Vasluieni neplacut uscati

Ieri, vasluienii au avut o „bab” foarte zgrcit. nc de la primele ore ale diminetii, magistrala de alimentare cu ap potabil a municipiului Vaslui a cedat. Din nou. n jur de 80% din consumatori au rmas fr ap curent, situatie care a durat, cu mici exceptii, pn la lsarea serii, cnd defectiunea a fost remediat. Un colier „jucus” a mai ntrziat, cteva ore, repunerea n functiune a sistemului de alimentare cu ap. n orice caz, antrenati de la vechile defectiuni din sistem, vasluienii au trecut pe „programul” de rezerv. S-a apelat la orice surs de ap din cas pentru un menaj sumar, iar necesarul de peste zi a fost acoperit din comert sau din fntnile orasului, la care s-au format cozi.

Ieri dimineat, locuitorii municipiului Vaslui au rmas fr ap la robinete. Din aceleas i cauze arhicunoscute, uzura fizic si moral a retelelor de distributie, n centrul orasului s-a produs o avarie de proport ii. Sprtura a avut loc la magistrala principal, care alimenteaz cu ap potabil municipiul, conduct care are o vechime de aproape 50 de ani. Dorin Blnescu, directorul SC Aquavas SA Vaslui, a precizat c defectiunea a avut loc n jurul orelor 5.15 dimineat. Drept urmare, aproximativ 80% din locuintele de la nivelul municipiului Vaslui nu au mai fost alimentate cu ap. „Noi am intervenit cu echipele speciale de muncitori si utilajele din dotare ncepnd cu ora 5.30. Trebuie s nlocuim un tronson de conduct cu o lungime de sase metri, iar interventia este destul de dificil. Sperm c n jurul prnzului alimentarea cu ap s fie reluat”, a spus Dorin Blnescu. Optimismul lui Blnescu nu s-a materializat. Reluarea furnizrii apei a ntrziat mult dup ora promis. Pe timpul lucrrilor de reparatii, circulatia a fost deviat pe strzile adiacente, Politia Comunitar asigurnd disciplina n trafic a conductorilor auto.

Ap din comert

Avnd la activ experient de la mai vechile defectiuni la sistemul de alimentare cu ap, vasluienii s-au adaptat din mers noii situatii. nc de la primele ore ale diminetii, cettenii au nceput s se aprovizioneze cu ap de la magazine, iar pentru necesarul menajer s-a apelat la apa din fntni. „Toat cas o am ntoars pe dos si, de dimineat, nu am reusit s fac nici mncare. n aceast zi, n Vaslui s-a trit ca n epoca de piatr. Dac se stia c tevile sunt asa de vechi, de ce nu s-a interesat nimeni s le verifice?”, ne-a spus o vasluianc. Din nefericire, locuitorii municipiului Vaslui nu vor scpa de astfel de surprize neplcute, dac Programul de reabilitare a sistemului de ap si canalizare nu va fi dus la bun sfrsit. „Programul de reabilitare, finantat de Consiliul Judetean (CJ) si Ministerul Mediului, a demarat anul trecut. Am terminat o prim faz a lucrrilor att la Husi, ct si la Brlad si Vaslui, iar acum am demarat cea de-a doua faz a programului. Ceea ce trebuie s se nteleag este faptul c o lucrare de o asemenea amploare nu se poate face ntr-o noapte. Faptul c vasluienii au rmas o zi fr ap nu se datoreaz n nici un caz dezinteresului Consiliului Judetean fat de aceast problem”, a precizat Vasile Mihalache, presedintele CJ Vaslui.

Spitalului Judetean a functionat cu apa de rezerva

Avaria de la sistemul de alimentare cu ap a municipiului nu a afectat activitatea Spitalului Judetean de Urgent Vaslui. Aici, apa a curs la robinete ca de obicei, iar pacientii si angajatii nu au avut de suferit. „Am apelat la resursele proprii, speciale pentru astfel de situatii. Mai exact, noi avem un bazin de rezerv cu o capacitate de 350 de metri cubi de ap, adic 350.000 litri, rezerv care ne ajunge pentru o zi si jumtate, dou zile, n conditiile unui consum normal. Afectat a fost doar Spitalul nr. 2 (Spitalul vechi, n.r.), dar aici necesittile sunt mai mici: nu exist nici sli de operatii, nici buctrie sau spltorie. Oricum, erau obligati s aib niste rezerve. Totusi, le-am transmis ca, n cazul n care nu au asemenea rezerve sau acestea au fost epuizate, s ni se transmit situatia si vom asigura cantittile de ap necesare din rezerva existent”, a precizat Adrian Nicu Oprisan, directorul Spitalului Judetean de Urgent Vaslui.

2 COMENTARII

  1. I-mi place apa de izvor sau apa de la robinet.Dar dac? nu am m? ab?in.Nu este nici o problem? apa ntrerupt? pentru o zi la at?ia ani ns? este o lec?ie pt.cei cei conduc Vasluiul .Nu admit s? se ntmple n urm?torii ani pt.c? gospodarii trebuie s? schimbe ce a fost acum 40 de ani.Votul este n mna noastr?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.