SMURD operational si la Vaslui

Dou ambulante noi si 16 cadre de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgent Podul nalt Vaslui, formeaz la ora actual SMURD Vaslui. Serviciul Mobil de Urgent, Reanimare si Descarcerare (SMURD) a fost inaugurat vineri dimineat, n prezenta autorittilor locale si a dr. Raed Arafat, subsecretar de stat n Ministerul Snttii. Odat cu nfiintarea SMURD n judet, creste si capacitatea de a rspunde apelurilor de urgent cu nc dou echipaje: unul la Vaslui si unul la Brlad. Cu sigurant vom extinde SMURD-ul si la alte puncte, dar un proiect de mare important, pe care l vom pune n aplicare n momentul n care vom avea suficienti medici la Urgente, este cel al unei echipe mobile de terapie intensiv, a spus dr. Raed Arafat.

Evenimentul s-a desfsurat ncepnd cu ora 10.00, n Piata Civic, unde au fost prezente garda drapelului, trei plutoane de cadre, echipajele SMURD, ambulantele SMURD si autospeciale de descarcerare. Trecnd n revist doar ctiva dintre cei prezenti, pe lng echipajele SMURD si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgent Vaslui la festivitate a participat conducerea Directiei de Sntate Public, cea a Spitalului Judetean de Urgent Vaslui si a Unittii de Primire Urgente Vaslui, conducerea Serviciului Jude- tean de Ambulant Vaslui, reprezentanti ai Spitalului de Urgent din Brlad, coordonatorul SMURD Iasi. Alturi de acestia s-au aflat consilieri locali, Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, Corneliu Bichinet, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui si Traian Hulut, subprefect al judetului. Actiunea a nceput cu o slujb de sfintire, dup care reprezentantii oficialittilor locale au rostit discursuri de multumire si apreciere fat de interesul manifestat de Ministerul Snttii si, mai ales, de dr Raed Arafat, pionerul serviciilor de tip SMURD n Romnia, fat de grija si interesul purtat pentru dezvoltarea serviciilor de urgente. Traian Hulut, subprefectul municipiului a nmnat un set de diplome pentru contributia adus la operationalizarea Serviciului Mobil de Urgent Reanimare si Descarcerare – echipajele de prim ajutor din municipiul Vaslui si Brlad. Evenimentul de fat este o confirmare a bunei colabor ri dintre Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgent (ISU) Vaslui si Ministerul Snttii. SMURD Vaslui este rezultatul implicrii autorittilor locale si centrale pentru cresterea gradului de sigurant al cetteanului, a col. Olaru Neculai, inspectorul sef al ISU Vaslui. Dr. Raed Arafat, pionerul serviciilor de acest fel din Romnia, a precizat c odat cu inaugurarea de la Vaslui, SMURD a mai facut un pas nspre cetteni. De fapt, sunt dou motive pentru care am venit astzi la Vaslui: cel anuntat si nc unul, care este o surpriz si pe care l voi dezvlui dup ce voi vorbi despre nfiintarea SMURD la Vaslui. Vreau s spun mai nti c este necesar o colaborare strns cu Serviciul de Ambulant, cu Unittile de Primire Urgente si cu SMURD Iasi. Astzi crestem capacitatea de a rspunde apelurilor de urgent cu nc dou echipaje: unul la Vaslui si unul la Brlad. Cu sigurant vom extinde SMURD-ul si la alte puncte, dar, un proiect de mare important, pe care l vom pune n aplicare n momentul n care vom avea suficienti medici la Urgente, este cel al unei echipe mobile de terapie intensiv, a spus dr. Raed Arafat. n partea a doua a ntlnirii festive, dr Arafat a dezvluit si surpriza: lansarea, n premier, la Vaslui, a unui manual de prim ajutor calificat, destinat personalului paramedical si serviciilor de urgent si distribuirea primelor exemplare din acest manual echipajelor SMURD Vaslui.

Echipajele SMURD vor rspunde solicitrilor de la 112

SMURD Vaslui va avea dou echipaje de prim ajutor, unul la Vaslui, cellalt la Brlad, iar acestea au rolul de a actiona rapid pentru permiterea accesului, degajarea victimelor rapid si n conditii bune, fr a agrava leziunile existente. Aceleasi echipaje vor acorda servicii medicale de urgent n cazul incendiilor, accidentelor, precum si n alte situatii n care viata persoanelor afectate este, sau se presupune a fi, n pericol iminent. Pentru a corespunde cerintelor impuse de acest tip de serviciu, n dotarea ISU Vaslui au intrat dou ambulante Volskwagen Transporter 4×4 noi, de tip B2 (medicalizate). Acestea sunt dotate cu sisteme de radiocomunicatii, sisteme de comunicatii Tetra, sisteme de telefonie celular GSM si un sistem de comunicare intern. Pe fiecare autospecial de interventie va fi ncadrat cu un echipaj format din dou persoane cu instruire paramedical. Cu ajutorul echipajelor SMURD se va putea interveni mult mai rapid att n cazul accidentelor grave, cu multe victime, dar si n cazurile de fort major, cum ar fi, de exemplu, producerea de cutremure, inundatii, alunecri de teren sau alte calamitti naturale. De mentionat c Vasluiul face parte din regiunea de coordonare existent la nivelul judetului Iasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.