Situatia Murgeniului, tot mai critica

Primarul orasului Murgeni, liberalul Jenic Panica, nu a semnat „actul de nemultumire” fat de sumele repartizate de Consiliul Judetean ctre comunittile locale, dar asta nu schimb cu nimic situatia grea n care se afl orasul. Cu bugetul blocat, cu un grad foarte mic de colectare a taxelor si impozitelor locale de la populatie si cu amenintarea iminent a returnrii unor sume reprezentnd partea de confinantare pentru lucrri deja efectuate, situatia va deveni, foarte repede, critic.

Nemultumirea primarului Jenic Panica este alimentat de faptul c, desi Murgeniul are aproximativ aceeasi populatie si aceeasi suprafat ca orasul Negresti, sumele primite difer flagrant. n timp ce Negrestiul a primit, n ultimii ani, sume foarte mari, Murgeniul a fost neglijat. Cu toate acestea, avnd n vedere experienta nefericit din 2007, Panica nu a semnat „actul de nemultumire” alturi de cei 35 de primari. Asta nu nseamn, a explicat el, c este multumit de suma repartizat prin hotrrea de Consiliu Judetean (CJ) Vaslui, care, ulterior, a fost anulat n contenciosul administrativ. „n prezent, am opt obiective aflate n derulare, realizate n proportie de 40, 50 sau chiar 60%, care sufer din lips de fonduri. Spre exemplu, am dou sate, Schineni si Srteni, situate la altitudini mai mari. n timpul verii, debitele fntnilor din aceste sate scad sau chiar seac. Crm ap menajer cu masina Grupului de pompieri din Murgeni, dar nu este de ajuns. n consecint, am fcut un proiect prin HG nr. 577. Acum, nimeni nu mai stie ce se ntmpl cu fondurile de la aceast hotrre de guvern… La fel, am vrut s amenajm o piat agro-alimentar n oras. Si acest obiectiv, din cauza lipsei de finantare, a fost dat uitrii. Creste vegetatie ca n jungl pe ce s-a realizat!”, a spus Jenic Panica. Aceeasi situatie, a continuat primarul liberal, si n ceea ce priveste sumele repartizate de CJ Vaslui pentru repararea drumurilor din oras, care arat ca dup rzboi la iesirea din iarn. Concluzia concluziilor? „Trim momente critice n administratie”.

CNI, clu n asteptare

Poate cel mai grav aspect este posibilitatea tot mai mare ca si orasul Murgeni, ca attea alte comunitti locale din judet, s fie obligat s returneze ctre Compania National de Investit ii (CNI) partea de cofinantare neachitat pentru un obiectiv finalizat n anul 2009. Este vorba despre o aductiune cu ap n valoare de 1 milion de euro. Partea de confinatare a Consiliului Local Murgeni (de 20% – aproximativ 8 miliarde de lei vechi) nu a fost nici acum achitat. „Nu avem de unde s dm acesti bani. Trim numai din venituri proprii, iar gradul de colectare a impozitelor si taxelor de la populatie este relativ sczut, n jur de 45%”, a conchis Panica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.