Dependenta de sex si lenea, explicate stiintific

Cauzele leneviei, dar si cele ale hiperactivittii sexuale au fost pe larg explicate ntr-un nou manual de psihiatrie, considerat noua „Biblie” din acest domeniu, informeaz Daily Mail n editia online.

Desi ati uitat unde ati lsat telecomanda, nu v deranjati s v ridicat i de pe canapea pentru a schimba postul TV? Nu trebuie s v ngrijorati: nu sunteti lenes, suferiti doar de sindromul tempoului cognitiv lent (sluggish cognitive tempo disorder/SCT). Sau poate deveniti extrem de agitat si aveti un acces de furie atunci cnd ati uitat unde ati lsat cheile de la automobil? Acesta poate fi un simptom care atest faptul c suferiti de sindromul temperamentului exploziv intermitent (intermittent explosive disorder/IED). Acestea sunt doar dou din numeroasele denumiri ale unor „afec- tiuni” pe care expertii le-au analizat n cel mai recent numr al manualului de psihiatrie intitulat „Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders”, considerat noua „Biblie” din aceast disciplin. Printre simptomele sindromului tempoului cognitiv lent se numr pasivitatea, starea de visare si lentoarea – aceste trsturi putnd fi usor confundate cu lenevia. Deoarece printre celelalte „maladii” explicate n noul manual se afl si dependenta de sex, multi experti din domeniu se tem c acesta va declansa o adevrat „revolutie” n cadrul companiilor farmaceutice. Richard Bentall, profesor de psihologie clinic la Universitatea Bangor din Scotia, respinge clasificarea noilor afectiuni, declarnd c acestea „nu au nicio baz stiintific”, adugnd: „Cu ct exist mai multe boli, cu att vor profita mai mult cabinetele private de psihiatrie”. ns American Psychological Association, care a redactat noul manual, sustine c noile afectiuni reflect pur si simplu schimbrile ce au avut loc n societatea uman n ultimele decenii. ns nu toate maladiile propuse n aceast lucrare sunt la fel de „frivole”, printre acestea regsindu-se si o nou categorie pentru autism. Medicul David Kupfer, care a supravegheat editarea manualului, consider c acesta are la baz „cele mai bune concepte stiintifice existente”. Persoanele care se plng n permanent din diverse motive ar putea suferi de „sindromul personalittii negative”, iar adultii care au adeseori accese de furie s-ar putea consola cu gndul c sufer de „sindromul temperamentului exploziv intermitent”.

Afectiunile cu caracter sexual, tratate pe larg

Afectiunile cu caracter sexual au fost pe larg tratate n aceast a cincea editie a manualului de psihiatrie, care va fi publicat n anul 2013. Unele dintre capitole se refer la hipersexualitate. Pacientii suferind de aceast afectiune si manifest n practic si n mod repetat fanteziile sexuale, fr s se gndeasc niciun moment la faptul c actiunile lor ar putea s rneasc alte persoane. La cealalt extrem se afl acele persoane care se vor bucura s afle c lipsa apetitului sexual cu care se confrunt este cauzat de o afectiune ce a fost intitulat „tulburare a excitatiei sexuale”. Tot n categoria afectiunilor cu caracter sexual a fost inclus si „absexualitatea”, denumit cu ironie „sindromul Mary Whitehouse”, excitatia pacientilor suferind de acest sindrom fiind declansat de frica de pornografie si de alte elemente cu caracter obscen. Autorii au tinut s precizeze c nu exist nicio dovad a faptului c Mary Whitehouse, o cunoscut activist din Marea Britanie, care a militat pentru promovarea n societate a valorilor morale, ar fi suferit de acest sindrom „lasciv”, si nu au contestat pasiunea cu care aceast activist a atacat frecvent posturile de televiziune atunci cnd acestea au difuzat anumite programe care nu ndeplineau standardele ei de moralitate. n alte capitole ale manualului sunt tratate afectiuni considerate „clasice” de stiinta modern, precum autismul si sindromul Asperger si au mbogtit criteriile de diagnosticare ale unor tulburri de alimentatie precum anorexia si bulimia. Noul manual contine totodat si noi scale de risc care i vor ajuta pe psihiatrii s identifice pacientii cei mai expusi n fata riscului de comitere a unui suicid.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.