Peste 35.000 de vasluieni stau prost cu tensiunea

n judetul Vaslui, n prezent sunt n evident 35.633 pacienti cu boli hipertensive, din care 1.412 sunt bolnavi noi, intrati n evident de la nceputul anului. Numrul bolnavilor cu astfel de afectiuni este n continu crestere, fapt evidentiat n statisticile medicale. Spre exemplu, n anul 2008, se nregistrau 32.511 de cazuri la nivelul judetului, iar n 2009, 34.847 de cazuri. Altfel spus, din 100 de vasluieni, 7,82 au boli hipertensive. De la nceputul anului s-au nregistrat 240 de decese care au avut drept cauz principal hipertensiunea.

Ziua Mondial a hipertensiunii arteriale (HTA) a fost pentru prima dat inaugurat n mai 2005 si de atunci, a devenit un eveniment anual, fiind marcat pe 17 mai. Scopul acestei zile este de a sensibiliza populatia despre riscurile HTA si de a ncuraja metodele de diagnosticare precoce si prevenire a acestei maladii, denumit metaforic „ucigasul tcut”. HTA a devenit o problem major de sntate public, prevalent a acesteia fiind n continu crestere. Dac n 2000, numrul de adulti cu HTA la nivel global era de 972 milioane, se asteapt ca acesta s creasc la 1,56 miliarde, n 2025. Stilul de viat cu risc (sedentarismul, dieta bogat n sare si grsimi, consumul de alcool si fumatul) este responsabil de rspndirea bolii chiar si n trile n curs de dezvoltare, cum sunt India, China sau trile africane. Primul studiu privind factorii de risc cardiovascular la populatia adult a Romniei a fost realizat si coordonat de prof. dr. Mircea Cintez, Coordonatorul stiintific al studiului CARDIO-ZONE. Studiul CARDIO-ZONE a demonstrat faptul c, la nivelul ntregii tri, 39,1% sunt pacienti cunoscuti ca hipertensivi. Hipertensiunea reprezint o problem n special pentru locuitorii din zona rural, unde 42,7% dintre persoane sufer de aceast afectiune. Nici cei din mediul urban nu au o situatie mai bun, hipertensivii reprezentnd un procent de 37,9%. Cele mai multe persoane cunoscute ca suferind de hipertensiune locuiesc n Bucuresti si Banat, procentul acestora fiind de aproximativ 50%. n tara noastr, rata mortalitt ii cauzat de afectiuni cardiovasculare este de 61% din numrul total al deceselor, fat de 37% n Uniunea European si 53% n statele care au aderat recent la UE. Rat mortalittii nregistrat n Romnia prin bolile de inim este cea mai mare din Europa. „Din o sut de oameni care mor, 62 sunt bolnavi de inim, iar hipertensiunea are rolul cel mai important n producerea mortalitt ii”, a declarat presedintele grupului de lucru pentru studiul hipertensiunii arteriale al Societtii Romne de Cardiologie, profesor doctor Eduard Apetrei. Societatea Romn de Cardiologie a initiat o campanie pentru prevenirea problemelor cauzate de hipertensiunea arterial, denumit Msoar Pentru a Controla. n prezent, se estimeaz c n Romnia exist 5-7 milioane de hipertensivi. Conform studiilor de specialitate, hipertensiunea arterial este prezent la 40% din populatie, dintre acestia mai mult de jumtate fiind pacienti noudiagnosticat i. Foarte multi hipertensivi au fost descoperiti nainte de a mplini vrsta de 40 de ani. Principalii factori care determin aparitia hipertensiunii arteriale sunt modul de viat stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, alcoolul, vrsta sau ereditatea.

Ucigasul tacut poate fi nvins

HTA este factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale si pentru diabet. Supraponderea poate duce la HTA, care la rndul ei duce la infarct miocardic, AVC, anevrisme, diabet zaharat tip 2, anumite forme de cancer, insuficient renal – toate fiind fatale. Controlnduv greutatea, v controlati sntatea. Dac vreti s v mentineti greutatea n limite normale, mnncati fructe si seminte crude n loc de gustare, faceti miscare n fiecare zi, ntre 30 si 60 minute, evitati unele alimente precum cipsurile, carnea gras, prjelile sau carnea la conserv. Nu sunt indicate nici alimentele procesate, precum biscuitii, cerealele, pinea, burgerii, gogosile sau pizza, dar nici mai mult de dou buturi alcoolice pe zi. Lsati-v de fumat, reduceti sarea de buctrie si, cu sigurant, riscul de a intra n rndul persoanelor cu hipertensiune arterial va scdea considerabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.