a ncercat s triseze, ns cei din comisia de supraveghetori l-au prins si l-au eliminat din sal. Urmarea este evident: trisorul a fost declarat respins. „Examenul de titularizare de astzi (ieri, n.r.) a decurs normal, per ansamblu. ns, am avut si un caz n care un candidat de la centrul „Emil Racovit” a fost eliminat din sal, pentru nerespectarea metodologiei. A fost prins de supraveghetori cu un dispozitiv cu casc si dat afar din concurs. De asemenea, din examen, s-au retras 136 de candidati”, ne-a spus profesorul Ctlin Ignat, inspector de personal din cadrul Inspectoratului Scolar judetean (ISJ) Vaslui. Asa cum paza slilor de examen a intrat n sarcina jandarmilor, tot asa, echipe alctuite din jandarmi si inspectori scolari au nsotit lucrrile ctre centrele de evaluare desemnate de Ministerul Educatiei. Judetului Vaslui i-au fost atribuite cinci trasee, printre care se numr Vaslui – Iasi – Piatra Neamt sau Vaslui – Bucuresti – Ploiesti.
Istorie, concurent de 34,5 / loc
Desi au fost scoase la concurs mai putine posturi dect anul trecut, gama de discipline a fost foarte variat. Ca si n anii anteriori, catedrele cu cele mai putine locuri titularizabile au atras si cei mai multi candidati. Spre exemplu, cea mai mare „btlie” s-a dat pentru cele dou catedre de istorie, unde s-a ajuns ca ponderea s fie de 34,5 pe loc. Urmtoarea materie pentru care s-au nghesuit 27 de profesori pe un loc este geografia, unde au fost disponibile doar 2 posturi si 55 de candidati. Ca si n 2009, chimia a avut tot o catedr vacant si tot 24 de doritori. Si pentru posturile de nvttori din judet s-a dat o adevrat lupt, nscrisi fiind 141 de candidati la 7 catedre, adic 20 pe loc. Tot foarte mare concurent a fost si pentru educatia tehnologic si pentru vizual, unde pentru cte un singur loc disponibil s-au nscris 18, respectiv 10 candidati. La fizic, pe cele 2 posturi vacante au fost 26 de concurenti (13 pe loc). Att la biologie, ct si la informatic, ponderea a fost de 9 pe loc, iar la educatia fizic si educatia fizic specializat, o concurent de 10 candidati pe un loc. Materii precum limba romn sau limba englez au fost ct de ct n „gril”, cu cte 123 de candidati la 22 de locuri (5 pe loc) si respectiv 70 de candidati la 33 de locuri (2 pe loc), ca de altfel si catedrele de educatoare, cu 112 candidati pe 21 de locuri (5 pe loc). „Conditia ca profesorii s obtin un post titularizabil este ca nota la examen s fie cel putin sapte iar postul s aib o vechime de patru ani. Oricum, cine nu va fi repartizat pe catedrele titularizabile va avea o alt sans la etapele de suplinire sau detasare la cerere, unde sunt disponibile 1.020 de catedre vacante complete si incomplete si alte 267 de catedre rezervate. Este vorba despre acelea ocupate de directori, inspectori, primari, viceprimari sau de cadre aflate n concediul de crestere a copilului, pentru care valabilitatea este de un an”, ne-a spus profesorul Gheorghe Flueras, inspectorul scolar de personal. Rezultatele examenului vor fi afisate pe 18 iulie, iar cele finale, n urma eventualelor contestatii depuse, pe 21 iulie.
familia Ignat sa dispara dela inspectorat!
niste afaceristi amandoi
Anul asta, subiectul la metodica, a fost…pe langa subiect, adica in afara programei, sac, v-am ciuruit!
nevasta-l ?ine !
Dar acest Ignat mai sta mult pe posturile caldute din inspectorat ?Pe toate timpurile s-a descurcat de pe vremea comunistilor pina in prezent
Ionescu, balbaitul de la lmK e de vina, ca-i pregateste.