luni, 11 ianuarie 2010

Cinci motive suplimentare pentru a renunta la fumat

luni, ianuarie 11, 2010, 3:00
Stire din categoria Diverse Comentarii: 2 Comentarii pana acum.


Medicii americani au alcãtuit o listã ce contine cinci motive suplimentare pentru a-i ajuta pe fumãtori sã renunte la acest obicei dãunãtor pentru sãnãtate, informeazã ivillage.com.

Potrivit American Cancer Society, aproximativ 70% dintre fumãtori doresc sã se lase de fumat, însã multi dintre ei au nevoie uneori de o micã motivatie suplimentarã. Fumatul reprezintã cea mai frecventã cauzã a deceselor premature. Renuntarea la fumat scade pe termen lung riscul de a suferi de cancer pulmonar, infarct si atac cerebral. Existã însã si câteva beneficii importante si imediate: la doar 20 de minute dupã ce un fumãtor renuntã la fumat, se constatã o scãdere a pulsului si a tensiunii lui arteriale. Pe lista celor cinci motive suplimentare pentru ai ajuta pe fumãtori sã renunte la fumat medicii americani au trecut urmãtoarele observatii:

De dragul animalelor

Dacã nu vreti sã renuntati la fumat pentru propria sãnãtate, atunci ar fi bine sã o faceti pentru sãnãtatea animalelor de companie. Studiile precedente au relevat faptul cã fumatul pasiv sporeste considerabil riscul acestora de a se îmbolnãvi de diverse tipuri de cancer si de a contracta o serie de maladii respiratorii. Când pisica dumneavoastrã va începe sã îsi facã toaleta zilnicã, ar fi bine sã vã gânditi la toti acei agenti carcinogeni pe care ea îi linge în timp ce-si aranjeazã blana. Dacã sunteti stãpânul unui câine, ar fi indicat sã aflati cã animalul dumneavoastrã inspirã agentii carcinogeni pe care dumneavoastrã îi expirati, riscând astfel sã se îmbolnãveascã de cancer nazal sau pulmonar. Într-un sondaj organizat recent în SUA, peste 28% dintre fumãtorii care sunt stãpâni de animale au declarat cã intentioneazã sã renunte la acest viciu, dupã ce au aflat cã fumatul pasiv dãuneazã grav sãnãtãtii animalelor lor de companie.

De dragul banilor

Dacã vã lipseste motivatia, gânditi-vã la banii pe care ati putea sã-i câstigati astfel. La fel ca în cazul stimulentelor financiare asociate cu succesul curelor de slãbire pe care le tin persoanele supraponderale, fumãtorii cãrora le-au fost oferiti bani pentru a se lãsa de fumat au mai multe sanse de a redeveni nefumãtori, potrivit unui studiu recent realizat de cercetãtorii de la Universitatea Pennsylvania. Dupã un an de la acest studiu, 15% dintre participanti aveau în continuare statutul de „fosti fumãtori”, comparativ cu doar 5% dintre participantii din al doilea grup de studiu, care nu au primit aceste stimulente financiare. Potrivit datelor statistice generale, doar 4% dintre fumãtori reusesc sã se lase definitiv de fumat, indiferent de anul în care au fost culese datele. Medicii îi încurajeazã pe fumãtorii care doresc sã renunte la tigarete sã înceapã un fel de „concurs cu platã”, sub forma unui pariu, la care sã participe prietenii, rudele sau colegii de muncã.

Pentru a rãmâne „mereu tânãr”

Fumatul nu doar scurteazã speranta medie de viatã, ci si provoacã adevãrate „dezastre” la nivelul tenului, cauzând aparitia unor riduri de profunzime care îi fac pe fumãtori sã parã mai în vârstã decât sunt în realitate. În plus, specialistii în domeniu avertizeazã asupra faptului cã nivelul de calitate a vietii cunoaste, de-a lungul anilor, o scãdere semnificativã în cazul fumãtorilor.

Pentru a curãta aerul înconjurãtor

Existã un motiv pentru care fumãtorii se împrietenesc, de regulã, cu alti fumãtori. Fumatul face ca hainele si respiratia dumneavoastrã sã capete un miros respingãtor. În plus, acest viciu contribuie la cresterea riscului de declansare a maladiei Alzheimer. Nici persoanele nefumãtoare care au prieteni fumãtori nu sunt mai în sigurantã. Expunerea la fumatul pasiv este asociatã nu doar cu maladiile cardiace, cancerul pulmonar si cu atacul cerebral, ci poate sã creascã totodatã si riscul de declansare a dementei cu 4%. Copiii sunt în special afectati de fumatul pasiv, iar concentratia lor de monoxid de carbon din organism este similarã cu cea a fumãtorilor adulti. Dacã unul dintre pãrinti este fumãtor, atunci interzicerea fumatului în locuintã reduce expunerea la fumatul pasiv, dar si probabilitatea ca urmasii sãi sã devinã fumãtori.

Pentru a tine la distantã kilogramele suplimentare

Dacã apelati la tigarete pentru a slãbi si pentru a vã mentine suplu, ar trebui sã regânditi aceastã strategie. Potrivit unui studiu finlandez, cercetãtorii au aflat cã persoanele care au fumat mult în adolescentã – peste 10 tigarete pe zi – aveau o circumferintã a taliei mai mare la vârsta adultã, comparativ cu nefumãtorii. În special fetele care fumeazã sunt mai predispuse decât nefumãtorii sã devinã supraponderale pe mãsurã ce înainteazã în vârstã. Desi nu existã o dovadã directã a corelatiei dintre fumat si obezitate, studiile recente au reusit sã demitizeze teoria bazatã pe ideea „fumez pentru a mã mentine zvelt”, atât de popularã, dar nu exclusivã, în rândul fetelor si femeilor.

Articol scris de:2 Comentarii to “Cinci motive suplimentare pentru a renunta la fumat”

  1. Revelina postat luni, 11 ianuarie, 2010, 13:07

    Greu sa te lasi de fumat..dar motivul principal tine de propria persoana si de vointa sa. Nici banii,sau animalele sau mediul inconjurator nu te pot convinge mai bine decat imaginea si sanatatea ta. Eu inca nu am reusit…dar incercarea moarte n-are:D

  2. Denis postat vineri, 9 iunie, 2017, 14:32

    Eu am reusit sa mai reduc din numarul de tigari abia dupa ce am luat 2 luni suplimentul Nicorix. Cam dupa 2 saptamani au inceput sa se vada rezultate.

Posteaza un comentariu