Solidaritate de miliarde

Consilierii locali si judeteni sunt chemati s fie solidari cu electoratul. n petitia adresat Guvernului, sindicatele vasluiene au propus msuri alternative la tierea pensiilor si salariilor. Bugetarii si pensionarii au solicitat ca 50% din indemnizatia alesilor locali s fie vrsat ntr-un cont de solidaritate. n Vaslui, gestul de solidaritate ar echivala cu o economie consistent la finantele statului. Cei 1.114 consilieri locali si judeteni ar lsa lunar la casieriile institutiilor publice peste 2,2 miliarde de lei vechi. Cum alesii din toate partidele sunt de acord cu sindicatele, nu rmne dect ca msura s fie aplicat.

Sindicatele cer consilierilor judeteni si locali din judetul Vaslui s fie solidari cu pensionarii si bugetarii. n scrisoarea adresat prefectului judetului Vaslui, Levente Csaba Szekely, liderii vasluieni ai marilor confederatii sindicale au sintetizat msurile alternative la tierea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si a ajutorului de somaj cu 15%. La unul din punctele memoriului se stipuleaz c „50% din indemnizatia celor peste 20.000 alesi locali (la nivel national) s fie vrsat n contul de solidaritate”. Sindicalistii motiveaz aceast msur prin faptul c indemnizatia nu este un drept salarial indinspensabil si, n consecint, alesii pot renunta la sumele respective. Acelasi efort financiar a fost solicitat si reprezentan- tilor statului n adunrile generale ale actionarilor si consiliile de administratie, ca o initiativ care s duc la anularea punerii n practic a planului de austeritate bugetar. n jurul acestei idei s-au „solidarizat” CNSLR Frtia Vaslui, CNS Cartel „Alfa” Vaslui, BNS Vaslui si CSDR Vaslui. Dac cererile protestatarilor din Piata Civic a municipiului Vaslui va fi ndeplinit, finantele publice vor contabiliza o economie consistent la soldul public. Numai n judetul Vaslui, vor trebui s participe la efortul general de solidaritate 1.082 de consilieri locali si 32 de consilieri judeteni. La un simplu calcul, cei 1.114 alesi ai comunittilor locale ar urma s lase lunar la casieriile primriilor si ale Consiliului Judetean (CJ) peste 2,2 miliarde de lei vechi lunar. La nivel national, procentul de 50% cedat de alesii locali n contul de solidaritate ar reprezenta peste 60 miliarde de lei vechi lunar.

Alternativ la srcie

Gheorghe Croitoru, presedintele filialei judetene Vaslui a CNSLR „Frtia”, a spus c persoanele care au ntocmit petitia ctre prefect au considerat c este oportun o analiz a alesilor locali din toat tara. „Alesul local are mai multe responsabilitti, iar una din responsabilitti este de a fi alturi de cei care au ales. Noi am vzut cedarea a 50% din indemnizatia lunar ca o surs, n locul diminurii pensiilor. n acest fel, consilierii au la dipozitie un mijloc de a fi solidari cu populatia. Dac ai vrut s fii consilier cnd e bine, nu ai dect s renunti acum, cnd este aceast diminuare de cheltuieli”, a spus Gheorghe Croitoru (foto). Pe lng reducerea cheltuielilor parlamentarilor si a reprezentantilor statului n diferite societti comerciale, renuntarea la 50% din indemnizat ie ar crea resurse pentru sustinerea pensiilor si salariilor. Potrivit prevederilor legale, indemnizatia alesilor locali se calculeaz n functie de salariul presedintelui CJ sau a primarului din localitate. La rndul lor, aceste indemnizat ii se acord n raport cu dimensiunea comunittii. „Un astfel de gest se apropie de promisiunile din campania electoral, fat de situatia de criz din prezent. Cnd se va termina perioad de austeritate, aceste cstiguri pot s revin napoi, la nivelul initial”, a mai spus Croitoru.

Alesii voteaz „pentru”

Marius Arcleanu, consilier PDL n Consiliul Local Vaslui, a spus c este perfect de acord cu un astfel de gest de solidaritate. „Din punctul meu de vedere nu este nici o problem s renuntm la 50% din indemnizatie. ns, trebuie fcute calcule exacte, pentru ca acest cerint s poat fi pus n practic. Ca presedinte al organizatiei de tineret, pot s spun c noi am strns o sum de bani, n dorinta de a fi alturi de pensionari”, a spus Marius Arcleanu. Si Tiberiu Cezar Crescu, consilier PNL n Consiliul Judetean Vaslui, s-a declarat de acord ca 50% din indemnizatia sa s fie virat ntr-un cont national de solidaritate. „Nu este nicio problem pentru a accepta o astfel de msur. Aproximativ 80% din pensii sunt foarte mici si nu ar trebui s se ating nimeni de aceste drepturi. n conditiile grele pe care le traversm, nu te poti repezi la cea mai defavorizat categorie social. Noi trebuie s manifestm o atitudine moral si, chiar dac ar fi s nu mai primim indemnizatie deloc, nu nseamn c nu mai participm la sedinte”, a spus Cezar Crescu. Ana Rinder, consilier PSD n Consiiul Local Vaslui, a spus c nu ar fi nicio problem ca jumtate din indemnizatie sa s fie vrsat ntr-un cont de solidaritate. „Personal, sunt de acord cu msura sindicatelor, care este ndrepttit. Pot s taie integral indemnizatia, pentru c, oricum, nu este o sum de speriat. Eu sunt de prere c multe lucruri ar putea fi fcute pe baz de voluntariat. Noi am mai avut astfel de gesturi umanitare si am donat indemnizatia pentru ajutorarea unor persoane la inundat ii sau n alte situatii”, a spus Ana Rinder.

1 COMENTARIU

  1. cred ca cel mai bun lucru bazat pe voluntariat ar fi ca acest guvern incapabil si impotent sa plece din propie initiativa de la conducerea tarii si sa-i lase pe altii competenti care stiu cum sa scoata tara din criza incompetentei in care ne-au bagat impostorii si mincinosii portocalii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.