Islazuri n colaps

Vasluiul nu mai are iarb pe islazuri nici s hrneasc un iepure. Peste 65.000 de hectare de psuni sunt calamitate, iar debandarea din teritoriu continu. Tranii au liber la „psunatul” de criz, data de 10 mai convertindu-se n srbtoarea desertului. Primriile nu dau doi bani pe potentialui economic imens pe care l au la picioare, rzboiul bugetelor fiind mult mai interesant. Practic, se pierd miliarde de lei ntr-o veselie, far ca slujbasii statului s ridice un deget. Scadalul este preferat n locul turmelor de animale, iar propaganda n locul unor cresctori nstriti.

Oile, caii si gstele sunt principalii „poluatori” de pe islazurile comunale. De pe Lunca Prutului si pn pe imasurile din nordul judetului, vegetatia a fost convertit n niste insule de desert autentice. Tranii nu mai stiu ce nseamn stabulatia, iar animalele se hrnesc de pe cmpuri non stop. Practic, anotipurile au disprut din lumea satelor, n timp ce efectivele sunt lsate la pscut pn de Crciun. Nu se mai tine cont de data de 10 mai, cnd se deschide „oficial” psunatul, tranii avnd mn liber s fac zootehnie la voia ntmplrii. Mai exact, la aceast dat, din cele 95.000 de hectare de psuni existente n judetul Vaslui, peste 70% sunt calamitate. Attila Miklos, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie n Zootehnie (OARZ) Vaslui, a spus c, n ultimii ani, nimeni nu s-a mai ngrijit de aceste suprafete. „Psunile nu au mai fost curtate, nsmntate, erbicidate. E normal ca n aceste conditii, n var, fermierii s constate c nu mai au nici un fel de verdeat, c n loc de iarb e desert. Cred c toate acestea se pot schimba si suntem decisi s facem acest lucru”, a precizat Attila Miklos. Grav este c refacerea pjis- tilor naturale este la potential maxim, fiecare zi echivalnd cu o sptmn de pscut n miezul verii. Mai mult, tinnd cont de microclimatul sezonier din zona Moldovei, n care n lunile de var se intr n colaps din cauza secetei accentuate, abstinenta din aceste zile este vital.

Schimbare de macaz

n aceste zile, OARZ Vaslui inventariaz toate psunile din judet, n vederea unei monitorizri ulterioare a acestor suprafete. Uterior, va fi alctuit o baz de date n colaborare cu primriile comunale si se vor lua msuri de refacere a acestor suprafete. Noutatea prelurii n gestiune a modului de exploatare de ctre OARZ este aceea c proprietarii de animale care distrug verdeat a vor fi sanctionati. Amenzile pentru distrugerea islazurilor sunt cuprinse ntre 5 si 10 milioane de lei vechi, iar inspectorii OARZ sunt hotrti s apeleze la sanctiuni. „Avem dreptul conform Legii zootehniei s i sanctionm pe cei care nu respect psunile, indiferent c sunt comunale sau particulare. Sperm totusi s nu fim nevoiti s ajungem la o astfel de situatie si cresctorii s nteleag de bun voie c pstrarea acestor psuni le salveaz lor animalele”, a mai spus Miklos. Fermierii si autorittile locale trebuie s stie cu exactitate ce suprafete de psuni au n administrare si ce efective sunt de ntretinut. Taberele de var trebuie gndite pe specii si categorii de vrst, pentru a se permite o exploatare rational a suprafetelor de pajisti existente. Spre exemplu, dup ovine, care pasc de jos iarba, bovinele nu mai au posibilitatea s se hrneasc, iar acolo unde crdurile de gste si rate sunt lsate la voia ntmplrii vegetatia este devastat n totalitate.

Bani aruncati

Dintr-un calcul realizat de specialis tii n domeniu, cele aproximativ 277.000 hectare de teren agricol, de la nivelul judetului Vaslui, ar putea s ntretin, fr probleme, un septel de animale cel putin dublu dect cel actual. n prezent, la nivelul judetului Vaslui exist 210.000 ovine, 72.000 bovine, din care 34.544 matc, si 23.000 de caprine si 20.000 cabaline. „Noi avem la un hectar arabil de ntretinut o vit mare, n loc de trei, care este capacitatea maxim. n acest situatie, nici o comun nu ar trebui s se confrunte cu lipsa de furaje, dac se face un management corect al suprafetelor de care dispunem”, a explicat Attila. Un rol extrem de important pentru refacerea potentialului productiv l are si ntretinerea pajistilor naturale destinate pentru psunat si productie de fn. Anual, suprafetele cu iarb trebuie curtate, suprans- mntate, administrate ngrsminte chimice. Parcelele unde s-au fcut rensmntri, doi ani trebuie folosite numai pentru recoltarea fnului si apoi s se dea liber si pentru animale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.