Bagati-va mintile n cap: traiti bine!

Prosperitate, echitate social si avnt economic, acestea sunt „mrtisoarele” pe care Emil Boc vrea s le agate n piepturile romnilor. Inspirat probabil de nou anotimp, premierul vrea ca romnii s aib o alt perceptie despre perioada dificil pe care o traverseaz. Ideea de baz este c avem un Guvern care munceste de rupe, un aparat de stat profesionist, un portofoliu de proiecte ambitioase, legi bune etc. Viata e frumoas si merit trit; totul tine de felul n care o prezentm. o n judetul Vaslui, nefericita misiune de a cosmetiza realitatea apas pe umerii prefectului Levente Csaba Szekely. El va trebui s prezinte populatiei potopul de „binefaceri” revrsat de Guvern n capul muritorilor de rnd. Tinerii vor fi bucurosi cnd vor afla c pot pleca din cmpul muncii direct la cimitir, iar pensionarii, c vor avea pensiile nghitite de inflatie. Agricultorii s fie mndri c nu vor vedea despgubiri, n timp ce miile de someri vor aplauda momentul n care vor rmne fr indemnizatie…

n prag de primvar, premierul Emil Boc este hotrt s primeneasc imaginea Executivului. Pentru a fi n pas cu natura, duminic, n cadrul unei videoconferinte, seful Guvernului a scos la instructie prefectii din judete. Principalul apel ctre reprezentant ii din teritoriu a fost acela de a livra populatiei doar mesaje „de bine”, frumos ambalate. Mai exact, prefecturile vor trebui s vnture pe la nasul contribuabililor vestitii „ghiocei ai relansrii”, pe care, n prezent, nu-i vede nimeni. Astfel, din aceast sptmn, vasluienii vor face cunostint cu mretele realizri ale actualei guvernri si vor adulmeca valul de prosperitate care va inunda conturile bancare. Piesele grele de imagine cu care prefectii vor anima dezbaterea public sunt aceleasi proiecte care au reprezentat baza recesiunii economice din 2009: „Prima Cas”, „Rabla”, msurile de relansare a IMM-urilor etc. Ca o noutate, la pachetul de „mpliniri mrete” a fost adugat si Legea pensiilor, care a dat peste cap toate categoriile de pensionari. La Vaslui, prefectul Levente Csaba Szekely va trebui s fac un adevrat tur de fort pentru a explica populatiei c frigul, foamea si disperarea sunt doar exagerri ale presei. n realitate, trim bine. Numai c, pn acum, nu a avut cine s ne spun asta…

Adio pensii mrite!

Prima veste pe care o dau guvernantii celor n vrst este c, n acest an, punctul de pensie egal cu cel putin 45% din salariu mediu brut lunar pe economie nu se mai aplic. Si, pentru c regimul de austeritate este total, tot n 2010, punctul de pensie nu se va indexa nici mcar n raport cu inflatia. Cu alte cuvinte, pensiile au fost rupte definitiv de economie si, n fata tvlugului cresterii preturilor, pensionarii sunt lsati s se descurce singuri. Cum scumpirile au debutat furtunos, la nceputul acestui an, puterea de cumprare a pensionarilor va scdea cu mult sub necesarului cosului zilnic. Mai mult, pentru c ntreg poporul trebuie s strng cureaua, tot din acest an, pensionarii nu mai beneficiaz de compensarea n bani pentru tichetele de cltorie pe calea ferat, n timp ce nfiintarea pensiilor pentru agricultori a fost amnat pn n anul 2011. Actualii salariati vasluieni vor fi trimisi din cmpul muncii direct la cimitir. Aceasta este noua realitate social pe care o deseneaz proiectul Legii pensiilor publice. Dac, n anii trecuti, astfel de propuneri care vizau cresterea vrstei de pensionare nu intrau „aria de interes” a autorittilor, n prezent, situatia s-a schimbat radical. Conform proiectului de act normativ, vrsta standard de pensionare va fi de 65 de ani att pentru femei, ct si pentru brbati. Pentru brbati, noul „algoritm” de pensionare va fi atins n anul 2015, n timp ce femeile vor iesi la pensie la 65 de ani n anul 2030. Atingerea acestei vrste se realizeaz prin cresterea vrstelor standard de pensionare. Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, att pentru femei, ct si pentru brbati, n timp ce stagiul complet de cotizare de 35 de ani, pentru ambele sexe.

„Prima Cas”, victima birocratiei

Lansat cu mare entuziasm, Programul „Prima Cas” a reprezintat o mare dezamgire pentru vasluieni. n loc de credite acordate rapid si deblocarea pietii imobiliare, n cursul anului trecut, programul s-a „necat” n birocratie. Dosarele depuse de clienti au intrat ntr-o adevrat morisc, ntre bncile comerciale si Fondul de Garantare. Dup sincopele din anul precedent, Fondul de Grantare a informat bncile c nu mai primeste dosare, ncepnd cu data de 1 ianuarie 2010. Cauza pentru care sistemul sa blocat a fost lipsa aprobrii unui act normativ care s stabileasc noul cadru legal pentru derularea programului. n final, n cursul lunii februarie, Guvernul a iesit pe piat cu o nou form a Programului „Prima Cas”. La sfrsitul anului 2009, la nivelul municipiului Vaslui erau aprobate n jur de 100 de cereri prin intermediul Programului „Prima Cas”.

Rabla… cu dou viteze

Programul „Rabla” pentru tractoare trebuia s devin operational ncepnd cu data de 1 iulie 2008. ntre timp, din cauza c lista cu productorii si importatorii de tractoare validati nu a fost publicat, sistemul de preluare a documentatiilor s-a blocat. Legea a fost adoptat pentru a mri numrul de tractoare utilizate n Romnia, tar n care un tractor lucreaz 54 de hectare, n timp ce, n Germania, sunt 9 hectare de tractor, n Belgia – 7 hectare/tractor etc. Dup eforturi ndrjite, autoritt ile au anuntat c programul va demara, n sfrsit, la sfrsitul acestei luni. n prezent, la nivelul judetului Vaslui, micii productori detin nu mai putin de 1.500 de tractoare care se preteaz la acest program. Ct priveste Programul „Rabla” pentru masini, n anul 2008, n judetul Vaslui au fost casate 373 autotorisme, iar n anul 2009, au fost scoase din circulatie 306 masini vechi.

2 COMENTARII

  1. sigur ca traim . numai bine , nu. criza s-a terminat,ghioceii prosperitatii au aparut demult. pentru guvernanti. pentru ceilalti se vor mai da niste papuci second hand si cativa carnati expirati de vreo cativa ani. cand a spus „sa traiti bine” nu s-a gandit la prostime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.