Gata cu folclorul Meneaito!

Lips de autoritate, erori n gestionarea fondurilor, din cauza necunoasterii legislatiei, neparticiparea la cursuri de instruire, lips de activitate si lips de interes pentru cminele culturale, acestea sunt doar cteva dintre reprosurile aduse, ieri, directorilor de cmine culturale judet. Acestora li s-a cerut s si revizuiasc atitudinea si, ca s nu se „plictiseasc”, li sa cerut s intre ntr-o ampl competitie de valorificare a obiceiurilor si traditiilor populare din fiecare comun n parte.

Ieri, la Sala Mare a Palatului Administrativ Vaslui, s-a desfsurat o ntlnire ntre directorii de cmine culturale din judet si reprezentantii Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vaslui si cei ai Directiei Judetene pentru Cultur si Patrimoniul Cultural National Vaslui. n cadrul ntlnirii, a fost lansat concursul „Izvoare limpezi”, un concurs ntre comune, care se va desfs ura n perioada 18 aprilie – 12 septembrie 2010. n cadrul acestuia, au fost stabilite opt probe de concurs: prezentarea patrimoniului material si imaterial al comunei, proba de creatie, muzic vocal, muzic instrumental, coregrafie, rapsozi, teatru si un numr de umor. Comunele se pot prezenta la toate cele opt probe sau doar la o parte din ele. „Din pcate, latura cultural este tot mai neglijat. Directorii de cmine pot face cultur, cu bani putini. n sate nc mai exist obiecte vechi, adevrate valori etnografice, care si pot gsi locul ntr-un muzeu, mai sunt nc oameni care au costumul popular acas, sau care stiu o balad sau un cntec de c- tnie. Noi ne rusinm cu tradit iile noastre, cu portul nostru, cu muzica noastr, cu dansuurile noastre, nu avem sentimentul si constiinta identitt ii nationale, iar acest concurs este un mod de a le scoate la iveal si de a le promova. Un exemplu n acest sens ar fi Grecia, unde garda national este mbrcat n costum popular iar oamenii sunt mndri de portul si muzica lor”, a spus etnograful Dan Ravaru. Mult mai radical n a defini scopul concursului a fost directorul CJCPCT Vaslui, Lucian Onciu. „Ne intereseaz curtirea folclorului. Am avut surpriza s vd comun cu formatie de dansuri populare, cu dansatori mbrcati n costume populare, care dansau pe ritmuri de „Meneaito”. S vedem n ce msur puneti accentul pe caliatate, si nu pe cantitate… Este prima dat cnd vom vedea fiecare ce face si nu ce spune c face, ca pn acum, cnd am primit doar rapoarte, copiate de pe un an la altul”. Lansarea concursului a fost urmat de lansarea volumului III al monografiei „Comuna Vulturesti – Amurgul culturii traditionale”, semnat de Nicolae Gr. Ciobotaru”, carte aprut prin perseverenta fiului autorului, Mircea Ciubotaru, care a adunat materialele folclorice si informatiile rmase de la tatl su si a concretizat munca de o viat a acestuia.

Probleme, probleme…

O situatie complet a strii n care se afl cminele culturale din judet a fost prezentat de reprezentantii DJCCPCN Vaslui, care au tinut s sublinieze c au fost „blnzi”. „Din martie anul trecut si pn n luna martie a acestui an, reprezentantii DJCCPCN Vaslui au fost n toate comunele din judet. n prezent, avem 55 de cmine culturale, din care 3 case de cultur orsenesti, 5 centre culturale comunale si 47 de cmine culturale. Din diferite motive, justificate sau nu, n unele comune, primriile nu au avut bunvointa s angajeze pn astzi directori de cmine culturale, desi acestea arat foarte bine: la Albesti, Dnesti, Lunca Banului, Ivesti, Tanacu, Ciocani, Blgesti, Iana, Rosiesti si Coroiesti. Exist 13 comune fr cmine culturale, iar pe criterii politice au fost eliberati din functii mai multi directori, si m refer la Miclesti, Muntenii de Sus, Ivnesti, Stnilesti. Unii primari au invocat criza economic pentru a se descotorosi de cei care se ocup de activitti culturale, dar aceste lucruri se ntmpl acolo unde edilii nsisi nu sunt iubitori de cultur. Din pcate, lipsa culturii din viata comunittii este un atentat la conditiile firesti de dezvoltare ale tinerilor din mediul rural”, a precizat Mihai Cornea, consilier n cadrul DJCCPCN Vaslui. Nu au fost omise nici deficientele din sistem: lipsa de autoritate a unor directori, existenta unor conflicte ntre directorii de cmin si primari, dificultti n gestionarea fondurilor din cauza necunoasterii legislatiei. Reprezentantii culturii la nivel de judet au subliniat si c directorii cminelor sunt convocati la instruiri de dou ori pe an, dar nici atunci unii dntre ei nu vin, acestia fcnd parte si din categoria celor a cror activitate este foarte slab, exemplu directorii din Bogdnita, Duda Epureni, Epureni, Dumesti, Dimitrie Cantemir. Nu au lipsit nici criticile aduse directorilor care nu si respect programul sau la adresa celor care si-au stabilit sediul n primrii, dar nici atentionrile aduse celor care nu se ocup de curtenia locatiilor pe care le conduc.

Instruiti pe bani norvegieni

n timpul ntlnirii de ieri, Constantin Suciu, directorul DJCCPCN a primit, prin telefon, o veste pe care a tinut s o mprtseasc tuturor directorilor de cmine prezenti n sal. „Am primit confirmarea de la Minister c o serie de cmine culturale din judet au ndeplinit criteriile de ncadrare n proiectul european Cminul cultural – actor principal al promovrii patrimoniului cultural local n vederea dezvoltrii comunittii, derulat de Ministerul Culturii si Cercetrii si de Institutul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural, finantat de Guvernul Norvegiei. Directorii cminelor din Ciocani, Deleni, Dodesti, Drnceni, Oltenesti si Zpodeni vor participa la cursuri gratuite de management, n cadrul crora vor fi nvtati si cum s realizeze si s acceseze proiecte culturale europene. La finalul cursurilor, directorii inclusi n proiect vor merge ntr-o vizit n Norvegia, unde vor vedea, concret, cum se poate pune n practic ceea ce au nvtat”, a precizat Constantin Suciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.