Saracia a ngropat si natalitatea

Vasluienii au mai spulberat un mit: dintr-un judet al maternittilor pline de nou-nscuti, Vasluiul a ajuns un tinut n care doar cimitirele mai sunt nencptoare. Mai mult se moare dect se merge la sala de nasteri, anul 2009 fiind gritor pentru amploarea dezastrului. Doar n cinci luni au fost nregistrate mai multe nasteri dect decese, n celelalte sapte nregistrndu-se un spor negativ. Vrful perioadei negre a fost n decembrie, lun n care au fost 566 de decese si doar 380 de nscuti vii. O explicatie pentru acest fenomen exist: srace si debusolate, din ce n ce mai multe tinere familii renunt s mai fac copii. Tinerii nu mai au veniturile care s le permit cresterea unui copil iar putinele femei de succes pun cariera naintea sarcinii.

Pentru judetul Vaslui, anul 2009 a mai adus un record nefericit. De aceast dat, nu este vorba despre miile de firme desfiintate, de armatele de someri sau de procentele ametitoare de asistati social. Cu fiecare lun care trece, la orizont se prefigureaz un spor negativ al populat iei din ce n ce mai mare. Din pcate, „beneficiile” economiei de piat si arat din plin efectele, iar lipsurile materiale tot mai evidente ngroap spiritual natalittii. Legisla- tia a fost modificat n defavoarea mamelor, bebelusii gemeni si-au gsit dreptatea prin tribunale, iar trusoul pentru nou nscuti este cnd n produse, cnd n bani etc. n tot acest timp, btrnii mor cu miile din cauza srciei, iar familiile tinere se hotrsc tot mai greu s mai aib copii. Dac n mediul privat reintegrarea unei mmici n cmpul muncii este extrem de dificil, mai nou, si la stat ncepe s se ntmple acelasi lucru. Astfel, principii europene precum protectia mamei, un program flexibil pentru printii cu copii mici, politici specifice de stimulare a nasterii celui de-al doilea copil etc., rmn doar pe hrtie.

Cinci luni de lumin

n cursul anului trecut, doar n cinci luni s-au nregistrat usoare cresteri ale numrului nscutilor vii fat de persoanele decedate. n restul anului, moartea a fost mai puternic dect viata, sporul natural negativ al populatiei fiind una dintre putinele constante. Potrivit datelor Directiei Judetene pentru Statistic (DJS) Vaslui, dac n luna ianuarie 2009 au fost declarate 476 de decese si 425 de nasteri, n aprilie, decalajul a crescut la 490 de decedati si numai 412 nscuti vii. n luna noiembrie, sporul natural a fost de minus 131 persoane, pentru ca, n decembrie, s fie nregistrate 566 de decese si doar 380 de nscuti vii. „Scderea numrului de salariati, dublat de un spor natural cu valori negative transmite un semnal ngrijor tor pentru economia judetului nostru. Pe parcursul anului 2009, doar n 5 luni sporul natural a avut valori pozitive. Aceast situatie ne indic c att nvtmntul va avea de suferit (prin reducerea numrului de elevi), ct si oferta de fort de munc. Din pcate, nici cererea de fort de munc nu s-a stabilizat nc, ea scznd pe parcursul ntregului an 2009”, explic Rodica Ciocrlan, director adjunct la DJS Vaslui.

Un istoric trist

n anul 1990, judetul Vaslui se putea luda cu o natalitate de invidiat. n acel an de referint, n Vaslui au fost nregistrati 8.377 nscuti vii, sporul natural fiind de 3.740 persoane. Ulterior, n fiecare an, evolutia pozitiv a numrului populatiei a nceput s se diminueze accentuat, cauzele fenomenului fiind diverse. Cu o industrie local care nu s-a adaptat principiilor economiei de piat, locurile de munc au fost n bun parte pierdute. Astfel, numeroase familii s-au confruntat cu spectrul somajului, iar serviciile care au supravietuit au fost pltite cu mult sub media national a salariului mediu brut. n acest context, pn n anul 2001, s-a ajuns la 6.331 nscuti vii, sporul demografic natural reducndu-se la 149 persoane. Dup acest an, pe lng lipsa revirimentului economic mult asteptat, la ruinarea sporului natural a contribuit si emigratia masiv n tri din spatiul Uniunii Europene. Astfel, judetul Vaslui a ajuns s cunoasc, n doar 18 ani, un spor negativ al populatiei de 3.389 persoane, ceea ce nseamn o scdere de peste 90%.

Ajutor pentru mamici

O strategie national privind populatia si dezvoltarea ar asigura prezenta n pachetul de msuri – pe lng cele pur economice, insuficiente pentru stimularea natalittii – a unor initiative care s sprijine familiile cu copii: program de lucu flexibil pentru printii cu copii mici, posibilitatea reintegrrii rapide pe piata muncii a femeilor dup perioada de maternitate, ntrirea reglementrilor privind pstrarea locurilor de munc pentru printii care cresc copii, politici specifice de stimulare a nasterii celui de-al doilea copil, cresterea accesibilittii si a calittii serviciilor de asistent social si ale serviciilor de sntate gratuite pentru copii si mame, mai apropiate de nevoile reale, politici de prevenire a sarcinilor nedorite, a avortului si a abandonului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.