Avalansa de dosare la APIA

nceputul lunii martie a produs o mare forfot n satele vasluiene. Mirajul milioanelor de euro, bani acordati ca subventie pentru agricultur, a trezit la viat tranii. Cu mic cu mare, n fata calculatorului sau direct la centrele APIA, depunerea cererilor s-a transformat n ocupatia de cpti. Pn la aceast dat, au fost nregistrate peste 2.100 de dosare. Pe lng Aplicatia IPA online, invitatiile adresate proprietarilor de teren au rolul s pstreze un ritm alert al accesrii documentatiilor. Cererile pentru subventii trebuie depuse n perioada 1 martie – 17 mai, dup aceast dat, tranii primind penalizri pentru fiecare zi de ntrziere. Tocmai de aceea, lupta pentru fiecare cent este extrem de important.

Subventiile europene pentru agricultur agita din nou lumea satelor vasluiene. Intrate deja n traditiile de primvar, milioanele de euro reprezint o atractie irezistibil pentru agricultori. Prin Aplicatia IPA online sau direct la centrele Agentiei de Plti si Interventie pentru Agricultur (APIA) Vaslui, tranii depun cereri pe band rulant. Pn la aceast dat, au fost nregistrate peste 2.100 de documentatii, iar ritmul de accesare este foarte ridicat. Potrivit conducerii APIA, la o prim estimare, cererile accesate pn n acest moment sunt aferente pentru o suprafat agricol de aproximativ 15.000 de hectare. Petru Botez, directorul APIA Vaslui, a spus c procentul de depunere este bun si, n acest fel, vor fi primite toate cererile, astfel nct nici un fermier s nu rmn pe afar. Oamenii au mai primit subventia si n anii trecuti si cunosc care este traseul. Noi am luat legtura cu primriile rurale privind campania de depunere a cererilor si au fost trimise intructiuni, n ceea ce priveste utilizarea aplicatiei IPA online, a precizat Petru Botez. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, fermierii trebuie s depun la sediile APIA o singur cerere de plat n perioada 1 martie – 17 mai 2010. nregistrarea cererilor de plat n intervalul 18 mai – 11 iunie 2010 va determina penalitti de 1% pentru fiecare zi lucrtoare de ntrziere.

110 euro pentru un hectar

Pentru operativitatea actiunii, APIA a transmis fiecrui fermier care a depus cerere n anii precedenti o invitatie scris, n care este specificat ora, data, persoana, centrul local/judetean APIA si documentele cu care acesta trebuie s se prezinte pentru a completa formularul pretiprit de cerere unic de plat pe suprafat si a desena pe hart parcela/parcelele pe care le utilizeaz. Respectivele termene trebuie respectat att pentru eficientizarea campaniei, ct si pentru evitarea de ctre fermieri a penalittilor, a precizat Botez. Reamintim c, pentru anul trecut, la nivelul judetului Vaslui sunt n plat aproximativ 283.000 hectare. Proprietarii de teren primesc cte 66 de euro din fondurile europene aferente pltilor directe pe unitatea de suprafat si 44 de euro de la bugetul national. Fermierii care detin suprafete mai mici sau egale cu 50 de hectare vor depune cererile la centrele locale APIA din Vaslui, Husi, Brlad, Tutova, Negresti si Murgeni. n cazul suprafetelor ce depsesc 50 de hectare, cererile urmeaz s fie depuse la sediul Centrului Judetean al APIA Vaslui.

Cine primeste banii?

Beneficiarii msurilor de sprijin pe suprafat pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaz terenul agricol pentru care solicit plata, n calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori n cadrul asociatiilor n participatiune etc. Dac proprietarul a dat terenul n arend, l-a concesionat sau l-a nchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiv va fi acordat celui care lucreaz terenul. Sunt eligibile la plat exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafat de cel putin 0,3 hectare. n cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minim a parcelei rebuie s fie de cel putin 0,1 hectare.

IPA online

Aplicatia IPA online este un program prin intermediul cruia fermierii care solicit sprijin pe suprafat pot completa electronic cererea de plat. Astfel, pe baza unui nume de utilizator si a unei parole de acces furnizate de APIA, fermierul acceseaz IPA online si completeaz electronic declaratia de suprafat. Unul dintre avantajele utilizrii IPA online const n faptul c fermierul nu mai are nevoie de hrti pe hrtie. Mai mult, n urma digitizrii parcelei, sistemul msoar si afiseaz suprafata digitizat, iar pentru a verifica localizarea corect a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de msurat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.