Sansa Vasluiului, banii europeni

Organizatiile publice si private din judetul Vaslui au depus pentru finantare prin Programul Operational Regional (POR) proiecte a cror valoare total depseste suma de 120 milioane euro. La proiectele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui se adug proiectele depuse de consiliile locale din Vaslui, Husi si Negresti, pentru finantarea planurilor integrate de dezvoltare urban. Este vorba despre proiectul depus de Consiliul Local Brlad, pentru reabilitarea de strzi, si proiectele depuse de Consiliul Local Vaslui, pentru reabilitarea de scoli.

La acestea se adaug proiectele de infrastructur rural cstigate de 14 primrii comunale, care totalizeaz peste 31 milioane de euro, finantate prin Programul National de Dezvoltare Rural, si nc 42 de proiecte aflate, n prezent, n proces de evaluare. n anul 2009, CJ Vaslui are n implementare trei proiecte cu finantare prin POR, cu valoare total de peste 23 milioane de euro, la care se adaug alte 6 milioane de euro din proiectele implementate n parteneriat cu CJ Iasi. n acest an, CJ Vaslui a depus patru proiecte pentru finantare prin POR, n valoare total de peste 21 milioane de euro. Proiectele vizeaz reabilitarea, modernizarea si echiparea Spitalului Judetean Vaslui, a Scolilor Speciale din Husi si Negresti si a Centrului de asistent medicosocial din Codesti. Un alt proiect de mare important pentru judet ul Vaslui, acceptat recent pentru finantare de ctre Administratia Fondului pentru Mediu, vizeaz mpdurirea peste 185 hectare de teren degradat n comunele Stefan cel Mare, Rebricea si Codesti, n valoare de 5,9 milioane de euro. De asemenea, recent, CJ Vaslui a finalizat cinci proiecte n cadrul Programului de Vecintate Romnia – Republica Moldova, n valoare total de aproximativ 800.000 euro.

Bani pentru reabilitarea drumurilor

La aceste initiative, se adaug alte dou proiecte ce urmeaz s fie finalizate pn pe 15 decembrie, pentru reabilitarea unor sectoare de drum judetean n zona Negresti – Valea Mare si Buda – Osesti, n valoare de aproximativ 400.000 euro. n luna octombrie, au mai fost depuse nc trei proiecte pentru accesarea altor surse de finantare european. Este vorba despre Centrul Balnear Ghermnesti, proiect cu o valoare de peste 3,3 milioane de euro, Complexul Muzeal – satul modovenesc, n valoare de peste 2,3 milioane de euro, si proiectul „Sistem Informatic Integrat al judetului Vaslui”, n valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. Pentru dezvoltarea capacittii administrative, CJ Vaslui are n implementare un proiect pentru reactualizarea strategiei de dezvoltare economico-social si va depune, n cursul acestei sptmni, un altul, pentru perfectionarea profesional a angajatilor. „CJ Vaslui are depuse sau n impementaree 17 proiecte cu finantare european, n valoare de aproape 60 milioane de euro, n conditiile n care bugetul total al judeteului este, n anul 2009, putin peste 44 milioane euro. Dac la acestea adugm si proiectele finantate din mprumutul de 20 milioane de euro contractat de institutia noastr n 2008, avem imaginea efortului investitional urias pe care CJ Vaslui l depune pentru modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de toate tipurile din judet”, a spus Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.