Valuta Vasluiului: 200.000 de miei

Vasluiul este un judet foarte bogat n miei. Dac n alte regiuni din tar ftrile sunt la nceput, la noi, drobul pentru Paste este asigurat. n prezent, ciobanii vasluieni au n saivane miei de 20 kilograme, care, pn la srbtori vor fi numai buni de tiat. Secretul abundentei de miei este usor de explicat: oile au fost date devreme la berbeci, iar stabulatia a fost prelungit. Nuciti de srcie, mcar de Paste vasluienii vor avea un motiv de bucurie: carnea de miel se va vinde la pretul de anul trecut, 15 lei/kilogramul tiat. Bani s fie!

Vasluienii vor avea miei din belsug pentru masa de Paste. Dac n alte zone ale Moldovei oile abia au nceput s fete, n judetul nostru, putem vorbi de o inflatie de miei. La aceast dat, n saivanele oirerilor zburd aproximativ 200.000 de miei, care asteapt „verdictul” proprietarilor. n jur de 25.000 – 30.000 de capete vor fi sacrificati cu ocazia Srbtorilor de Paste, restul fiind destinati consumului propriu din gospodrii, pentru prsil sau vnzarea n toamn. n ultimii ani, tot mai multi ciobani au prins gustul afacerilor si prefer s-si vnd mieii n toamn, la preturi foarte bune. Spre exemplu, anul trecut, mieii ngrsati s-au comercializat la un pret care s-a ridicat la 75 lei/ kilogram n viu. Viorel Lupu, vicepre- sedintele Asociatiei Crectorilor de Ovine si Caprine Vaslui, a precizat c, n judetul nostru, cresctorii sunt buni gospodari si nu avem situatia din alte regiuni ale trii. „La noi, oile au ftat devreme si, n prezent, avem miei care ating greutate de 20 kilograme. Am avut miei de 10 kilograme la Crciun, vorbesc de oierii care detin peste 100 de capete de ovine”, a spus Viorel Lupu. n Ardeal, sau alte zone ale Moldovei, cresctorii nu cheltuie cu animalele si le dau foarte trziu la berbeci. Din aceast cauz, oile abia au nceput s fete iar mieii, majoritatea din rase de carne, vor fi vduti la sfrsitul anului. Asa se explic lipsa de miei autohtoni din alte regiuni, n comparatie cu Vasluiul, unde ovinele devin gestante foarte devreme si sunt iernate o lung perioad de timp.

Iezii nu trec testul Pastelui

La aceast dat, singurele animale care au nceput s fete n perioada 25 februarie – 1 martie sunt din rasa Caracul si provin de la proprietari din nordul judetului. „Si acesti miei se vor face de 7 – 8 kilograme pn la Paste, pentru c ei sunt ftati n greutate de 3 – 4 kilograme. Spre deosebire de alte rase care fat mieii mult mai mici, Turcana Neagr este foarte rentabil din acest punct de vedere”, a explicat Lupu. Tinnd cont de faptul c oferta este foarte consistent, pretul de comercializare al mieilor va fi n jur de 15 lei/kilogramul tiat, la fel ca anul trecut. Ct priveste caprele, acestea au fost date mai trziu la tapi, iar iezii vor fi destul de mici pentru srbtori. Aceast strategie este aplicat de ciobani pentru c animalele sunt foarte gingase si trebuie crescute n spatii nchise, pentru a fi ferite de gerul iernii. n prezent, la nivelul judetului Vaslui exist 210.000 ovine si 23.000 de caprine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.