La data de 28 noiembrie 2004, aproximativ 18 milioane de romni au fost asteptati la vot pentru a alege noul presedinte al trii si noul legislativ, urnele fiind deschise n intervalul 7.00-21.00. Votul pe teritoriul trii s-a fcut pe baza buletinului de identitate sau crtii de identitate si pe baza pasaportului de ctre romnii cu domiciliul n strintate, dar care se aflau n ziua scrutinului n Romnia – acestia fiind trecuti pe liste speciale si dnd o declaratie pe proprie rspundere c nu vor vota n alt sectie. Cettenii romni care s-au aflat n strintate au votat pe baza pasaportului turistic, pasaportului diplomatic sau pasaportului consular. Si acestia au dat o declaratie pe proprie rspundere c nu vor vota de dou ori. n cazul militarilor si al elevilor de la scolile militare s-a folosit legitimatia militar de serviciu.
Mandatul presedintelui trii, modificat prin Constitutie
Proiectul de revizuire a Constitutiei adoptat n Parlament a fost supus unui referendum la 18 si 19 octombrie 2003. Prezenta la vot a fost atunci de 55,7%, iar 89,7% din participanti au votat pentru modificarea Constitutiei. Totusi, procentele au fost contestate de organizatiile de monitorizare, ce au raportat abuzuri (folosirea neconstitutional a urnelor volante si permiterea unor cetteni a vota de mai multe ori). Nici una dintre aceste reclamatii nu a putut fi dovedit. Noua Constitutie a intrat n vigoare pe 29 octombrie 2003.
Mai mult de jumtate din articole au suferit modificri mai mici sau mai mari. Cteva dintre schimbri au fost: gratuitatea invtmntului de stat nu mai este garantat neconditionat (ci numai conform legii), minorittile nationale au dreptul de a folosi limba matern n administratie si justitie, limitarea imunittii parlamentare. Totodat, potrivit noii Consitutii, mandatul presedintelui trii devine de cinci ani, astfel nct n 2008 urmau s se organizeze alegeri doar pentru Parlament, cele pentru Presedintie fiind programate pentru 2009. Abia n anul 2024 alegerile parlamentare vor mai coincide cu cele prezidentiale.
Potrivit legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romniei, pentru a se putea nscrie n cursa prezidential candidatii au trebuit s fac dovada sustinerii din partea a cel putin 200.000 de cetteni romni cu drept de vot.
Organizarea alegerilor
n cele 42 de circumscriptii electorale din Romnia au fost amenajate 17.564 sectii de votare, n timp ce n afara granitelor trii au fost amenajate 153 de sectii, n 90 de tri. Cei 17.995.828 de cetteni romni cu drept de vot au avut de ales ntre 12 candidati la functia suprem n stat. Conform ordinii nscrierii n competitia electoral, pe buletinul de vot pentru alegerea presedintelui Romniei figurau Adrian Nstase (Uniunea National PSDPUR), Traian Bsescu (Alianta D.A. PNL-PD), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Gheorghe Dinu (independent), Gigi Becali (PNG), Bela Marko (UDMR), Marian Milut (Actiunea Popular), Raj Tunaru (PTD), Petre Roman (FDR), Ovidiu Tudorici (URR), Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) si Aurel Rdulescu (APCD).
Ca si pentru parlamentare, alegtorul a avut dreptul la un singur vot, pentru a putea fi declarat cstigtor un candidat avnd nevoie de sufragiile a jumtate plus unu din voturile celor nscrisi pe listele electorale. n cazul n care nu se ntrunea acest procent trebuia organizat un al doilea tur de scrutin la interval de dou sptmni de la primul. n al doilea scrutin intr candidatii la Presedintie clasati pe primele dou locuri dup primul tur, fiind declarat cstigtor cel care ntruneste majoritatea voturilor, indiferent de procentul prezentrii la urne.
Cheltuieli de campanie
Sumele cheltuite de partidele politice pentru alegerile generale din toamna anului 2004 au fost mai mici dect cele angajate la scrutinul din 2000 sau la alegerile locale din iunie 2004, dup cum a estimat Asociatia Pro Democratia (APD) ntr-un studiu de monitorizare, dat publicittii la 24 noiembrie 2004. Cele mai mari cheltuieli au apartinut, potrivit APD, de ctre Uniunea National PSDPUR, desi diferenta fat de Alianta D.A. PNL-PD a fost mai mic n comparatie cu campania pentru alegerile locale din acelasi an. Astfel, APD estima c, n total, la nivel national, Uniunea PSDPUR a cheltuit aproximativ 3.853.932 dolari, Alianta D.A. – 2.357.047 dolari, PRM – 743.400 dolari, PNG – 490.441 dolari, n cazul UDMR, judetele monitorizate nefiind relevante pentru fondurile cheltuite de aceast formatiune politic.
n ceea ce priveste candidatii la presedintie, Traian Bsescu a fost mai promovat dect Adrian Nstase, n presa scris, cheltuielile publicitare ale candidatului Aliantei D.A. fiind mai mari cu aproximativ 150.000 dolari dect cele ale contracandidatului su de la Uniunea National PSDPUR (877.877 dolari fat de 716.682 dolari).
Alianta D.A. a investit de asemenea pentru aceste alegeri de dou ori mai multi bani (1,5 milioane dolari) n presa scris dect n iunie 2004, n timp ce nivelul cheltuielilor Uniunii Nationale PSDPUR a rmas constant n jurul sumei de 2,4 milioane dolari. Publicitatea electoral stradal are o pondere mult redus n bugetele de campanie ale formatiunilor politice.
Concluzia studiului APD ar fi, potrivit lui Cristian Prvulescu, c partidele politice dispun de sume mult mai mari dect cele alocate de la buget pentru desfsurarea campaniilor electorale, iar o solutie pentru eradicarea coruptiei, care ia nastere prin legtura dintre lumea afacerilor si politic, ar consta ntr-un control financiar al formatiunilor politice.
Sondaje de opinie
Conform unui sondaj al DATA Media si IRSOP, comandat de GCS si publicat la 18 noiembrie, Adrian Nstase si Uniunea National PSDPUR conduceau n preferintele electoratului. Astfel, Adrian Nstase l surclasa pe principalul contracandidat, reprezentantul Aliantei „Dreptate si Adevr” PNL-PD, Traian Bsescu, cu aproape 10 procente. Adrian Nstase era creditat cu 41% din voturi, n timp ce Traian Bsescu ar fi obtinut doar 32%. Candidatul Uniunii Nationale PSDPUR crescuse cu trei puncte fat de un sondaj din perioada 7-11 octombrie, fcut imediat dup lansarea n cursa prezidential a lui Traian Bsescu. Fat de acea dat candidatul Aliantei D.A. a crescut un singur procent. Al treilea n cursa prezidential era presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 13% din preferintele alegtorilor. Sondajul a fost realizat n perioada 4-8 noiembrie, pe un esantion aleatoriu de 2.976 adulti.
La 22 noiembrie, conform unui sondaj al Centrului de Sociologie Urban si Regional CURS-SA, candidatul Adrian Nstase conducea n preferintele electoratului. Mai exact, Adrian Nstase era creditat cu 42% din intentiile de vot, urmat de Traian Bsescu cu 32%, pe pozitia a treia situndu-se Corneliu Vadim Tudor cu 13%. Bela Marko ar fi obtinut 4 %, George Becali – 3%, Marian Petre Milut – 2%, Gheorghe Ciuhandu – 2 %, Petre Roman – 1%, alti candidati ntrunind sub un procent. 28% dintre cei intervievati s-au declarat ori nehotrti, ori decisi s nu voteze. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.100 persoane cu drept de vot, n perioada 12-18 noiembrie 2004, interviurile fiind realizate la domiciliile subiectilor.
Rezultate dup primul tur al alegerilor pentru functia de presedinte al Romniei
Din totalul de 18.449.676 de alegtori nscrisi pe liste, s-au prezentat la vot doar 58,51%, adic 10.794.653.
S-au „calificat” pentru turul doi Adrian Nstase din partea Uniunii PSDPUR si Traian Bsescu din partea Aliantei PNL-PD, cu 40,94% adic 4.278.864, respectiv 33,92% adic 3.545.236 din totalul voturilor valabile exprimate. Rezultatele din primul tur de scrutin arat c Adrian Nstase a fost votat n 28 de judete ale trii, majoritatea din Moldova si Oltenia, iar Traian Bsescu a fost preferat de locuitorii din 10 judete, cele mai multe din Transilvania, alturi de Bucuresti. Restul candidatilor pentru Palatul Cotroceni s-au clasat dup cum urmeaz: Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romnia Mare, PRM) a obtinut 12,57% din totalul voturilor valabil exprimate, urmat de Marko Bela (Uniunea Democrat a Maghiarilor din Romnia, UDMR) – 5,10%, Gheorghe C. Ciuhandu (Partidul National Trnesc Crestin Democrat, PNTCD) – 1,90%, Gigi Becali (Partidul Noua Generatie, PNG) – 1,77%, Petre Roman (Partidul Forta Democrat din Romnia, FDR) – 1,35%, Gheorghe Dinu (independent) – 1,08%, Marian Petre Milut (Actiunea Popular, AP) – 0,42%, Ovidiu Tudorici (Uniunea pentru Reconstructia Romniei, URR) – 0,36%, Aurel Rdulescu (Alianta Popular Crestin Democrat, APCD) – 0,34%, si Alexandru Raj Tunaru (Partidul Tineretului Democrat, PTD) – 0,26%.
Rezultatele primului tur de scrutin au fost validate de Curtea Constitutional la 3 decembrie, confirmnd intrarea n cel de-al doilea tur a primilor doi candidati.
Pregtiri pentru turul doi al alegerilor prezidentiale
n ziua de 12 decembrie 2004, electoratul romn a fost asteptat la vot pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, la care au participat Adrian Nstase, candidat din partea Uniunii Nationale PSDPUR, si Traian Bsescu, din partea Aliantei D.A. PNL-PD. A fost pentru a patra oar cnd s-a organizat un al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romniei, dup schimbarea regimului politic din tara noastr n urma evenimentelor din decembrie 1989. Cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romniei a fost organizat potrivit articolului nr. 81 din Constitutie.
Cei doi candidati la presedintie s-au ntlnit, fat n fat, o singur dat n cadrul unei dezbateri televizate, n toat campania electoral, si cea pentru primul tur de scrutin, si cea pentru al doilea tur. Confruntarea dintre cei doi, gzduit de TVR 1, a avut loc la 8 decembrie, n emisiunea „Destinati Cotroceni”. ntlnirea dintre cei doi candidati a fost fixat n urma deciziei Birourilor Permanente reunite ale celor dou Camere ale Parlamentului, de la 6 decembrie.
Potrivit sondajelor de opinie date publicittii dup primul tur de scrutin de la 28 noiembrie, Adrian Nstase figura ca favorit n cursa pentru presedintie, la o distant de cel putin zece procente fat de contracandidatul su, Traian Bsescu. Un sondaj de opinie realizat de Institutul de Marketing, Analize si Sondaje (IMAS), n perioada 29 noiembrie-5 decembrie, dat publicittii la 8 decembrie, pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, arta c Adrian Nstase ar ntruni 57% din voturile electoratului, iar Traian Bsescu, 43%. Un alt sondaj de opinie, difuzat n aceeasi zi, realizat de Metro Media Transilvania (MMT) dup primul tur de scrutin, l indica drept cstigtor tot pe Adrian Nstase, dar cu 56% din voturi, fat de Traian Bsescu, cu 44%.
La 12 decembrie au fost asteptati la urne 17.995.828 de cetteni cu drept de vot, conform listelor electorale permanente. n cele 41 de circumscriptii electorale judetene si cea a municipiului Bucuresti au fost nfiintate 17.559 de sectii de votare, din care 6.141 n 103 municipii, 1.556 n 210 orase si 9.714 n 2.819 comune. n afara granitelor trii au fost organizate 153 de sectii de votare.
La alegeri au fost acreditati reprezentanti ai mai multor organizatii neguvernamentale, cei mai multi fiind de la Asociatia „Pro Democratia”, iar dintre cei 69 de observatori externi, 26 erau ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare n Europa (OSCE), 13 ai Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, alturi de reprezentanti din partea a 20 de institutii de pres din strintate.
Buletinul de vot pentru alegerea presedintelui Romniei n cel de-al doilea tur de scrutin continea pe a doua pagin dou chenare n care figurau cei doi candidati: Adrian Nstase, n prima pozitie, iar Traian Bsescu, n cea de-a doua.
Rezultatele turului doi
n seara zilei de 13 decembrie 2004, Biroul Electoral Central a dat publicittii rezultatele finale ale turului al doilea al alegerilor prezidentiale, dup centralizarea tuturor voturilor exprimate la toate sectiile de votare din tar, Traian Bsescu obtinnd 51,23%, reprezentnd 5.126.794 voturi, iar Adrian Nstase – 48,77%, reprezentnd 4.881.520 voturi. Numrul total al alegtorilor care s-au prezentat la urne nscrisi n listele electorale existente la sectiile de votare a fost de 10.112.262 de cetteni cu drept de vot, reprezentnd 55,21% din numrul total al alegtorilor.
Numrul total al voturilor valabil exprimate a fost de 10.008.314, reprezentnd 98,97%, numrul total al voturilor nule a fost de 10.3245, adic 1,02%. Numrul buletinelor de vot primite de sectiile de votare a fost de 20.358.425, iar numrul total al buletinelor de vot nentrebuintate si anulate a fost de 10.246.246.
Presa international despre rezultatele finale ale cursei pentru Palatul Cotroceni
Importante publicatii din lume au reflectat pe larg rezultatele scrutinului prezidential din Romnia anului 2004. Astfel, cotidianul britanic The Times puncta c „noul presedinte va fi la fel de concentrat asupra aderrii Romniei la UE, ca si rivalul su: aceasta este vestea bun. ns probleme Romniei rmn enorme, iar puterea politic de a le depsi ridic semne de ntrebare: aceasta este marea team”.
Conform The International Harold Tribune, „victoria lui Traian Bsescu ar putea marca o schimbare radical de directie n politica romneasc, deoarece ar putea slbi puterea Partidului Social-Democrat (PSD). „ntrebarea este dac Bsescu poate forma un guvern majoritar condus de propriul su partid si unul care s dureze”, a declarat un diplomat occidental la Bucuresti”.
The Guardian vorbea despre o victorie-surpriz a presedintelui Traian Bsescu, „Romnia a fost aruncat ntr-o perioad incert, dar plin de sperante, n urma agitatiei politice de la nceputul acestei sptmni, cnd primarul Bucurestiului, Traian Bsescu, a rsturnat predictiile si n acelasi timp stabilimentul politic actual, cstignd la fotografie presedintia acestei tri”. Si Financial Times scria despre „victoria-surpriz a lui Bsescu n turul doi al alegerilor prezidentiale din Romnia”, completnd: „n timpul campaniei prezidentiale, Traian Bsescu s-a angajat s continue drumul Romniei ctre aderarea la UE, n 2007. De asemenea, trebuie spus c a sprijinit puternic aderarea Romniei la NATO, iar acum s-a angajat s mentin trupele romnesti n Irak”.
Conform Le Temps, „principala provocare a noului presedinte romn va fi reunirea celor dou Romnii, artate de recentele alegeri prezidentiale: cea urban cu tendint liberal, care l-a votat pe Traian Bsescu, si cea rural, care are nevoie de ajutor si care si-a dat votul lui Adrian Nstase”.
n sfrsit, Corriere della Sera calcula c n cazul n care „Traian Bsescu si va mentine promisiunile, Romnia va cunoaste cea mai important cotitur de dup 1989, va deveni o tar normal, cu institutii epurate, n sfrsit, de presiuni si interferente politice, cu o magistratur eficient si onest, cu o pres liber. Traian Bsescu poate face acest lucru, are forta, tenacitatea, carisma necesar, dup cum au spus tinerii veniti luni seara n numr mare s l aclame pe noul presedinte al Romniei care s-a impus n balotaj cu 51,23 % din voturi fat de 48,77 obtinute de premierul Adrian Nstase”.
Clin Popescu-Triceanu: mpreun cu Traian Bsescu am construit un tandem de succes
La data de 18 decembrie 2004, liberalul Clin Popescu-Triceanu, copresedintele Aliantei Dreptate si Adevr (ADA) PNL-PD si premier nominalizat al ADA, a declarat, de la tribuna Conferintei Nationale Anuale a Partidului Democrat, c, mpreun cu Traian Bsescu, au construit un tandem pe care elita conductoare de pn acum nu a fost capabil s-l dea Romniei. „Tandemul Bsescu-Triceanu se bazeaz pe parteneriat si sprijin reciproc, n timp ce tandemul Iliescu-Roman s-a bazat pe dezbinare, iar arma secret a lui Iliescu a fost Cozma”, a spus liderul liberal. Tandemul Bsescu-Triceanu se bazeaz pe dinamism si dezvoltare, ca resurse ale bunstrii, n timp ce tandemul Iliescu-Vcroiu s-a bazat pe stagnare si regres, ca surse ale srciei, a afirmat presedintele interimar de atunci al PNL.
Alte argumente n favoarea tandemului Bsescu-Triceanu ar fi fost onestitatea si deschiderea, respectarea intereselor romnilor si responsabilitatea politic, spre deosebire de tandemul Iliescu-Nstase, care „s-a bazat pe interesul oligarhiilor corupte si pe setea de putere a celor doi”, a spus Triceanu.
Adrian Nstase i-a urat succes lui Traian Bsescu n mandatul de presedinte al Romniei
La 13 decembrie 2004, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Nstase, l-a felicitat pe Traian Bsescu, co-presedinte al Aliantei D.A., pentru succesul obtinut n alegerile prezidentiale si i-a urat succes n noul mandat de presedinte al Romniei. „Numrtoarea noastr paralel, precum si rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Central indic faptul c Traian Bsescu este viitorul presedinte al Romniei. Aceasta a fost vointa romnilor, pe care eu o respect”, a spus Adrian Nstase.
Adrian Nstase a afirmat c PSD va sprijini proiectele pe care le propune Traian Bsescu pentru a continua drumul spre integrarea european si bunstarea romnilor, exprimndu-si speranta c si presedintele Romniei va face acelasi lucru n privinta initiativelor social-democratilor.
Priorittile noului presedinte ales al Romniei, Traian Bsescu
n ziua de 14 decembrie 2004, Traian Bsescu si-a prezentat cele opt prioritti n mandatul de sef la statului. „Prioritatea priorittilor” urma s fie formarea unei majoritti parlamentare care s permit „abordarea cu toat forta” a integrrii n Uniunea European. n al doilea rnd, „pricipalul obiectiv pe termenul ntregului mandat” era, conform lui Traian Bsescu, coagularea natiunii romne n realizarea unor obiective majore de politic intern si extern. „O prioritate deosebit” dup instalarea la Cotroceni a lui Bsescu era scoaterea institutiilor statului de sub influenta politic.
Traian Bsescu a anuntat, cu acelasi prilej, c imediat dup validare si depunerea jurmntului ca sef al statului, s introduc n strategia de aprare a trii lupta mpotriva coruptiei la nivel nalt.
Redarea demnittii romnilor, dezvoltarea societtii civile si asigurarea independentei presei au fost alte trei obiective asumate de Traian Bsescu.
Horia Plugaru
AGERPRES.