Importurile prospera, traditia falimenteaza

Vasluiul are nregistrate 12 branduri mari si late. Este vorba despre unele preparate din carne (muschi file, pastram de porc, crnati trnesti etc) si ou vopsite. Pentru un judet cu un potential agricol imens, cele cteva produse traditionale atestate nu reprezint nimic n marea btlie de pe piat. Din nefericire, retete de valoare se pierd, iar micii fermieri nu sunt ncurajati s produc…

Produsele traditionale vasluiene stau nc la usile marilor lanturi de magazine. n timp ce importurile tind s acopere n totalitate cererea intern, retetele autentice locale nu sunt aprate de nimeni. Cauzele pentru care brandurile judetului nu sunt promovate pe piat sunt multiple: dezinteresul produc torilor si procesatorilor, lipsa unei strategii coerente de nregistrare a mrcilor de traditie etc. Consecintele lipsei de initiativ pe acest segment de produse originale sunt extrem de negative. n primul rnd, se rateaz oportunitti reale de desfacere a mrfii si se permite altor operatori, mai pragmatici, s preia fr nici un risc denumirea produsului. n acest mod, se compromite grav calitatea produsului si, implicit, se diminueaz puterea de penetrare pe pietele externe. Pn la aceast dat, la nivelul jude- tului Vaslui, au fost omologate doar 11 produse de carne si un agent economic care ncondeiaz traditional ou.

Avem cu ce

Paleta de oportunitti pentru operatorii vasluieni de a se impune pe piat cu mrci nregistrate este extrem de ampl. Este vorba despre preparatele din lapte, gemurile, produsele de panificatie, mierea de albine, dulceturile si toate celelalte produse agricole si alimentare care nu se mai fac n alte regiuni. Recunoscuti ca unici productori si cu posibilitatea protejrii produsului la nivel european, agentii economici ar putea vinde mult mai usor, asigurndu-si resursele financiare necesare. Produsele propuse spre atestare trebuie s fie preparate fr a se folosi anumiti conservanti, aditivi alimentari, nitrati, etc. Produsele trebuie obtinute din materii prime traditionale, s prezinte o compozitie sau un mod de prelucrare traditional, care s se diferentieze clar de alte produse similare, apartinnd aceleiasi categorii.

De la intentie, la atestare

Pentru a fi atestat un produs traditional, productorul trebuie s depun o cerere la DADR Vaslui, care s cuprind date de identificare ale produc torului si un caiet de sarcini elaborat de agentul economic. Caietul de sarcini trebuie s cuprind numele produsului, elementele care s prezinte evaluarea caracterului traditional, descrierea caracteristicilor produsului, cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalittii. Rezultatul verificrilor se nscrie ntr-un proces-verbal ncheiat n dou exemplare, din care un exemplar rmne la agentul economic si unul la DADR Vaslui. Ulterior, o copie a procesuluiverbal si a caietului de sarcini sunt trimise ministerului de resort, pentru ca produsul s fie nregistrat. Pot fi nregistrate n sistemul de protectie produse agricole si alimentare cum ar fi: produse pe baz de carne, brnzeturi, uleiuri si grsimi, fructe, legume, cereale, bere, buturi rcoritoare, produse de panificat ie, ou, miere, alte produse agricole. Beneficiarii sistemului sunt productorii persoane fizice sau juridice sau procesatorii care produc efectiv sau proceseaz acelasi produs agricol sau alimentar, pentru care se solicit protectia denumirii de origine sau indicatiei geografice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.