Motorina de campanie… electorala

Subventiile pentru motorina utilizat n agricultur nu au ajuns nici acum n teritoriu. Cu toate c autorittile au fcut declaratii ferme c exist fonduri pentru achitarea ajutorului de 1 leu/litru, austeritatea bugetar si-a spus cuvntul. n ciuda celor nou solicitri formulate, pn la aceast dat, n Vaslui au ajuns doar 139.097 lei, reprezentnd doar 4% din valoarea total a sprijinului financiar, care se ridic la peste 3,5 milioane de lei. Benzinriile nrosesc telefoanele si ntreab cnd vin banii, iar unii operatori economici amenint c nu vor mai livra combustibil ieftin. Conform prevederilor legale, fermierii pot utiliza adeverintele pentru a ridica motorina pn pe 15 noiembrie. Dup aceast dat, productorii trebuie s napoieze adeverintele nefolosite, n caz contrar, urmnd s li se imputeze suma aferent subventiei.

Guvernul „a uitat” s mai vireze banii pentru motorina subventionat. Dup ce n urm cu aproape trei sptmni Ministerul Agriculturii a dat garantii c au fost identificate fondurile necesare, pn n prezent, trezoreria a rmas goal. Benzinriile care au livrat combustibil subventionat cu 1 leu/litru dau, zilnic, telefoane la Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui si ntreab cnd vin banii. Mai mult, unii agenti economici amenint c nu vor mai elibera motorin ieftin, pn nu primesc contravaloarea sprijinului financiar ce trebuie achitat de stat. Pn la aceast dat, DADR Vaslui a fcut nu mai putin de nou solicitri de fonduri ctre ministerul de resort, din care a fost onorat doar una. La Vaslui a ajuns suma de 139.097 lei, care reprezint circa 4% din totalul valorii subventiei acordate fermierilor vasluieni. La finalul campaniei de nregistrare a cererilor, valoarea sprijinului financiar acordat fermierilor se ridica la suma de 3.551.214 lei. Conform procedurii de lucru, ntr-o prim faz, operatorii economici care au comercializat combustibil pentru agricultur transmit facturile, la care se ataseaz adeverintele n original. Ulterior, n baza acestor documentatii, DADR face solicit ri decadal, adic de trei ori pe lun. Toat cantitatea de motorin trebuie justificat de c- tre statiile Peco, pn la data de 30 noiembrie. Imediat cum vin banii, sumele respective se vireaz direct n conturile unit- tilor care au livrat combustibil. Potrivit legislatiei n vigoare, productorii agricoli pot ridica motorina n baza adeverintelor pn n 15 noiembrie. Dup aceast dat, beneficiarul trebuie s predea la DADR adeverintele pe care nu le-a utilizat, n caz contrar, se va imputa fermierului suma aferent subventiei.

Solicitri record

La ncheierea campaniei de acordare a motorinei ieftine, fermierii vasluieni au depus 1.270 de cereri si au fost emise 3.046 de adeverinte. Cantitatea de motorin aprobat conform adeverintelor eliberate este de 3.551.214 litri de motorin, cu care se vor efectua lucrri de arat si semnat pe o suprafat de 91.057 hectare. Conform datelor furnizate de ctre DADR Vaslui, pn la aceast dat, lucrrile de nsmntri au fost efectuate pe 92% din suprafata programat. Astfel, au fost nsmntate 22.228 hectare de rapit – dintr-un program de 24.910 hectare; 53.489 hectare de gru – dintr-un program de 57.830 hectare; 750 hectare cu orz – dintr-un program de 800 hectare; 350 hectare de orzoaic – dintr-un program de 400 hectare; 250 hectare de plante furajere si 500 hectare de legume. Potrivit specialistilor din sectorul agricol, campania de nsmntri, de la nivelul judetului Vaslui, este n grafic.

Golgota agricultorilor

ncepnd din data de 6 august, a nceput activitatea de eliberare a adeverintelor pentru acordarea de motorin subvent ionat cu 1 leu/litru, n vederea nfiintrii culturilor de toamn. Ajutorul financiar acordat agricultorilor reprezint 39 de litri de motorin ietin, pentru fiecare hectar de pmnt semnat. n comparatie cu ultima metodologie de acordare a combustibilului, a existat o singur diferent. n cazul n care dimensiunea exploatatiei a fost identic cu cea din primvar, productorul agricol a fcut doar o cerere, fr a fi nevoie s pun la dosar si alte acte. Pentru accesarea combustibilului subventionat, lucrtorii din agricultur au trebuit s depun o cerere la primriile de care apartin. Documentatia a cuprins o copie de pe buletinul de indentitate sau cartea de identitate si o adeverint n care s se specifice suprafata agricol total pe care o exploateaz solicitantul. n cazul persoanelor juridice, dosarul a cuprins certificatul de nmatriculare, precum si adeverinta de la prim rie. Adeverintele pentru motorin au putut fi ridicate de la sediul DADR Vaslui, de ctre solicitanti, prestatorii de servicii, reprezentantii DADR n teritoriu, inginerii si agentii agricoli de la primrii.

2 COMENTARII

  1. Am vazut la antrenamentul oficial cite autobuze cu turisti electorali au mobilizat pentru fraudarea alegerilor Partidul Delapidatorilor Liberi patronat de marele bulibas , Basescu dictachiorul bolnav de bautura si putere. In plina criza economica s-a vazut ca sunt bani „nesimtiti” cheltuiti farnumarfarnumar pentru a prosti si prosterna VOTANTII milogi , carora le da si o gustare otravita cu droguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.