A doua migratie

Somajul, salariile derizorii si scumpirile au declansat printre vasluieni ceea ce s-ar putea numi exodul srciei. Dup dou decenii de la prbusirea economiei socialiste, vasluienii au n fat aceleasi alternative triste: s rmn n oras si s fac foamea, sau s plece la tar, unde nu au nicio perspectiv. Pentru multi vasluieni, stabilirea n mediul rural tine de „arta” supravetuirii. 15% dintre ei s-au ntors la casele printesti, abandonndu-si, pur si simplu, apartamentele. Aceast migratie masiv se vede foarte clar n evidentele societtilor care se ocup de salubizarea orasului, de furnizarea agentului termic sau a apei curente. Mii de vasluieni au renuntat pn acum la serviciile publice: salubrizare, nclzire, ap. S-au debransat de la nclzirea centralizat, dar s-au „tiat” si de la apa curent sau de la energia electric. Din aceeasi cauz si la asociatiile de proprietari colectrile la ntretinere sunt extrem de mici.

Dup prima migratie, cea de dup anii 1990, vasluienii sunt n mijlocul celei de-a doua mari „desclecri”. Destinatia, refugiul zecilor de orseni pauperizati si umiliti sunt satele. Fosti sudori, strungari, ingineri etc. renunt la confortul din apartamente, n favoarea caselor de la tar. Motivul principal al „transhumant ei” din zonele urbane spre sate este unul extrem de strveziu: foamea! n urma unui sondaj fcut la cteva asociatii de proprietari, rezult c un procent de aproximativ 15% din locatari au hotrt s se stabilieasc definitiv sau temporar la tar. Dac raport m tendinta la nivelul celor 42 de asociatii existente, fenomenul este unul de proportii n municipiul Vaslui. Neculai Gentimir, administratorul Asociatiei nr. 3 din Vaslui, a spus c orientarea oamenilor spre viata de la tar a revenit puternic. „Exodul spre sate s-a revigorat cu o rapiditate alarmant. Cauzele renuntrii la viata de la oras sunt costul ridicat al ntretinerii, al utilittilor, scumpirile provocate de cresterea taxelor etc. Multe apartamente sunt lsate n voia sortii. Lumea este dezorientat si are niste cutri a cror esent rmne lupta pentru supravetuire”, a spus Neculai Gentimir (foto). O consecint direct a greuttilor financiare cu care se confrunt populatia este si prbusirea ncasrilor la asociatii. Spre exemplu, la Asociatia nr. 3 colectrile la ntretinere, care este de 4,5 lei de persoan, sunt ntre 45 si 50%. Practic, proprietarii apartamentelor nu au resurse pentru a mai acoperi si obligatiile financiare legate de locuint, ndreptndu-si atentia spre priorittile stringente: rate bancare, medicamente, alimente. „La noi, valoarea ntretinerii cost ct dou lmi. Zilnic, facem eforturi pentru a mentine un echilibru n ceea ce priveste curtenia pe scrile de bloc si a perimetrelor aferente asociatiei”, a explicat Gentimir.

Radieri de la ap si salubritate

Migratia vasluienilor ctre mediul urban este vizibil si n contabilitatea furnizorilor locali de utilitti. n fiecare zi, sunt persoane care solicit s fie tiate de la utilitti, unul din motive fiind stabilirea la tar. „n fiecare zi, am la map 5 – 6 cereri din partea vasluienilor, care renunt la serviciile de salubritate. Fie c pleac n strintate, sau, n cazul celor mai multi, n mediul rural. Cnd ajung n localittile unde se stabileasc, noi solicitm o adeverint de la primrie, pentru a ne confirma c respectivele persoane locuiesc acolo”, a spus Ctlin Brleanu, directorul SC Goscom SA Vaslui. Si la SC Aquavas SA Vaslui sezonul debransrilor este n plin avnt. „De regul, pe timpul vacantei de var avem consumatori care renunt teporar la serviciile noastre si pleac la tar. Pe noi ne interezeaz numrul de persoane dintr-o locuint, n cazul zonelor necontorizate, care sunt foarte putine. Ct de amplu va fi acest fenomen n viitor nu pot s v spun”, a declarat Dorin Blnescu, directorul SC Aquavas Vaslui SA.

Debransri de la cldur

Sistarea acordrii subventiilor la cldur, reducerea salariilor si lipsa locurilor de munc au adus disperarea n rndul orsenilor. Foarte multi renunt la cldura acordat prin sistemul centralizat. Situatia este dramatic, unii dintre ei neavnd la dispozitie nici mcar un resou sau calorifer electric. „Vor rmne multe apartamente nenclzite, pe pereti se va face condens si se vor deteriora n timp. Locatarii care iau aceast hotrre si vor strica sntatea. n zona noastr, s-au fcut investitii mari n sistemul de conducte, iar punctul termic d cldur la parametri optimi”, a explicat Gentimir. Unul dintre zecile de cazuri de consumatori care se debranseaz de la sistemul centralizat de nclzire explic disperarea cettenilor: „Am o pensie de 600 lei, iar pentru medicamente trebuie s pltesc lunar 200 lei. M-am decis s renunt la cldur n speranta c va fi o iarn mai blnd”.

TVA-ul majorat = srcie lucie

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, a spus c majorarea TVA-ului va antrena scderea consumului, iar preturile vor creste ntre 10 si 18%. „n aceste momente, oamenii de afaceri ar trebui s fie solidari si s creasc preturile cu 5 – 8%. Preturile vor fi ajustate si la combustibil, energie electric, utilitti, majorri care se vor duce n scumpirea serviciilor si productiei”, a explicat Constantin. n prezent, n jur de 3.000 de societti au conturile blocate la Fisc, iar alte aproximativ 3.000 au conturile blocate de Inspectia Muncii. Mai mult, pe fondul cresterii taxelor, rata somajului va creste accelerat ncepnd cu trimestrul IV. „Realmente, nu m-am asteptat s se mreasc TVA-ul nici n toamn. Toate controalele organelor statului vin spre IMM-uri. Evaziunea fiscal este n vmi, prin aceste puncte intr n tar produse netaxate”, a spus Constantin. Cum la majorarea taxelor si reducerea salariilor nu exist msuri complemetare, capacitatea mediului privat de a atrage fort de munc va fi extrem de redus.

1 COMENTARIU

  1. e mare adevar la tzara e scaparea! prin munca va ve-ti implini toate ceausescu a facut un rau de v-a adus la oras si v-a desprins de locul normal de trai. PAMINTUL, MUNCA SI CREDINTA sunt cele trei repere care va salveaza.Nu asteptati ajutor! ajutorul sunteti voi insiva! numai credeti in politicieni doar in BUNUL NOSTRU DUMNEZEU.PASITI CU INCREDERE IN BISERICI DE ACOLO VETI AFLA TOTUL SPRE BINELE VOSTRU! PRIN RUGACIUNE SI MUNCA VA VETI IMPLINI IN ACEASTA LUME MATERIALA! VA DORESC CA BUNUL DUMNEZEU SA VA INDREPTE PE DRUMUL FERICIRII VOASTRE! DAR NU UITATI… MUNCA …SI IAR MUNCA . NU STATI IN BLOCURI SI VA PLINGETI! NUMAI BINE VA DORESC

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.