Saracia a îngropat si natalitatea

0
139

Vasluienii au mai spulberat un mit: dintr-un judet al maternitãtilor pline de nou-nãscuti, Vasluiul a ajuns un tinut în care doar cimitirele mai sunt neîncãpãtoare. Mai mult se moare decât se merge la sala de nasteri, anul 2009 fiind grãitor pentru amploarea dezastrului. Doar în cinci luni au fost înregistrate mai multe nasteri decât decese, în celelalte sapte înregistrându-se un spor negativ. Vârful perioadei negre a fost în decembrie, lunã în care au fost 566 de decese si doar 380 de nãscuti vii. O explicatie pentru acest fenomen existã: sãrace si debusolate, din ce în ce mai multe tinere familii renuntã sã mai facã copii. Tinerii nu mai au veniturile care sã le permitã cresterea unui copil iar putinele femei de succes pun cariera înaintea sarcinii.

Pentru judetul Vaslui, anul 2009 a mai adus un record nefericit. De aceastã datã, nu este vorba despre miile de firme desfiintate, de armatele de someri sau de procentele ametitoare de asistati social. Cu fiecare lunã care trece, la orizont se prefigureazã un spor negativ al populat iei din ce în ce mai mare. Din pãcate, “beneficiile” economiei de piatã îsi aratã din plin efectele, iar lipsurile materiale tot mai evidente îngroapã spiritual natalitãtii. Legisla- tia a fost modificatã în defavoarea mamelor, bebelusii gemeni si-au gãsit dreptatea prin tribunale, iar trusoul pentru nou nãscuti este când în produse, când în bani etc. În tot acest timp, bãtrânii mor cu miile din cauza sãrãciei, iar familiile tinere se hotãrãsc tot mai greu sã mai aibã copii. Dacã în mediul privat reintegrarea unei mãmici în câmpul muncii este extrem de dificilã, mai nou, si la stat începe sã se întâmple acelasi lucru. Astfel, principii europene precum protectia mamei, un program flexibil pentru pãrintii cu copii mici, politici specifice de stimulare a nasterii celui de-al doilea copil etc., rãmân doar pe hârtie.

Cinci luni de luminã

În cursul anului trecut, doar în cinci luni s-au înregistrat usoare cresteri ale numãrului nãscutilor vii fatã de persoanele decedate. În restul anului, moartea a fost mai puternicã decât viata, sporul natural negativ al populatiei fiind una dintre putinele constante. Potrivit datelor Directiei Judetene pentru Statisticã (DJS) Vaslui, dacã în luna ianuarie 2009 au fost declarate 476 de decese si 425 de nasteri, în aprilie, decalajul a crescut la 490 de decedati si numai 412 nãscuti vii. În luna noiembrie, sporul natural a fost de minus 131 persoane, pentru ca, în decembrie, sã fie înregistrate 566 de decese si doar 380 de nãscuti vii. “Scãderea numãrului de salariati, dublatã de un spor natural cu valori negative transmite un semnal îngrijorã tor pentru economia judetului nostru. Pe parcursul anului 2009, doar în 5 luni sporul natural a avut valori pozitive. Aceastã situatie ne indicã cã atât învãtãmântul va avea de suferit (prin reducerea numãrului de elevi), cât si oferta de fortã de muncã. Din pãcate, nici cererea de fortã de muncã nu s-a stabilizat încã, ea scãzând pe parcursul întregului an 2009”, explicã Rodica Ciocârlan, director adjunct la DJS Vaslui.

Un istoric trist

În anul 1990, judetul Vaslui se putea lãuda cu o natalitate de invidiat. În acel an de referintã, în Vaslui au fost înregistrati 8.377 nãscuti vii, sporul natural fiind de 3.740 persoane. Ulterior, în fiecare an, evolutia pozitivã a numãrului populatiei a început sã se diminueze accentuat, cauzele fenomenului fiind diverse. Cu o industrie localã care nu s-a adaptat principiilor economiei de piatã, locurile de muncã au fost în bunã parte pierdute. Astfel, numeroase familii s-au confruntat cu spectrul somajului, iar serviciile care au supravietuit au fost plãtite cu mult sub media nationalã a salariului mediu brut. În acest context, pânã în anul 2001, s-a ajuns la 6.331 nãscuti vii, sporul demografic natural reducându-se la 149 persoane. Dupã acest an, pe lângã lipsa revirimentului economic mult asteptat, la ruinarea sporului natural a contribuit si emigratia masivã în tãri din spatiul Uniunii Europene. Astfel, judetul Vaslui a ajuns sã cunoascã, în doar 18 ani, un spor negativ al populatiei de 3.389 persoane, ceea ce înseamnã o scãdere de peste 90%.

Ajutor pentru mamici

O strategie nationalã privind populatia si dezvoltarea ar asigura prezenta în pachetul de mãsuri – pe lângã cele pur economice, insuficiente pentru stimularea natalitãtii – a unor initiative care sã sprijine familiile cu copii: program de lucu flexibil pentru pãrintii cu copii mici, posibilitatea reintegrãrii rapide pe piata muncii a femeilor dupã perioada de maternitate, întãrirea reglementãrilor privind pãstrarea locurilor de muncã pentru pãrintii care cresc copii, politici specifice de stimulare a nasterii celui de-al doilea copil, cresterea accesibilitãtii si a calitãtii serviciilor de asistentã socialã si ale serviciilor de sãnãtate gratuite pentru copii si mame, mai apropiate de nevoile reale, politici de prevenire a sarcinilor nedorite, a avortului si a abandonului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.