Gripa face orarul

La sfrsitul sptmnii trecute, mai exact vineri si smbt, Institutul „Cantacuzino” Bucuresti a confirmat nc patru cazuri de grip cu tulpina AH1N1: o femeie de 28 de ani, din Puscasi, un elev de clasa a XII-a de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codereanu”, din Brlad, si doi elevi de clasa a XII-a seral de la Grupul Scolar Industrial „Stefan Procopiu”, din Vaslui. n clasele celor trei elevi, cursurile au fost suspendate pentru o sptmn. n paralel, reprezentantii Directiei de Sntate Public Vaslui efectueaz ancheta epidemiologic n vederea identificrii si izolrii contactilor.

Vinerea trecut, Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui a primit confirmarea unui nou caz de grip cu tulpina AH1N1: o femeie de 28 de ani, din Puscasi. Tnra a fost internat n Sectia de boli infect ioase a Spitalului Judetean de Urgent Vaslui, primind tratament pentru sase zile. Dup terminarea acestuia, n a saptea zi, i se vor recolta probe pentru a se vedea dac virusul mai este activ. „Virusul nu a fost contactat din comun si nimeni nu are de ce s intre n panic”, a declarat Neculai Ignat, primarul comunei Puscasi. „n urm cu o sptmn, tnra a fost la Suceava, la socri. A circulat cu mijloace de transpoert n comun si probabil asa a contactat virusul. Noi am luat nc de la nceput toate m- surile de prevenire a virusului de grip nou: am dezinfectat scoala, n urm cu o sptmn, iar Primria, unde vin zilnic foarte multi oameni, a fost dezinfectat de dou ori pn acum. n plus, toate unittile au fost aprovizionate cu dezinfectant i, cu spun lichid, iar la scoli se sterg bile si clantele de la usi cu dezinfectant, de trei ori pe zi. n trei sate ale comunei avem ap curent, deci nici din acest punct de vedere nu avem probleme. Am avut si un control de la Inspectia Sanitar de Stat, am fost felicitati pentru msurile pe care le-am luat, deci nu exist riscul ca virusul s se rspndeasc si s avem aici un focar de grip nou. Avem acest caz izolat, dar chiar astzi (ieri, n.r.) am vorbit cu bolnava si mi-a spus c se simte bine. Sperm s fie si ultimul caz”, a mai spus Nicolae Ignat, primarul comunei Puscasi.

Cursuri suspendate n dou licee

Smbt seara, s-a primit confirmarea pentru alte 3 cazuri de grip cu tulpin A/H1N1. De ast dat, este vorba despre elevi: U.B., elev al Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu”, din Brlad, elev n clasa a XII-a C, si S.M. si B.F., elevi ai Grupului Scolar Industrial „Stefan Procopiu”, din Vaslui, n clasa a XII-a A forma de nvtmnt seral. La „Stefan Procopiu”, activitatea de dezinfect ie a claselor a nceput nc de la nceputul acestei luni, dup ce patru elevi au fost depistati cu hepatit de tip A. n aceste conditii, tot ce poate face conducerea scolii este s continue aplicarea msurilor de prevenire a bolilor contagioase. „Am primit si eu, asear (smbt, n.r.), comunicatul de pres privind confirmarea cazului de grip porcin de la noi din liceu. Elevului i s-au recoltat probe biologice si s-a dovedit c este bolnav. A mai existat o suspiciune de grip la biatul care a participat la olimpiada international de astronomie, dar nu s-a confirmat. Oricum, n ceea ce-l priveste pe elevul care a fost internat la spital si care este bolnav, s-au luat toate msurile necesare pentru a nu se mai mbolnvi nimeni. Clasa n care nvat este deja sigilat iar copiii vor sta acas o sptmn. n acest timp, sala de clas va fi dezinfectat. Asta este situatia. Important este c, pn acum, nu au mai aprut alte suspiciuni la elevii din aceeasi clas sau din scoal”, ne-a spus profesorul Augustin Tomescu, directorul Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu”. „Cele trei cazuri se afl internate din data de 5 noiembrie n Sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgent Vaslui, respectiv a Spitalului Municipal de Urgent „Elena Beldiman”, din Brlad, unde urmeaz tratament medical. Precizm c sunt forme usoare de boal. Dup finalizarea tratamentului, deci, n a saptea zi, li se vor recolta din nou probe biologice, pentru a vedea dac mai este prezent virusul. Se efectueaz ancheta epidemiologic n vederea identificrii si izolrii contactilor”, se arat ntr-un comunicat de pres remis de DSP Vaslui, institutie care, de comun acord cu Inspectoratul Scolar Judetean, a dispus suspendarea, timp de minim sapte zile, a cursurilor n clasele celor trei elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.