ncepe Bacalaureatul 2010, repriza a II-a

Peste 4.000 de absolventi de liceu din judet sunt asteptati, astzi, la prima prob scris din cadrul examenului de Bacalaureat, respectiv proba la limba si literatura romn. Peste 3.700 de elevi provin din promotia 2010 iar mai mult de 300, din promotiile anterioare. Candidatii vor fi mprtiti pe 19 centre de examen si vor avea de rezolvat cte trei subiecte a cte 30 de puncte fiecare.

Dup ce candidatii la Bac-ul 2010 au sustinut probele orale si practice nc din timpul semestrului (competentele lingvistice la limba romn, limba strin si competent ele digitale), examenul de maturitate a intrat n linie dreapt. Mai exact, ncepnd de astzi, 28 iunie, continund cu 30 iunie (proba obligatorie a profilului) si ncheind cu 2 iulie (proba la alegere a profilului si specializrii), toate probele rmase vor avea loc n decurs de doar cteva zile. Astfel, dup ce au trecut prin emotiile primelor trei probe si s-au familiarizat deja cu modul de desfsurare, acum a venit rndul s astearn pe hrtie tot ceea ce au nvtat n timpul cursurilor liceale. Mai ales c au avut la dispozitie si modele de subiecte, afisate nc de la sfrsitul lui noiembrie 2009. Conform acestora, candidatii au de rezolvat trei subiecte, fiecare fiind notat cu cte 30 de puncte, ntr-un interval de timp de trei ore. n primul li se prezint un text literar ce apartine unuia dintre genurile epic, liric, dramatic (studiat sau la prima vedere), iar tinerii au de solutionat nou cerint e. Spre exemplu, li se cere s mentioneze cte un sinonim / antonim / omonim pentru sensul din text al cuvintelor indicate, s scrie dou expresii / locutiuni care contin partea de vorbire indicat sau s identifice tema / motivul / viziunea despre lume din fragmentul dat. Cel de-al doilea subiect cuprinde un text de tip aforistic / critic, iar candidatii vor trebui s elaboreze un text de tip argumentativ, de 15-30 de rnduri, prin raportare la textul suport. Iar cel de-al treilea subiect se refer la elaborarea unui eseu structurat, ce vizeaz aspecte de analiz tematic, structural, stilistic a operelor studiate, apartinnd autorilor canonici / speciilor literare men- tionate. n functie de profil, urmtoarea prob scris va avea loc miercuri si va fi la istorie sau matematic, iar la ultima, pe 2 iulie, n functie de specializare, candidatii vor avea de ales ntre biologie, chimie, fizic si informatic sau ntre economie, filosofie, geografie, psihologie, sociologie, logic si argumentare.

1 COMENTARIU

  1. invatati! e musai sa treceti probele cu medii cat mai mari! tara nu are nevoie de voi( cu toate mediile voastre) dar strainii abia va asteapta sa va puna la cules barabule,la spalat WC-uri si maturat strazi. Bafta,voi oropsiti ai vietii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.