Consilieri pierduti printre… morminte

Din nou ameteal n sedinta Consiliului Local. Desi era vorba despre un proiect de hotrre relativ simplu de nteles, mai multi consilieri au nteles ce-au vrut. Oricum, n-au nteles, pn la urm, nici mcar cum a fost votat proiectul care se referea la scutirea de plata controversatei taxe de cimitir.

Proiectul de hotrre care avea s strneasc discutii aprige printre consilieri a fost initiat ca urmare a unor reclamatii formulate de mai multi brldeni, att la Primria Brlad, ct si la Prefectura Vaslui. Oamenii spuneau c att timp ct nu au locuri de veci cumprate n cele dou cimitire ale orasului nu nteleg de ce trebuie s plteas o tax de administrare a acestora. Era vorba despre 15 lei anual, ns oamenilor suma li s-a prut a le fi solicitat abuziv. Din acest motiv, proiectul de hotrre care prevedea reglarea acestei probleme a fost ntocmit cam n felul urmtor: cei care nu au locuri de veci s aduc la Primrie o declarat ie pe propria rspundere, legalizat prin notariat. Dar cum facem cu declaratia, care cost mai mult dect taxa n sine si care trebuie depus la Primrie la nceputul fiecrui an? Deci, rmnem si pltim n continuare taxa? De aici au nceput vociferrile unor consilieri. Numai c, fiecare venind cu cte o idee despre cum s-ar putea stabili scutirea, multi au nteles cam ce au vrut. Tonul l-a dat avocatul Dumitru Bouros, consilier local liberal. Domnilor, nu are niciun rost s punem oamenii s dea aceste declarat ii, att timp ct sunt mai scump de obtinut dect taxa n sine. Eu cred c trebuie gsit o alt solutie. Plus c, oricum, aceast tax e pguboas prin felul deficitar n care a fost ntocmit proiectul initial. Adic, se spune c se plteste cte 15 lei de familie. Dar eu poate nu locuisc cu mama si cu tata si nici nu am o familie a mea ntemeiat. De ce pltesc si eu? Nu e vorba de sum ct de faptul c termenul familie presupune convietuirea si administrarea bunurilor n comun, a spus avocatul Bouros.

Cine are loc de veci… sigur l ocup

Unii au srit ca arsii n momentul n care au nteles c se vrea eliminarea cu totul a taxei. Cine mai are grij de aceste cimitire? Cine le mai pzeste sau face curat pe alei? Dar e bine s gsim o solutie s plteasc doar cei care au locuri de veci acolo, au deviat unii. Cu explicatii a venit apoi Vasile Ciochin, seful Directiei de Administrare a Pietelor, Parcrilor si Cimitirelor (DAPPC), din cadrul Prim riei. El a spus, de fapt, ce ar nseamna s plteasc doar cei cu locuri de veci. Trebuie s stiti c aproape toti cei care au locuri de veci n cimitirele orasului… le si ocup. Deci, cum s cerem tax la morti? Mi se pare putin…(si a evitat s insulte audienta, n.r.), a spus Ciochin. Pn la urm, o solutie a rsrit de unde nu se astepta nimeni. Consilierul Sorin Rducanu a propus ca toti colegii si s fie de acord cu renunt area la declaratiile prin notariate n schimbul unor adeverinte simple emise de DAPPC, din care s rezulte c cei care solicit scutirea de la tax nu au locuri de veci n cimitire. Administratia Cimitirelor bnuiesc c are o situatie clar cu toti cei care au locuri de veci n cimitire si care ar trebui s plteasc. Sau mcar cu familiile celor care au luat locuri de veci. O adeverint simpl ar fi deajuns, cred eu, a spus Rducanu. Presedintele de sedint, medicul Costantin Teodorescu, a tinut s intervin n momentul n care unii au spus c se revine n acest caz la problema cu proprietarii locurilor de veci care…sunt n imposibilitate de plat. Domnilor, eu cred c n Brlad sunt destui oameni vii, vioi si viabili pentru a se putea achita de aceast obligatie. Propun asadar supunerea la vot a proiectului cu amendamentul fcut de domnul Rducanu, pentru c am vzut c sunteti mai multi dintre domniile voastre de acord cu el, a spus medicul Teodorescu. Pn la urm, consilierii PNL au votat mpotriva proiectului, unii s-au abtinut si majoritatea pentru. Cu toate acestea, printre unii consilieri, la finalul discutiilor legate de acest proiect au aprut ntrebri de genul Si totusi, cum a rmas?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.