Vasluienii, fruntasi la tuberculoza

Ziua Mondial de Combatere a Tuberculozei a fost marcat, ieri, de compartimentul de promovare a snttii din cadrul Directiei de Sntate Public Vaslui printr-o actiune de informare desfsurat la Centrul de zi din cadrul Directiei Generale de asistent Social si Protectie a Copilului Vaslui. Cu un indice de 117,9 bolnavi de TBC la mia de locuitori, judetul Vaslui se situeaz mult deasupra mediei nationale, ceea ce fac extrem de utile astfel de actiuni.

Ieri, specialistii din cadrul DSP Vaslui au marcat Ziua Mondial de Combatere a Tuberculozei printr-o actiune desfsurat n mijlocul copiilor si a personalului din cadrul unui Centru de zi al DGASPC Vaslui. Discutiile purtate a fost de tip interactiv, iar copiii prezenti au dovedit c au cteva notiuni despre aceast boal. Totusi, nu au lipsit ntrebrile referitoare la modul de transmitere a bolii si la posibilittile de tratament. Orice persoan care sufer de tuberculoz si nu se trateaz poate transmite boala altei persoane prin vorbit, prin tuse, strnut sau sput. Prin aceste ci bacilii sunt eliberati n aer unde rmn la timp. Prin inhalare, din aer, bacilul ajunge n plmni. Semnele care apar n cazul unei infectii tuberculoase sunt usor de recunoscut: tuse, greutate n respiratie, sput cu snge, febr si transpiratii n timpul noptii, prin scderea poftei de mncare, o scdere a poftei de mncare si scderea evident n greutate. Orice persoan care prezint aceste simptome trebuie s se prezinte la medic, sau trebuie convins s se prezinte la medic, le-a spus micutilor Gabriela Mititelu, reprezentantul DSP Vaslui. Aceasta a mrurisit c actiunea de ieri nu a constituit o premier. n urm cu o lun, DSP Vaslui a demarat o campanie intens de combatere a tuberculozei. n aceast perioad au avut loc mai multe actiuni de informare n liceele din judet si n comune. Am avut ntlniri cu elevii claselor gimnaziale si liceale, ncercnd s punem accentul att pe mijloacele de prevenire a bolii, dar si pe necesitatea urmrii tratamentului impus de specialisti, n momentul n care boala a fost depistat deja, a precizat Gabriela Mititelu.

Incident mare n judet

La nivel national, incidenta tuberculozei este de 99,9 bolnavi la mia de locuitori. Cu un indice de 117,9 bolnavi la mia de locuitori, judetul Vaslui se situeaz mult deasupra acestei medii. n cursul anului trecut, n Vaslui au fost nregistrate 553 de cazuri de TBC, fat de 590 de cazuri n 2008, deci cu 37 de cazuri mai putine, ceea ce reflect o scdere a incidentei, de la 128,9 cazuri la mia de locuitori, la 121,4 cazuri la mie, constatndu-se o stabilizare, chiar dac la cote nalte, peste media pe tar. n ultimii cinci ani se remarc o scdere progresiv a cazurilor nregistrate n judet, ca numr, dar nu si ca gravitate. Aceast scdere s-a produs dominant pe cazurile noi, dar si n ceea ce priveste persoanele cu recidiv a bolii. n primele dou luni ale acestui an, la Spitalul Judetean de Urgent Vaslui au fost nregistrate 24 de cazuri noi, din care 4 readmisi si 4 copii, a precizat si dr. Carmen Rotaru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgent Vaslui.

20% din bolnavi nu respect tratamentul impus

Una dintre cele mai acute probleme nregistrate de medicii pneumolgi din judetul Vaslui o reprezint, n continuare, numrul mare al persoanelor care nu respect ntreaga schem de tratament impus. Cam 10 din 50 de pacienti ntrerup la un moment dat tratamentul. Chiar dac se nmtorc la spital, schema de tratament trebuie reluat de la nceput. Asta nseamn bani n plus cheltuiti de spital, spune dr.Carmen Rotaru. Cu acest tip de bolnavi medicii au mari probleme. Ei sunt un pericol public, pentru c devin, dup o serie de tratamente ntrerupte, chimiorezistent i si mbolnvesc pe cei din jur, direct cu tulpini rezistente, iar cei mai afectati de aceast situatie sunt copiii. Pentru c multi dintre bolnavii care renunt la tratamente fac parte din categoria persoanelor cu venituri mici, medicii spun c, nperioada n care se acordau lunar tichete de mas celor aflati n tratament, si cazurile de ntreruperi au fost mai putine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.