Procesul sutei de euro, aproape o realitate

Pentru c profesorii nu au primit pentru 2009 dect 130 de lei din cei aproape 430 cuveniti pentru achizitionarea de materiale didactice, cel trziu la sfrsitul lunii, Conventia Judetean a Sindicatelor din nvtmnt (CJSI) Vaslui va intenta actiune n instant pentru nerespectarea Legii 315/2006.

Aproape o jumtate de an au asteptat cadrele didactice pn s afle dac si primesc sau nu banii destinati achizitionrii de materiale didactice. Si, n decembrie, nencrederea le-a fost „rspltit”. Premierul Emil Boc anuntase c toate cadrele didactice ndrepttite vor beneficia de cte 130 de lei, ce urmau a fi decontati tocmai n scopul achizitionrii de materiale didactice. Numai c la acel moment, nimeni nu stia dac respectiva sum este doar un avans, dac restul de 300 de lei s-au „evaporat” sau dac cei 100 de euro s-au devalorizat ntre timp. Ca urmare, pentru nerespectarea Legii 315/2006, nc de atunci Sindicatul nvtmnt „Tutova” Brlad intentiona s deschid actiune n instant. Astepta doar s treac luna decembrie pentru a afla dac profesorii vor intra n anul 2010 fr s-si primeasc banii datorati de Ministerul Educatiei. Si exact asa s-a si ntmplat. Noul Guvern s-a eschivat de la respectarea legii care reglementa acordarea echivalentului n lei a 100 de euro pentru materiale didactice, motivnd c nu sunt bani la bugetul de stat, a acordat doar o mic parte din suma datorat pe 2009 si a „tiat de la portie” si banii pentru anul n curs. Rspunsul imediat al sindicalistilor din nvtmnt a fost unul firesc: recuperarea lor prin actiune n instant. Acesta este si cazul n judet, unde, CJSI Vaslui face ultimii pasi din procedurile dinainte de procesul propriuzis. Tuturor liderilor de sindicat din unittile de nvtmnt li s-au distribuit formularele prin care cadrele didactice pe care le reprezint trebuie s-si exprime acceptul sau refuzul de a fi parte n proces. Cel putin la nivelul Brladului, profesorii au ca dat limit ziua de joi, 21 ianuarie, pn la care mai pot completa actele, urmnd ca tot n acea zi s fie predate Sindicatului nvtmnt „Tutova” Brlad, n cadrul sedintei liderilor. „Cu ct vor fi aduse mai repede formularele completate de sindicalisti, cu att mai repede vom intenta si noi procesul. De aceast dat nu vom actiona doar la nivelul Brladului, ci vom reprezenta tot judetul, prin intermediul Conventiei Judetene a Sindicatelor Libere Vaslui. Chiar dac formularele le-au fost distribuite spre completare nc din primele zile ale lunii, merge destul de greu pentru c sunt mai multe acte. ns, cel trziu la sfrsitul lunii, documentele necesare vor fi depuse la Tribunalul Vaslui”, ne-a spus profesorul Mircea Marinescu, presedintele CJSI Vaslui. De mentionat c, de la intrarea n vigoare a Legii 315/2006, de cei 100 de euro au beneficiat toti educatorii, nvttorii si profesorii calificati sau titulari.

2 COMENTARII

  1. cand si la SC,,Rulmenti,,SA sindicatele vor cere drepturile salariatilor ? Drepturi pentru salariati nu ,,spaga,,pentru ei ca sastea cuminti in banca lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.