Pe tusa, definitiv!

Somajul tehnic este nc o msur anticriz ratat de Guvernul Boc. Chiar dac initiativa este mentionat n toate declaratiile oficiale, n tar, efectele ei sunt extrem de palide. La Vaslui, n prima lun de aplicare a actului normativ, doar 13 firme si-au trimis salariatii n somaj tehnic. n loc s adopte Ordonanta nc din noiembrie 2009, Executivul a dat und verde actului normativ abia la 1 februarie 2010, adic foarte trziu pentru majoritatea firmelor, care, pentru evitarea falimentului, tiaser deja n carne vie: au redus productia, si-au diminuat drastic cheltuielile sau si-au trimis definitiv n somaj salariatii. ntre timp, numrul somerilor din judetul Vaslui creste ca un ft frumos, ntr-o lun ct altii ntr-un an. La sfrsitul lunii februarie, n evidentele oficiale erau nregistrati 22.842 someri, cu 1.145 persoane mai multi fat de ianuarie.

Msurile anticriz promovate de ctre Guvern nu au succes la nivelul judetului Vaslui. Este si cazul somajului tehnic, msur pentru introducerea creia sindicalistii au protestat n strad. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Munc (ITM) Vaslui, dup prima lun de la intrarea n vigoare a msurii, doar 13 agenti economici din judetul Vaslui si-au trimis salariatii n somaj tehnic. 324 de muncitori vor sta temporar acas, primind o indemnizat ie de minim 75% din salariu de baz. Practic, raportat la nuumrul total de contracte de munc active nregistrate n judetul Vaslui, respectiv 42.189, n februarie, numai 7,68% din salariati au beneficiat de somaj tehnic. Conform actului normativ, perioada pentru care att firmele ct si angajatii nu vor mai achita contributiile de asigurri sociale ctre bugetului statului este de maxim 90 de zile. Noua perioad de somaj tehnic este aplicat ncepnd cu luna februarie 2010, dar nu mai trziu de 31 decembrie 2010. Indemnizatiile de minimum 75% din salariul de baz care sunt acordate angajatilor, din fondul de salarii, pe durata ntreruperii activittii firmei, reprezint drepturi aferente perioadei februarie-decembrie 2010 inclusiv, nu sunt incluse n veniturile salariale si nu sunt impozabile. Pentru a evita posibilele abuzuri din partea IMM-urilor – eventuala trimitere a oamenilor acas, desi nu ar fi necesar -, autorittile au stabilit si o serie de obligatii. Astfel, angajatorii trebuie s depun la ITM o declaratie pe propria rspundere din care s reias c se afl n situatia de somaj tehnic. Pentru ca documentatiile de criz s corespund realittilor din teren, ANAF-ul va controla periodic firmele.

O msur ratat

Explicatia pentru care o msur favorabil adresat IMM-urilor nu are rezultate pozitive este extrem de simpl: lipsa de predictibilitate a sistemului legislativ. Ordonanta privind somajul tehnic a venit foarte trziu, moment n care societtile si luaser toate msurile necesare pentru a evita insolventa. Este vorba despre reducerea activittii, ajustarea cheltuielilor si trimiterea angajatilor n somaj definitiv. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, a spus c msura privind somajul tehnic era foarte bun dac intra n vigoare ncepnd cu luna noiembrie. Practic, Guvernul trebuia s prelungeasc la timp actul normativ care a fost aplicat n 2009, pentru ca si n luna ianuarie firmele s poat trimite angajatii n somaj tehnic. O lege este permanent si nu pe o perioad de o lun sau dou. Agentul economic trebuie s stie ce are de fcut n cadrul unui sistem legislativ stabil. Nimeni nu a avut ncredere c aceast ordonant va mai veni si, n prezent, se mai salveaz ce se mai poate, a spus Copacinschi. n acest fel, o initiativ bun, care ar fi venit att n ajutorul firmele, ct si a angajatilor, nu produce efectele scontate. Msura somajului tehnic este utilizat n primul rnd de agentii economici din sectorul constructiilor, pe perioada anotimpului rece, dar si n agricultur. Dac si la nceputul iernii viitoare vom avea parte de aceeasi imprevizibilitate legislativ, rezultate vor aceleasi, a mai spus Copacinschi.

Iar somajul creste, creste…

La sfrsitul lunii februarie, erau nscrisi n evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui 22.842 someri, din care 8.103 femei, rata somajului nregistrnd valoarea de 14,2%. Fat de sfrsitul lunii anterioare, numrul somerilor a crescut cu 1.145 persoane iar rata somajului a nregistrat o crestere cu 0,7 puncte procentuale. n primele dou luni ale anului, un numr de 643 persoane au fost ncadrate n munc prin msurile active implementate de agentie, din care 458 someri s-au angajat ca urmare a acordrii serviciilor de mediere a muncii realizate de agentiile locale din cadrul AJOFM Vaslui, 104 persoane s-au angajat n urma beneficierii de servicii de informare si consiliere profesional, iar alti 72 someri s-au ncadrat ca urmare a absolvirii cursurilor de formare profesional. Din cei 643 someri ncadrati prin intermediul AJOFM, o bun parte au beneficiat de subventionarea locului de munc, n conformitate cu Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurrilor pentru somaj si stimularea ocuprii fortei de munc. Astfel, 62 someri au beneficiat de alocatii pentru c s-au ncadrat n munc nainte de expirarea somajului, 13 persoane au ocupat un loc de munc prin msurile destinate stimulrii mobilittii fortei de munc, au fost subvetionate locurile de munc pentru 150 de persoane peste 45 de ani, pentru 5 persoane care mai au cel mult trei ani pn la pensie si pentru 13 aboslventi de nvtmnt.

Rata somajului a ajuns la 8,3% n februarie

Rata somajul n luna februarie a continuat s creasc, ajungnd la 8,3 la sut, fat de 8,1 la sut n luna precedent si 5,3 la sut n februarie 2009, informeaz, luni, Agentia National pentru Ocuparea Fortei de Munc (ANOFM). Numrul total al somerilor nregistrati n luna februarie a fost de 762.375 de persoane , din care 311.541 femei, rata somajului n rndul lor fiind de 7,4 la sut. Din totalul somerilor nregistrati la nivel national, 468.863 sunt indemnizati, iar 293.512 neindemnizati. Cele mai mari rate ale somajului s-au nregistrat n judetele: Mehedinti (14,6 la sut), Vaslui (14,2 la sut), Alba si Teleorman (cte 13 la sut), Dolj (12,9 la sut), Ialomita (12,8 la sut), Covasna (12,4 la sut), Galati (12,3 la sut), Gorj si Harghita (cte 11,5 la sut), Caras Severin (11,1 la sut), Hunedoara si Slaj (cte 10,9 la sut), Buzu (10,2 la sut), Clrasi (9,9 la sut), Arges, Neamt si Olt (cte 9,7 la sut), Prahova (9,4 la sut), Brasov, Dmbovita si Tulcea (cte 9,2 la sut), Bacu si Bistrita (cte 9,1 la sut). Judetele cu cele mai mici rate ale somajului, sub procentul nregistrat la nivel national sunt: Ilfov (2,7 la sut), Timis (4,6 la sut), Bihor (6,3 la sut), Cluj (6,7 la sut), Arad si Maramures (cte 6,9 la sut), Satu-Mare (7 la sut), Constanta (7,3 la sut), Iasi (7,9 la sut), Vrancea (8 la sut), Botosani si Giurgiu (cte 8,1 la sut). n Bucuresti rata somajului n luna februarie a fost de 2,4 la sut.

1 COMENTARIU

  1. Ce fac acele persoane care mai au putin si ies din somaj ,au virsta peste 50 de ani, si vechime aproape 20-30 ani ?
    Se da ajutor social la cei care nu au muncit niciodata !!!
    Ar trebui sa li se asigure pensie la cei de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.