2010 apocalipsa bugetarilor

Dup ce anul n curs a adus sectorul privat n pragul falimentului, anul viitor vine cu „dedicatii” pentru aparatul bugetar. Reducerea drastic a cheltuielilor publice se va traduce prin disponibilizri masive, amputri de venituri si comasri de institutii. Pentru a respecta tintele bugetare convenite cu FMI, ntr-o prim etap, 150.000 de salariati de la stat si vor pierde locurile de munc. n judetul Vaslui, deja „celebra” reducere cu 20% a personalului public va nseamn un maxim de circa 6.000 concedieri. Evident, ngrijorarea crescnd si pune nc de pe acum amprenta pe activitatea serviciile deconcentrate din judetul Vaslui. Nimeni nu mai vorbeste despre despgubiri, despre proiecte etc. Singurele evenimente notabile sunt numirile n functii a noilor directori, discursurile si lipsa de actiuni concrete. Autorittile par s se fi specializat n alegeri de tot felul, n confectionarea de urne si n „monitorizarea strict” a buletinelor de vot. Organizarea alegerilor este, de fapt, singura „munc” fcut cu simt de rspundere de autoritti.

Dup ce aproape un an de zile au fost tinuti „la cutie”, pentru bugetari vin vremuri extrem de dureroase. Ultimele semnale venite dinspre Palatul Victoria si de la liderii confederatiilor sindicale compun o imagine mai mult dect critic a aparatul public. Pentru a se ncadra n limitele deficitului bugetar convenit cu Fondul Monetar International, cheltuielile bugetare trebuie reduse considerabil si nscrise ntr-o strategie de austeritate sever pe termen mediu si lung. Conform conditiilor acordului de mprumut, ntr-o prim faz, circa 150.000 de salariati de la stat vor trebui disponibilizati la nivel national, n cursul anului viitor. Dac va fi pus n oper reducerea aparatului bugetar cu 20%, n jur de 6.000 de functionari vasluieni vor trebui s prseasc administratia. Dramatic pentru bugetari este faptul c aceste ajustri necesare au fost ntrziate foarte mult din ratiuni strict electorale, cu implica- tii negative asupra bugetului general consolidat. Deficitul a explodat, statul s-a vzut nevoit s caute cu disperare bani att de la organismele financiare internationale, ct si din piata privat. Cu un astfel de client „model”, bncile comerciale si-au orientat o mare parte din fonduri exclusiv ctre Trezoreria statului, care nu a fcut nimic altceva dect s miste banii spre consum. S-au ignorat astfel numeroase prghii care ar fi condus la atenuarea efectelor crizei economice, cel mai vduvit sector fiind cel al investitiilor. Dac la nceputul anului 2009 erau anutate cu surle si trmbite 10 miliarde de euro pentru capitolul investitii, la nivelul judetului Vaslui a ajuns, din pcate, doar ceva mruntis.

Serviciile deconcentrate, n aer

Desi aparatul public are un rol determinat n atenuarea crizei, serviciile deconcentrate vasluiene se confrunt cu propriile rzboaie. Rupte de realittile economicosociale, temele de actualitate sunt concediile fortate, scderea veniturilor, nesiguranta locurilor de munc etc. Nimeni nu mai vorbes- te despre despgubirile pentru calamitt ile din agricultur, despre asigurarea cofinantrii proiectelor europene etc. Salariatii statului sunt ngroziti de faptul c vor r- mne fr bani n preajma srb torilor de Crciun. Dar abia dup alegerile prezidentiale va veni cu adevrat potopul. Tieri consistente de salarii, o nou devalorizare a leului, majorarea impozitelor si alte presiuni de ordin fiscal. n tot acest timp, autorit- tile statului au ajuns s preformeze n organizarea de alegeri, n numrarea buletinelor de vot si mprtirea echitabil a spatiilor de publicitate electoral. Din nefericire, situatia grav cu care se confrunt sectorul privat, precum si semnalele sociale negative tot mai evidente, sunt ignorate. Pe lng tierile dramatice de cheltuieli, factorii de decizie ar trebui s ncurajeze IMM-urile s se dezvolte afaceri, s dea drumul la investitii private, n sperant a atragerii unei prti din forta de munc disponibilizat.

Exporturile ne scapa de criza

n timp ce mai multe tri europene dau semne timide de relansare a productiei, criza romneasc este departe de a atinge nivelul minim. Dac tara noastr va reusi, totusi, s ntoarc trendul negativ al produsului intern brut, aceasta se va ntmpla numai pe canalele externe. Cu alte cuvinte, cheia relansrii economiei sunt exporturile de plus valoare pe pietele europene si nu numai. Din pcate, cderea exporturilor la nivel national se resimte puternic si la nivel local. Potrivit datelor de la Directia Judetean pentru Statistic Vaslui, exporturile de bunuri, la nivelul judetului Vaslui, au fost n luna iunie 2009 de 11.109 mii euro, cu 23,7% mai mici fat de perioada similar din anul precedent (14.554 mii euro). Produsele industriale reprezentative n total exporturi rmn materii textile si articole din acestea, cu 4.620 mii euro (cu 20,0% mai putin fat de perioada similar din 2008) si masini, aparate si echipamente electrice, cu o valoare de 1.732 mii euro (cu 59,0% mai putin). n luna iunie, exporturile au nregistrat o reducere sever, ceea ce face ca excedentul aferent lunii iunie 2009 (353 mii euro) s reprezinte doar 17,0% din cel al lunii iunie 2008 (2.096 mii euro). La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, judetul Vaslui are valorile cele mai mici att la export, ct si la import. Dup primele sase luni ale anului 2009, fat de judetul Suceava, valoarea exporturilor este mai mic cu 31,0%, iar fat de judetul Botosani – un alt pol al srciei la nivel national -, ponderea exporturilor este de 59,1% (nregistrndu-se deci o diferent de circa 40%).

3 COMENTARII

  1. Domnilor,nu am nimic cu bugetarii,dar e necesar sa mai rareasca din ei,sunt multi care stau degeaba si noi ii platim.Va dau exemplu la primaria de care apartin…..sunt cate 5-6 in birou,credeti-ma ca numai 2 dintre ei muncesc,ceilalti stau pe scaune le-au dat statul calculatoare si isi pierd timpul,fac cafele,dar sunt rudele primarului si sa gandit sa manance si ei o paine….dar din banii nostri!Flicitari statului ca sa gandit tarziu dar bine sa mai dea afara din ei.Nu ma credeti contactati-ma si va spun exact unde se intampa asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.