Ziua Nationala fara Tutun

Ziua National fr Tutun este marcat n fiecare an, n a treia joi a lunii noiembrie. Aniversarea ofer cadrul informrii si sensibilizrii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor productoare de tutun, demersurile forurilor internationale privind lupta mpotriva bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecruia dintre noi de a tri sntos.

Sloganul propus pentru acest an de Organizatia Mondial a Snttii, cu prilejul Zilei Mondiale fr Tutun, este „Arat adevrul! Imaginile de avertizare salveaz vieti”, slogan care contribuie n efortul de a creste nivelul de constientizare a populatiei asupra puterii distructive a tutunului. Conform Organizatiei Mondiale a Snttii, consumul de tutun reprezint principala cauz de deces din lume. Mai mult de 5 milioane de oameni mor din cauza efectelor tutunului n fiecare an – mai mult dect cei care mor din cauza infectrii cu HIV/SIDA, malariei si tuberculozei. Este sigurul produs legal care ucide, cu liberul consimtmnt al consumatorului. Companiile productoare de tutun cheltuiesc milioane de dolari n fiecare an, transformndu-i pe noii fumtori n dependenti si nelsndu-i pe consumatorii dependenti s renunte. Prin campaniile publicitare si prin promotii, inclusiv prin utilizarea imaginilor imprimate pe pachete, industria tutunului continu s distrag atentia de la efectele letale ale produselor pe care le promoveaz. Din ce n ce mai multe tri protesteaz, solicitnd ca pachetele de tutun s contin imagini care arat pericolele asociate fumatului, asa cum au fost stabilite de ctre Conventia privind Controlul Tutunului. Avertismentele eficace, n special cele care includ imagini au fost destinate fumtorilor pentru a-i motiva s renunte si pentru a reduce numrul celor care pot deveni dependenti. n ciuda acestui fapt, 9 din 10 oameni, triesc n tri unde nu sunt furnizate pachete de tigri cu imagini de avertizare. Nicotina este o substant care creeaz dependent foarte usor. Avertizarea populat iei cu privire la riscurile reale poate fi un demers benefic n vederea reducerii dependent ei de tutun. Imprimarea imaginilor de avertizare pe pachete este o strategie simpl, ieftin si eficient care poate reduce considerabil consumul de tutun si poate salva vieti.

Actiuni antitutun

n contextul Zilei Nationale fr Tutun, pn la sfrsitul lunii noiembrie 2009, vor fi organizate evenimente specifice – ntlniri tematice interactive cu elevii, activitti de informare – sensibilizare, activitti sportive, concursuri tematice, expozitii, activitti de informare derulate n unitti de nvtmnt din judetul Vaslui – care urmresc sensibilizarea copiilor si tinerilor privind beneficiile unui stil de viat sntos. Aceste activitti se deruleaz n cadrul actiunii „Arat adevrul” initiat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui n parteneriat cu Directia Judetean pentru Tineret Vaslui si a fost pus n practic cu sprijinul Casei Corpului Didactic si a Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui care au mobilizat unittile de nvtmnt pentru buna desfsurare a acestora. Astfel, activittile ce vor fi organizate vor viza att elevii de liceu, ct si pe cei de gimnaziu din mediul urban si rural. Dintre unittile de nvtmnt care s-au implicat n aceste actiuni amintim: n municipiul Brlad actiunile se vor derula la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Grupul Scolar Industrial „Al. I. Cuza”, Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu”, Scoala General nr. 2 „Vasile Prvan”, n municipiul Vaslui unittile de nvtmnt implicate n aceste actiuni sunt: Scoala nr. 2 „Dimitrie Cantemir”, Scoala nr. 10 „Mihail Sadoveanu”, Scoala Special „Aurora”, Scoala General nr. 9 „Vasile Alecsandri”, Scoala General nr. 7 „Constantin Motas”, Colegiul Economic „Anghel Rugin”, Liceul „Emil Racovit”, Liceul cu Program Sportiv, Grup Scolar Industrial „Stefan Procopiu”, Scoala nr.6 „Mihai Eminescu”, n municipiul Husi s-au implicat Liceul Teoretic „Cuza Vod”, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”, Scoala nr.1 „Mihail Sadoveanu”. Actiuni pentru marcarea Zilei Nationale fr Tutun se vor derula si n orasul Negresti la liceul din localitate. De asemenea, elevii din mediul rural de la Berezeni, Lipovt, Puiesti, Codesti se vor implica n aceste activitti. Obiectivul acestor actiuni este mbunttirea strii de sntate a populatiei prin constientizarea factorilor de risc n cazul consumului de tutun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.