Granita dintre Titi si Iacob

Scandalul terenurilor de la limita administrativ-teritorial a Brladului si comunei Perieni revine n actualitate. Dup ce ctiva cetteni, care nu stiu sigur pe teritoriul crei localitti si-au construit casele, au solicitat interventia Prefecturii Vaslui, fiecare din prti a contraatacat. n timp ce primarul Brladului spune c a dat legal locuri de case la oameni, edilul comunei Perieni crede n continuare c cineva a bgat mna cu „japca” n zestrea comunei pe care o conduce. Cert este c noul prefect al judetului a promis c n cel mult dou sptmni va face lumin n acest caz.

Problema terenurilor de la granita dintre Brlad si comuna Perieni a fost subiect aprig de disput n ultimii ani. Acum ns, mai mult ca niciodat, sbiile s-au ascutit si sunt gata s taie n carne vie. Scandalul a reizbucnit n urm cu dou zile, atunci cnd prefectul Levente Csaba Szekely a tinut primele sale audiente la Brlad. Din 11 persoane nscrise, o parte au reclamat probleme legate de fondul funciar. Mai exact, doi cetteni, care si au domiciliul n comuna Perieni. Unul a spus c, desi are hotrri judectoresti prin care i se restituie dreptul de proprietate pe 15 hectare, nu poate s vnd o parte din aceast suprafat. Motivul: nu se stie exact dac terenul n cauz e pe teritoriul comunei Perieni sau pe cel al Brladului. Un caz asemntor a fost reclamat si de o femeia. Aceasta a spus c a cumparat n urm cu patru ani o suprafat de teren, prin notariat, iar cnd a mers la Primaria Perieni s fac actul de vnzare-cumparare i s-a spus c nu corespunde suprafata din actul de vnzare-cumparare cu cea din titlul de proprietate. ncurcate ci, dar descurcate printr-un viitor control! „n urma discutiilor cu cele dou persoane, am hotrt s trimit la Perieni Corpul de Control al Prefectului si pe cei de la Cadastru s fac o anchet la Primria Perieni. n dou sptmni vom face lumin n aceste dou cazuri”, a afirmat Levente Csaba Szekely, prefectul judetului Vaslui.

Unu nu se las, altu’ nu se d!

Recent, Primria Brlad anunta cu surle si trmbite c a repurtat o victorie semnificativ n privinta noului perimetru administrativ-teritorial al orasului. Se spune c acesta a crescut cu peste 880 de hectare, ceea ce nseamna c fusese rezolvate toate problemele legate de terenurile de la granitele orasului cu comunele nvecinate. Acum nu se mai asteapta dect emiterea unei hotrri de Guvern, pentru ca localitatea s si reia n administrare ceea ce i-a apartinut de drept dintotdeauna. n litigiu erau trei suprafete, de pe teritoriul comunelor Zorleni, Grivita si Perieni, de care Brladul a fost vduvit timp de mai bine de 50 de ani. Remp rtirea administrativ teritorial care s-a fcut cu sprijinul administratiilor celor trei comune urma s dea posibilitatea Brladului de a-si muta granit ele cu 595 de hectare n interiorul comunei Zorleni, 113 hectare n interiorul comunei Grivita si cu 173 de hectare n interiorul comunei Perieni. Primarul Brladului, Constantin Constantinescu spunea n urm cu cteva luni c a czut la ntelegere chiar si cu primarul Perieniului, Alexandru Iacob. Asta n ciuda culorilor politice diferite pe care le au cei doi, PSD primul, respectiv PDL cel din urm. Toate ar fi trebuit, asadar, s fie bune si frumoase, numai c… „Problemele oamenilor sunt att de vechi nct nu se mai poate amna acest fiasco. Trebuie fcute acte, pentru a-si putea tranzactiona si ei propriettile si pentru a deveni odatt pentru totdeauna proprietari. Nu n- teleg reticenta Perieniului n acest caz, att timp ct toate documentele ne atest nou, Brladului, dreptul de proprietate pe acea suprafat”, afirma recent primarul Constantinescu. De partea cealalt, primarul Iacob si-a declarat transant punctul de vedere ori de cte ori a fost ntrebat n legtur cu acest subiect: „Parcelele date de Primria Brlad sunt pe teritoriul administrativ al comunei Perieni. Sunt documente si nu avem cum s cedm”.

De unde lupta…!

Municipalitatea brldean, dup ce a anuntat c s-a finalizat si actiunea de bornare efectiv, si-a anuntat si motivat iile „la zi” care au mpins-o spre solicitarea unei noi mp rtiri administrativ-teritoriale. n primul rnd, spunea acelasi primar Constantinescu, 1.500 de familii care au primit terenuri pentru case (si ulterior au devenit proprietari, dup ridicarea imobilelor) n partea de nord-vest a orasului (zona Bariera Puiesti), dar pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei Perieni, vor putea n sfrsit s le tranzactioneze. n al doilea rnd, n momentul stabilirii bugetului orasului, atunci cnd se ia n calcul si suprafata pe care care acesta o are n proprietate, banii ar putea fi mai multi. „De fapt, Brladul a fost dintotdeauna proprietarul acelor suprafete. Ceea ce am fcut noi acum este doar repararea unui ru ce a fost fcut orasului acum mai bine de 50 de ani. Asteptm n continuare hotrrea de Guvern pentru ca orasului s i fie recunoscut noul perimetru administrativteritorial, indiferent de ce va spune Iacob de la Perieni”, a afirmat edilul sef.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.