Gaze. Stop. Termica. Stop.

Sistemul de termoficare din municipiul resedint de judet este la un pas de colaps. Pn la aceast dat, SC Termica Vaslui SA nu a reusit s achite factura restant pe luna noiembrie, care se ridic la 3,8 miliarde de lei. Dac adugm si creantele istorice, Termica acumuleaz ctre furnizorul de gaze datorii de 11,3 miliarde de lei. Pe lng neplata facturilor, Termica nu a reusit s rspecte nici graficul de consum pe care si l-a asumat. n consecint, pe 29 decembrie anul trecut, SC Gaz Est SA Vaslui a notificat Termica n vederea onorrii restantelor, n caz contrar, ncepnd cu 5 ianuarie, urmnd s fie sistat alimentarea cu gaze. Dup o avalans de adrese, n urma crora s-a schimbat de mai multe ori graficul de furnizare a cldurii, Termica a primit o ultim atentionare: dac nu intervine urgent pentru debransarea ru platnicilor, la sfrsitul acestei sptmni, unele puncte termice vor rmne fr gaze.

La data de 1 noiembrie 2009, SC Termica SA Vaslui a ncheiat un nou contract de furnizare de gaze naturale cu SC Gaz Est SA Vaslui. Potrivit ntelegerii dintre cele dou prti, dup o lun de furnizare a gazelor, perioada scadent pentru achitarea facturii este de 30 de zile. Dac agentul economic nu-si onoreaz valoarea consumului, urmeaz o notificare din partea furnizorului, prin care se aduce la cunostint c urmeaz sistarea livrrii gazelor n termen de 5 zile. n prezent, scenariul este trit de Termica Vaslui, care a fost notificat, n data de 29 decembrie 2009, pentru neplata facturii pe luna noiembrie, care se ridic la suma de 3,8 miliarde de lei vechi. Pe lng notificare, furnizorul de agent termic a fost atentionat c nu se ncadreaz n graficul de consum pe care si l-a asumat la nceputul sezonului rece. n cazul n care plata pentru consumul de gaze nu se efectueaz, conform notificrii, de pe 5 ianuarie, trebuia sistat alimentare cu gaze. Pentru decalarea punerii n paractic a notificrii, Termica a informat Gaz Est-ul c nu a primit subventia n valoare de 1,3 miliarde lei de la Primria Vaslui, si c nici ajutoarele pentru cldur (n sum de 630 milioane de lei) nu au ajuns. Tot n sprijinul imposibilittii achitrii facturii, conducerea Termica a precizat c ncasrile de la populatie sunt foarte slabe. Adrian Tighici, directorul Gaz Est Vaslui, a spus c, n prezent, Termica are creante ctre furnizorul de gaze care se ridic la cifra de 11,3 miliarde de lei vechi. „Noi avem dati n judecat si alti agenti economici care nu si-au achitat la termen facturile. Conform noului contract, pentru agentii economici exist o perioad de gratie de 30 de zile, iar pentru populatie, perioada de gratie pentru plata facturii este de 60 zile. Avem cazul orasului Rduti, unde o sptmn nu au fost gaze, pentru c furnizorul intern nu a pltit factura ctre importator. Acest model arat c exist riscul ca societatea noastr s sisteze gazele la toti abonatii, chiar dac sunt buni platnici, pentru c nu exist alimentarea cu gaze”, a explicat Tighici.

Rzboiul adreselor

n data de 5 ianuarie, SC Termica Vaslui a informat furnizorul de gaze cu privire la noul program de furnizare a agentului termic. Astfel, n perioada 13 – 20 ianuarie, urma s se sisteze furnizarea cldurii la 25 de scri de bloc la care se nregistreaz debite. n adresa respectiv, Termica si-a luat angajamentul ca, n perioada 6 – 12 ianuarie, furnizarea agentului termic s se reduc la parametrii tehnologici de functionare. De asemenea, a fost stabilit un grafic de furnizare a cldurii ntre orele 5.00 dimineata si 19.00 seara. Pe data de 14 ianuarie, Termica a transmis o noua adres, prin care aducea la cunostint noul grafic de furnizare a cldurii. Astfel, pentru zonele Bolintineanu, Confectii, 13 Decembrie, Piat si centralele de bloc, programul a fost fixat ntre orele 18.00 seara si 6.00 dimineata. „Noi le-am dat o recomandare: s furnizeze 12 ore de cldur, n dou etape – ntre 23.00 seara si 5.00 dimineata si 11.00 ziua si 17.00 dup- amiaz”, a explicat Tighici. n data de 18 ianuarie, Termica Vaslui revine cu o nou adres, prin care stabileste alt program de furnizare al cldurii, ntre orele 5.00 dimineat si 11.00 dimineata, si ora 17.00 dup amiaz si 23.00 seara. n toat aceast corespondent, Termica Vaslui nu a luat n discutie posibilittile de plat pentru facturilor scadente.

Criz de bani

Lipsa resurselor financiare a adus SC Gaz Est Vaslui ntr-o situatie extrem de sensibil. Chiar n cursul zilei de ieri, furnizorul de gaze avea de achitat o factur de 40 miliarde de lei vechi, care nu putea fi onorat din cauza lipsei ncasrilor. „Anii trecuti, luam un credit si asiguram cosul necesar de gaze pentru Termica, chiar dac plteau la nceputul sezonului urmtor. Se ddeau niste credite garantate de stat, care, n acest moment, nu mai vin. Noi nu vom tolera un abonat care va crea probleme ntregului sistem”, a explicat Tighici. La aceast dat, pe lng consumatorii de pe plan local, Gaz Est Vaslui mai are de onorat contractele si pentru alti abonati din tar. „Factorii de decizie trebuie s adopte de urgent o serie de msuri si s-i scoat din sistem pe cei care nu pltesc. n caz contrar, situatia va fi foarte grav. O parte din abonatii Termica sunt buni platnici, dar nu Gaz Est sisteaz gazele pentru c asa doreste. Societatea noastr are reguli stricte si face un serviciu national pe care trebuie s-l onoreze”, a mai spus Tighici. Dac Termica nu va lua msuri pentru sistarea furnizrii cldurii ctre consumatorii care nu pltesc, pn la sfrsitul sptmnii, se va sista alimentarea cu gaze. Oprirea gazelor nu se va pune n executie la toate puctele termice, ci numai n zonele n care clientii nu-si achit facturile curente.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.