n cazul unui cutremur, Spitalul Judetean ramne n picioare, nu si Policlinica

n cazul producerii unui seism major, foarte putine dintre unittile sanitare din judet ar mai rmne n picioare. Mai exact, unui eventual seism i-ar rezista doar corpurile principale (A, B si C) ale Spitalului Judetean de Urgent Vaslui.

„n cazul unui seism, ar rezista Corpul A, care a fost reconsolidat n anii 1992-1994, Corpul B, reconsolidat n urm cu cinci ani, si Corpul C, consolidat acum. Nu s-au fcut reconsolidri la Spitalul TBC, care are regim de monument istoric. Pentru acesta avem un proiect de reabilitare, n cadrul cruia am pregtit studiul de fezabilitate si am realizat proiectul trehnic. Cnd vor veni banii, vom putea demara si lucrrile. Nu stiu cum ar rezista cldirile Spitalului nr. 2 (Spitalul vechi, din zona Traian, n.r.), unde, de la constructie, nu s-au fcut nici-un fel de lucrri de acest gen. n aceeasi situatie se afl si Policlinica”, a precizat Adrian Nicu Oprisanu, managerul Spitalului Judetean. Securitatea n cel mai mare spital din judet nu va mai fi o problem n urmtorii ani, dup finalizarea unui proiect de anvergur, n valoare de peste 64 milioane lei, care vizeaz att consolidarea, ct si recompartimentarea si modernizarea saloanelor si a instalatiilor spitalului, precum si dotarea cu mobilier si aparatur medical. Proiectul este derulat de Consiliul Judetean, n parteneriat cu Spitalul. Dup semnarea contractului de finantare, vor demara lucrrile a cror termen de realizare este de 43 de luni. Prin acest proiect, cei aproximativ 37.000 de pacienti pe care i nregistreaz anual Spitalul Judetean de Urgent Vaslui vor beneficia nu numai de conditii de spitalizare mai bune, ci si de sigurant n cazul unui seism. „n anul 2009, Consiliul Judetean Vaslui a depus un numr de 10 proiecte pentru finantare din fonduri nerambursabile europene sau nationale, n valoare total de aproximativ 28 de milioane Euro. Dintre acestea, le amintim pe cele pentru reabilitarea, modernizarea si echiparea Spitalului Judetean, a scolilor speciale din Husi si Negresti, a Centrului de asistent medico-social Codesti, nfiintarea Centrului Balnear Ghermnesti, si a Complexului Muzeal „Satul Moldovenesc”. Dup realizarea acestor lucrri, toate obiectivele vor prezenta un risc seismic redus”, a precizat Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

Spitalul de Urgent Brlad, cam subred

Desi a fost reabilitat si reconsolidat temeinic – ultima faz a proiectului fiind n prezent n curs de finalizare – comport anumite riscuri n caz de cutremur. n orice caz, dup cum afirm medicul Viorel Petcu, managerul general al Spitalului de Urgent „Elena Beldiman”, din Brlad, spune c, cel putin n teorie, spitalul nu ar face fat unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. „Att n teorie, ct si din calcule, lund n considerare studiile de caz fcute, cldirea nu ar sta n picioare la un cutremur mai mare de 7 grade. Eu m-am tot plns. Si acum, si nainte, cnd am fost director. Nu sunt bani, mi s-a spus, si am ncercat tot felul de artificii. Am fcut tot felul de memorii. Sunt teancuri fcute. Nu vreau s creez panic, ns trebuie tras un semnal de alarm”, a spus medicul Viorel Petcu. Pn acum se stie sigur c vor fi reconsolidate corpurile cldirii C, D si E , valoarea investitiei fiind de circa 90 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.