152 de euro, att dau strainii pe noi!

Valoarea investitiilor strine n judetului Vaslui continu s fie la pmnt. Pentru primele trei luni ale anului curent, cuantumul capitalului social subscris se ridic la „impresionanta” sum de 152,12 euro. Din nefericire, migratia capitalului strin spre judetul nostru are un istoric sumbru. Dup 18 ani de economie de piat, investitiile strine din judetul Vaslui se cifreaz la aproximativ 89 euro pe cap de locuitor.

Conform datelor Directiei Jude- tene de Statistic Vaslui, n primul trimestru al anului 2010 au fost nregistrate patru societti comerciale cu participare strin. Cu asftel de „injectii” de valut, volumul actual al investitiilor strine din judetul Vaslui este departe de necesittile economiei locale. Pn n anul 2008, capitalul social investit de asociatii strini n judetul Vaslui se cifra la suma de 11.390.210 lei (41.689.307 euro). La aceeasi dat, valoarea total a capitalului social autohton si strin din judetul Vaslui era de 1.471.603.896 lei, capital detinut de ctre 8.341 de firme active. Cu numai 41,7 milioane de euro capital extern investit, judetul Vaslui se afl la o diferent imens fat de alte regiuni din tar. Practic, n 18 ani de economie de piat, investitiile strine din judetul Vaslui se cifreaz la aproximativ 89 euro pe cap de locuitor. Cum investit iile strine au fost extrem de reduse si n anul trecut (circa 35.000 lei), decalajul pe segmentul investit iilor strine a luat proportii.

Perspective negre

Patronatul vasluian se declar sceptic n ceea ce priveste volumul investitiilor strine pe anul 2010. Cauzele unei astfel de estimri sunt multiple. n primul rnd, este vorba despre instabilitatea legislativ referitoare la politicile privind taxele si impozitele. De asemenea, nu exist msuri care s vizeze stimularea investitiilor ca principal motor al depsirii recesiunii economice. Pentru relansare productiei, mediul de afaceri local propune o serie de msuri de relansare. Este vorba despre revizuirea regimului fiscal: neimpozitarea profitului reinvestit, scderea cotei unice de impozitare, reducerea fiscalittii pentru cei care si pltesc n termen datoriile ctre stat, anularea impozitului forfetar si micsorarea impozitelor pe salarii si CAS pentru angajati si angajatori. S-a mai solicitat reducerea TVA, achitarea cu celeritate de ctre autorittile publice a restantelor TVA, compensarea datoriilor curente la bugetul de stat cu TVA nerestituit n termen de 30 de zile de la data depunerii decontului TVA, cu solicitarea de rambursare etc.

Drumuri, ap si gaz…

Elementele care conditioneaz dorinta investitorilor de a ncepe o afacere sunt multiple. Este vorba despre reducerea fiscalittii pentru firmele strine care investesc, la fel cum se procedeaz si n alte tri europene. De asemenea, existenta unei infrastructuri moderne, care s fie dezvoltat pe ntreg teritoriul judetului, este esential pentru a convinge investitorii. Pe lng drumuri, n zonele alese pentru amplasament, firmele trebuie s beneficieze de retelele de canalizare, de gaze naturale si de electricitate. Nu n ultimul rnd, foarte important este costul fortei de munc, calificarea acesteia, dar si atitudinea localnicilor fat de respectivele investitii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.