Sa tusiti bine!

Boala srciei, tuberculoza, a umplut Spitalul Judetean de Urgent Vaslui si n aceast toamn. Ultimele statistici ale unittii nregistrau, n primele nou luni ale acestui an, 469 de cazuri noi de bolnavi, dintre care 183 doar de pe raza municipiului resedint de judet. Specialistii se asteapt ns ca, odat cu rcirea vremii, numrul persoanelor depistate cu TBC s creasc de o manier agresiv. Majoritatea persoanelor depistate cu aceast boal fac parte din categoria celor care nu au un loc de munc si provin din familii srace, cu un nivel de educatie sczut.

Cele dou sectii ale Spitalului TBC Vaslui sunt pline. n primele nou luni ale acestui an, n judetul Vaslui au fost depistate 469 de persoane cu tuberculoz, din care un numr de 38 au fost copii. E drept, numrul bolnavilor cu TBC este ceva mai mic dect n aceeasi perioad a anului trecut cnd se nregistraser 480 de cazuri de TBC, din care 52 de copii. De mentionat, c din totalul bolnavilor, un numr de 62 de persoane fac parte din categoria celor pe care medicii i ncadreaz n categoria persoanelor readmise, adic a celor care, din cauza conditiilor precare si a neglijrii regimului de viat impus de medici, au fcut boala a doua sau chiar a treia oar. Acum mai sunt paturi libere n sectiile de profil, dar, din experienta anilor trecuti, ne asteptm ca, odat cu rcirea vremii, s creasc si numrul persoanelor depistate cu tuberculoz, a precizat dr Carmen Rotaru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgent Vaslui. Cu o incident n scdere, de 136,6 bolnavi de tuberculoz la mia de locuitori, Vasluiul rmne totusi un judet cu o incident mare a TBC-ului. Specialistii vasluieni afirm ns c sunt putine sanse ca indicatorii s scad foarte mult. n urma evalu- rilor pe care le-au fcut acestia au constat c eradicarea bolii este imposibil, iar stabilizarea numrului de bolnavi extrem de grea datorit conditiilor economice ale judetului nostru. Se stie c tuberculoza este o boal dat de bacilul Kokh, care se dezvolt mai ales pe fondul mizeriei si a unei alimentatii srccioase. Nu este o regul general valabil pentru c sunt si cazuri n care boala se poate instala, n contact cu sursa, pe fond de stres. Mai mult de 90% dintre bolnavii nostri fac parte din categoria celor fr ocupatie, oameni cu venituri foarte mici, provenind din zonele srace ale judetului. Nu exist schimbri spectaculoase n evolutia tuberculozei pentru c nu exist schimbri nici n nivelul de trai al populatiei. Dimpotriv, se nregistreaz o scdere ngrijortoare a condit iilor socio-economice a populat iei judetului. De remarcat c numrul bolnavilor proveniti din mediul rural este mult mai mare dect al celor din mediul urban, iar al brbatilor, mai mare dect al femeilor mai spune dr. Carmen Rotaru. Medicii spun c pentru a reduce incidenta tuberculozei nu este suficient s se depisteze sursele ci trebuie create si acele conditii socio-economice ca bacilul s nu mai gseasc teren fertil pentru a se dezvolta.

Tusea prelungit poate fi un semn al tuberculozei

TBC-ul este unul dintre putinele domenii medicale n care bolnavii beneficiaz de tratament absolut gratuit, dar depistarea bolii se face uneori foarte trziu. Tuberculoza nu doare, dar scderea brusc n greutate cu 10-15 kilograme, lipsa poftei de mncare, starea permanent de oboseal, transpiratia excesiv si tusea pe o perioad mai lung de trei zile sunt semne clare de boal. Orice persoan cu asemenea simptome ar trebui s fac o radiografie pulmonar, un BK cum spun medicii. Pentru aceasta nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie, sau de la un alt medic specialist. Un bolnav de TBC poate mbolnvi si alte persoane din jur. Aflat sub tratament, care se ntinde pe o perioad de sase luni, acesta devine necontagios. Dac tratamentul este ntrerupt o perioad mai lung, atunci toat medicatia administrat anterior este inutil si schema de medicatie trebuie luat de la capt. Este si pierdere de timp si de bani, pentru c pentru un bolnav de tuberculoz sunt necesare medicamente de peste un milion de lei vechi pe lun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.