Epopeea nchiderii gropilor de gunoi din comunele vasluiene continu. n prezent, la nivelul judetului, mai trebuie desfiintate circa 282 de puncte neconforme. Cum inspectorii de mediu sunt zilnic n teren iar amenzile sunt grase, edilii localittilor mai au o sans: o ninsoare bun, care s astupe gunoaiele si, astfel, gropile deschise s nu mai poat fi monitorizate din satelit.
Operatiunea de nchidere a gropilor de gunoi de la nivelul comunitt ilor rurale este n plin desfsurare. Pn la aceast dat, din cele peste 389 de platforme neconforme care trebuie desfiintate, mai sunt 282 de puncte de nchis. Cum era de asteptat, multe dintre primriile vasluiene nu au luat n serios avertismentele autorittilor de mediu si nu s-au conformat calendarului de nchidere. Adrian Jecu, comisarul sef al Grzii de Mediu Vaslui, a precizat c, n urma controalelor desfsurate n teritoriu, au fost date 18 avertismente si aplicate 6 amenzi, n valoare total de 26.500 lei. Unde lucrrile de nchidere sunt ntrziate, noi aplicm cte o amend. n unele zone mai sunt unele rmneri n urm, cauzate de lipsa de resurselor financiare, a spus Adrian Jecu. Dac la astuparea cu pmnt a gropilor de gunoi existente lucrrile sunt simple, deschiderea unor puncte ecologice este mult mai greoaie. Adrian Jecu a precizat c, n teritoriu, au fost fcuti timid primii pasi n vederea nfiintrii de spatii moderne de preluare selectiv a deseurilor menajere. De asemenea, au fost fcute contracte cu firmele de salubrizare, ns preluarea gunoiului si transportul acestuia la Tecuci sau Roman cost foarte mult. Spre exemplu, Brladul, care transport gunoiul la Tecuci, plteste lunar n jur de un miliard de lei vechi pentru aceast operatiune. Cum o mare parte din consiliile locale au bugetele pe deficit, punerea n practic a contractelor este o misiune aproape imposibil.
Europenii rmn pe pozitii
Conform acordurilor convenite cu organismele Uniunii Europene, ncepnd cu data de 16 iulie, toate cele aproximativ 389 gropi de gunoi din mediul rural vasluian trebuiae desfiintate. Dup aceast dat, refuzul securizrii respectivelor perimetre poate conduce la declansarea procedurii de infrigement pentru Romnia. Initierea unei astfel de msuri pe segmentul de mediu nu nseamn nimic altceva dect o amend zilnic de 200.000 euro la adresa trii noastre. La nivel local, primriile comunale care nu nchid gropile neconforme risc amenzi usturroare. Potrivit prevederilor cuprinse n Legea Deseurilor, amenzile sunt cuprinse ntre 20 si 50 de milioane de lei vechi, n timp ce n Legea Mediului sactiunile stipulate sunt ntre 250 si un miliard de lei vechi. Chiar dac procedura de nchidere poate dura si pn la maxim trei ani, conducerile primriilor comunale trebuie s stie c nu mai au voie s depoziteze gunoaie n respectivele perimetre.