Concediile medicale, motiv de disputa

Medicii vasluieni nu sunt deloc ncntati de anuntul fcut recent de ministrul Snttii, Attila Cseke, privind modificrile fcute n sistemul de acordare a concediilor medicale. Presedintele Colegiului Medicilor Vaslui, dr. Mircea Zavate, sustine c numrul de zile de concediu medical nu poate fi impus n cazul niciunui pacient, pentru c recuperarea depinde de la individ la individ, dar si de locul de munc al acestuia. Mai mult, medicul spune c acuzele la adresa unor bolnavi care nu stau acas n concediul medical sunt uneori nejustificate, acestia avnd libertatea de a se recupera oriunde doresc.

Prea multe zile de concediu medical, prea multi bani din sistem cheltuiti pentru oamenii care se afl n incapacitate de munc. Aceasta a fost, n esent, concluzia la care a ajuns ministrul Sn- ttii, Attila Cseke. Tot el a anuntat c Ministerul Snttii va regndi sistemul de acordare a concediilor medicale pentru a limita numrul persoanelor care beneficiaz n mod fraudulos de acestea. Ministrul Snttii a spus c exist persoane care , desi se afl 1n concediu medical, lucreaz pmntul, sau pleac n statiuni pentru a se odihni. Medicii au o cu totul si cu totul alt prere. „Este absurd s impui un numr restrns de zile de concediu medical. Dac eu am o persoan operat, cu complicatii, nu-mi permit s o trimit peste dou sptmni la serviciu. Cu atrt mai putin dac pacientul lucreaz ntr-un domeniu unde este solicitat fizic. Dac as face asa ceva si pacientului i s-ar ntmpla ceva, eu sunt cel care rspund pentru asta, pentru c am fost de acord s se ntoarc la serviciu. sta este un motiv. Al doilea const n timpul de recuperare al unui pacient, care este diferit de la persoan la persoan, si poate fi estimat n functie de mai multi factori: gravitatea afectiunii, vrst, complicatii, antecedente”, spune dr. Mircea Zavate. Acesta nu neag c este posibil s existe medici care acord concedii medicale la rugmintea pacientului. „Dar cred c astfel de cazuri sunt extrem de rare si nu mpovreaz ntr-un mod evident bugetul alocat decont rii concediilor medicale. Ce pot s spun este c, dac n anii din urm aproape c nu exista adult care s nu necesite la externare concediu medical, acum sunt zile ntregi cnd persoanele externate nu au nevoie de o asemenea recomandare, pentru c nu au un loc de munc. Mai sunt si situatii n care unii bolnavi vin la spital doar n faz acut, afirmnde c, desi s-au simtit ru s-au duus la serviciu pentru a nu-si pierde locul de munc. La externare ne roag s nu eliberm concedii medicale, din acelasi motiv”, mai spune dr. Zavate.

Ies din spital si m duc s pun ceap

n ceea ce priveste locul n care bolnavii si petrec concediile medicale, ministrul Snttii a acuzat c „sunt persoane care iau concedii nejustificat, se duc n vizit n strintate, lucreaz pmntul”. Fostul ministru, Ioan Bazac venise cu ideea de a trimite politia s verifice dac stau acas cei care beneficiaz de concedii medicale. „Cine este n concediu de boal este fie internat, fie bolnav la domiciliu. Dac nu se afl ntr-una dintre cele dou situatii, atunci ceva nu este n regul si acest lucru va fi penalizat”, si exprima fostul ministru o convingere reactualizat de Attila Cseke. Doar c si aici medicii au un cuvnt greu de spus. „Mie personal mi vine s rd. Am si avut recent o reclamatie viznd concediul medical al unei paciente care lucra la un muzeu din judet. Desi aceasta se afla n concediu medical, fusese vzut la mare. Ei bine, pacienta respectiv fusese supus unei intervent ii chirurgicale destul de urte, iar femeia alesese ca n perioada recuperrii s se duc la mare. Nimeni nu poate obliga un bolnav s stea la domiciliu. Se poate duce la printi, la munte, la mare…. Oriunde consider c poate gsi mediul necesar pentru a se recupera”, precizeaz presedintele Colegiului. Oricum pacientii nu pot fi controlati pentru a respecta indicatiile medicului. Exemplele nu lipsesc si, probabil, fiecare le-a ntlnit n timp. Socant a fost cazul unei femei, de 49 de ani, care la nici dou minute dup ce medicul de la chirurgie i completase externarea, cu sfaturi precise asupra modului de viat, de genul „nu mnnci aia si aia si timp de o lun nu faci efort pentru c risti s ti se desprind operatia”, i spunea unei colege de suferint: „Doctorul sta e nebun… Pi eu am de spat, de pus ceap…”

3 COMENTARII

  1. nu se va rezolva nimic. cei care vor sa aiba concediu medical il vor avea,numai ca va trebui sa dea o spaga(chiar mai multe)in plus. imortant e ca cei spaguiti sa fie membri portocalii.

  2. nu generalizati domnilor si domnilor ..ca altfel sintem perdui sint oamneni si oamnei .oamnei care se iinbolnavesc subit si isi iau concediu medical cand li se clatina scaunul ,oameni care nu le pasa de CO si oamnei care au anevoie de CO …asadar lasa-ti vrajeala cu banii .iata ce va propun eu dak statul nu are bani e ok inteleg si multi inteleg asta dar i statul sa inteleaga ca dak nu avem bani sa nu m-aiplatim taxe si contributii .. cas,de pensii de asiguraru ca oricum le platim degeaba ..si o sa le platim ..cand statul o sa aiba abni … sa ne dea …(pensii, salarii,alocatiii….)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.