Pledoarie pentru dezvoltarea Moldovei

Avantajele integrrii europene: somaj si scderea calittii vietii oamenilor, asa se intituleaz o declaratie politic de dat recent a deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea. Avantajele… este, de fapt, o pledoarie pentru dezvoltarea Moldovei, n special a estului Moldovei. n ceea ce priveste Vasluiul, judet constant vduvit de guvernrile care s-au succedat, deputatul social-democrat reaminteste marile proiecte de infrastructur care necesit finantare imediat, derularea lor fiind singura arm adevrat de lupt mpotriva somajului n crestere si a scderii calittii vietii. Pentru c bani pentru finantarea proiectelor Vasluiului sunt, spune Victor Cristea, iar vina pentru dirijarea lor preferential apartine guvernrii.

Reporter: Titlul acestei declaratii este ironic: acestea s fie singurele avantaje de care ne bucurm dup intrarea n Uniunea European, somaj si un proces accelerat de srcire?
Victor Cristea:
n contextul unei discutii despre judetul Vaslui, ironia este aproape fireasc. Din anul 2007, Romnia este stat membru al Uniunii Europene. Am intrat n UE pentru c ne-am dorit cresterea nivelului de trai al populatiei. De altfel, unul dintre principiile fundamentale ale UE este solidaritatea n vederea reducerii decalajelor economice si, implicit, sociale. Si, Moldova, parte a Romniei, face parte din UE. Dar face, ntr-adevr, parte? Fat de alte zone ale trii, Moldova a fost si este n mod clar defavorizat, att din considerente istorice, ct si din punct de vedere economic. De-a lungul timpului, noi, moldovenii, am pltit un pret greu: srcie, umilinte, pierderea de vieti umane, amputarea teritoriului etc. Moldovenii au participat la constructia economiei Romniei, dar lor nu le-a mai construit nimeni nimic. Nici nou, vasluienilor. Primul si singurul argument care identific situatia de fapt este rata somajului. Oficial, ni se spune c este 15%. n mod real, aceasta este cel putin dubl, de 30-35%. Si, cnd ai n fat astfel de date, cum s nu fii mcar ironic?!

Reporter: Guvernul explic prin criz att austeritatea bugetar, ct si msurile nepopulare pe care le-a adoptat.
Victor Cristea:
Dincolo de criz, de a crei existent nu se ndoieste niciun politician, cu att mai mult cettenii, care o triesc zi de zi la cote aproape nebnuite, realitatea este c noi, moldovenii, am fost sacrificati. Este usor s apari la televizor n fiecare sear si s spui c nu sunt bani. Nu sunt bani pentru programe, nu sunt bani pentru proiectele economice, nu sunt bani pentru aplanarea conflictelor sociale care mocnesc n aceast zon. Oare chiar nu sunt bani? Poate trebuie s le reamintim guvernant ilor c pachetul financiar al Romniei pentru anii 2007-2013 este de 32 de miliarde de Euro. Semnificativ este faptul c 20 de miliarde de Euro din aceste fonduri sunt destinate tocmai reducerii disparittilor dintre regiuni si promovrii dezvoltrii economice si sociale. Deci, sunt sau nu bani? Eu unul spun c sunt. De altfel, n declaratia politic pe care am citit-o, am prezentat aceste date. E bine ca, din cnd n cnd, s le mai reamintim celor care guverneaz c nu sunt singuri. Criz este si la ei, dar parc a noastr are statistici mai negre.

Reporter: M ntorc la bani. Sustineti c bani sunt, dar totusi Guvernul se comport de parc a ajuns la fundul sacului. Nu mai are de unde lua, asa c taie din veniturile populat iei.
Victor Cristea:
mi mentin afirmatia si o subliniez. Bani sunt, dar problema lor este una singur: nu sunt atrasi n Romnia, nu sunt atrasi n Moldova, nu sunt atrasi n Vaslui, care a fost si rmne cel mai srac judet al trii. S m ntreb si s v ntreb de ce se ntmpl asta? Poate pentru c, n continuare, institutiile statului sunt neperformante? Pentru c s-au promovat non-valorile si clientela politic n actul de decizie? Pentru c avem prea multi bieti destepti? Rspund cu DA la toate aceste ntrebri. Ar fi ironic, dac nu ar fi tragic. UE ne garanteaz solidaritatea pentru dezvoltarea pe toate planurile, stm pe un munte de bani si ne plngem c… nu sunt?! Nu cumva banii europeni, att de atent controlati, nu se mai pot fura si de asta sunt att de neatractivi? Continuarea acestei crime mpotriva Moldovei este inadmisibil.

Reporter: Genul acesta de discurs este auzit foarte des la… televizor, spre exemplu. Chiar si reprezentantii actualului guvern fac trimiteri la unii bieti destepti. Totusi, n absenta solutiilor concrete, orice retoric de tipul acesta nu depseste statura unui exercitiu de imagine.
Victor Cristea
: Sunt perfect de acord. Vreau s v spun c eu nu m duc la tribuna Camerei doar pentru a m vedea colegii sau populatia care se uit seara la televizor. n momentul n care m-am dus acolo, m-am dus narmat cu o propunere concret, constructiv, care s aduc att de necesara reparatie material si moral pentru Moldova. Cheia scoaterii acestei zone din conul de srcie n care zace cuibrit este ntocmirea unui program de dezvoltare a Moldovei de Est, cu att mai mult cu ct aceast zon a trii nu se regseste n Bugetul de Stat pentru 2010. Meritm si noi, moldovenii, mcar un strop de recunostint. Totodat, le-am spus ministrilor prezenti c, desi nu toti am votat asa cum si-ar fi dorit, s nu ne mai pedepseasc, pentru c ne-a pedepsit destul istoria.

Reporter: Ati mentionat un program de dezvoltare a Moldovei…
Victor Cristea:
Am fost chiar mai specific de att: am spus Moldova de Est, cu trimitere direct la Vaslui, judet n care calitatea vietii, n toate componentele sale, este grav prejudiciat. Nivelul de trai este redus, cel mai redus din tar; avem cel mai mic PIB pe cap de locuitor, cea mai mic sperant de viat din Romnia si printre cele mai mici din Europa, iar lista aceasta poate continua la nesfrsit. Eu nu vreau s mai trim asa. Asta i-am spus si premierului, c ne trebuie o nou abordare!

Reporter: Ati primit un rspuns?
Victor Cristea:
nainte de a v rspunde, am prezentat nc un aspect care, n opinia mea si a colegilor cu care m-am consultat, poate constitui o solutie la problemele pe care le-am mentionat. Este o solutie simpl si se afl la ndemna noastr: se impune formarea unei comisii guvernamentale, din care s fac parte si autorittile locale si jude- tene ale Moldovei, care s stabileasc obiectivele de interes national si regional. Am si mentionat cteva n plenul Camerei, pentru a reliefa impactul extraordinar si imediat pe care le-ar avea pentru dezvoltarea economic si social a Moldovei. n primul rnd, lucrri de investitii de interes national si european: n infrastructur rutier (DN 24 A si DN 24 B), n infrastructura de sntate si n cea de mediu, pe toate componentele – retele de ap, canalizare si epurare, platforma de gunoi de la Rosiesti etc. Le-am gndit, le-am demarat, apoi le-am sistat. Nu sunt bani, asa c alocarea sumelor pentru continuarea lucrrilor este solutia. Toate vor crea un nou ambient economic si vor atrage investitorii. n ceea ce priveste obiectivele de interes regional, se impune finantarea tuturor proiectelor eligibile din cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Acestea vor scoate zona central a Moldovei de Est din izolare, vor atrage capital si ne vor pune pe harta economic a trii. Programul Prima cas nu merge n Moldova. Avem cteva dosare. Acum a aprut si Prima cas II. Realitatea este c tot locuintele ANL sunt prima cas de care au tinerii nevoie. Acum, ca s v rspund la ntrebarea dac am primit sau nu rspuns, acesta este pe jumtate dat: avem teren, avem fort de munc, avem dorinta de a tri mai bine. Dac Guvernul va considera c Moldova merit aceast reparatie, ne va da cealalt jumtate de rspuns. Va face ceva pentru a reduce somajul si a diminua srcia din aceast zon, pentru c acestea sunt bolile cronice ale Moldovei de Est, iar ele trebuie eradicate. Dac la baza actiunii guvernamentale vor sta logica si ratiunea, nu au cum s ne rateze, pentru c, cel putin deocamdat, noi aici rmnem.

5 COMENTARII

  1. DOMNULE PROFESOR CRISTEA sunt unul din traitorii acestui oras uitat de lumesi ca atare i-mi arog dreptul de a opina cu privire la raspunsurile pe care le-ati dat d-lui Cretu Romeo.D-le Cristea cind ati dat meseria de dascal pe cea de primar v-ati luat in mina soarta a 70-80 mii de locuitori care v-au dat votul de citeva ori cu speranta ca ziua urmatoare le va fi mai bine dar timpul ademonstrat ca nu a fost asa.V-ati inregimentat intr-un partid politic care se declara continuator al defunctului PCR si care de 20 de ani se afla la puterein judetul nostru. Asta a fost ghinionul nostru acelor multi si daca acum este alt partid la putere nu puteti spune ca in ceilalti ani PSD .a fost la putere.Deci nu aveti scuze pentru ca ati avut piinea si cutitul in mina dar mare lucru nu ati facut .Atit Ceausescu cit si Iliescu au neglijat aceasta zona cu buna stiinta ,au transformat prin saracire o regiune intreaga in masa de manevra. Inainte moldovenii i-au ridicat pe bucuresteni ,brasoveni,pe cei din zonele miniere iar acum cei fara de munca si-au luat lumea in cap ajungind slugile strainilor si in loc d-voastra sa creati locuri de munca ne-ati adus supermarketuri pentru a ne colecta banii facuti cu truda afara .

    Vatransformati acum in aparatorul celor din est dar noua ne-ar place sa fiti barem partas la repararea stricaciunilor pe care PSD in special si celelalte partide le-au facut cu buna stiinta saracind acest popor fara nici o remuscare.D-le profesor as avea multe sa va reprosez chiar si din timpurile cind ne ierati dascal pentru ca sunt unul din cei citeva mii de elevi care v-au trecut prin mina si sincer sa fiu mi-au ramas in suflet cele mai negre amintiri ,D-ZEU SA VA IERTE PACATELE ! col. TAMAS, loc. TILEA VALER, maior MITULESCU, secretar UTC Uta, secretar UTC al CC al UTC BUNGHEZ. s.a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.