Incepe lupta pentru ajutoarele de ncalzire

Nici nu a nceput perioada de depunere a dosarelor pentru ajutoarele de cldur pentru sezonul rece 2009-2010 c, deja, zeci de brldeni au nceput s se adune la Directia de Asistent Social (DAS) din cadrul Primriei. Dac sumele alocate sunt aceleasi ca si anul trecut, doritorii trebuie s stie c dosarul va fi ceva mai stufos.

De pe 12 octombrie pn pe 30 noiembrie, cei care doresc s beneficieze de ajutoarele pentru nclzirea pe perioada iernii si pot depune la ghiseele DAS dosarele complete. Din acest motiv, seful Serviciului sftuieste pe cei interesati s nu se grbeasc s ia cu asalt ghiseele, ntruct este timp suficient pentru a putea fi toate dosarele verificate. Zeci de localnici s-au adunat la avizierul din fata institutiei pentru a-si nota conditiile ce trebuie ndeplinite. Ca si anul trecut, si n noiembrie 2009 – martie 2010, perioada pentru care se acord ajutoarele, pragul maxim pn la care vor fi acceptate dosarele este acelasi. Este vorba despre 615 lei pe membru de familie. ns, cu ct veniturile sunt mai mici, cu att cuantumul alocat va fi mai mare. Asta fie c este vorba despre familiile care utilizeaz gaze naturale la sobe sau centrale pe gaz metan, lemne, crbuni sau combustibili petrolieri, sau energia n sistem centralizat. Cel mai mult vor primi cei care folosesc sobele cu gaze naturale sau centralele pe gaz metan, respectiv cei cu veniturile sub 155 de lei, care vor primi cte 262 de lei pe lun. Din categoria celor care utilizeaz lemne, crbuni sau combustibili petrolieri, beneficiarii de ajutor social conform Legii nr. 416/2001 si care au venituri sub 155 vor primi suma cea mai mare, respectiv 58 de lei pe lun. Tot acestia vor primi cea mai mare compensare lunar pentru nclzirea cu energie n sistem centralizat, adic 100%. Doritorii pot ncepe s-si depun dosarele de pe data de 12 octombrie si au timp pn la finele lunii noiembrie, motiv pentru care nu trebuie s se ngrmdeasc. Anul trecut au fost aprobate ajutoarele pentru 9.000 de familii care folosesc gazul metan si pentru 5.000 de familii care folosesc lemnele drept combustibil. ns, fat de 2008, am devenit mai selectivi n ceea ce priveste conditiile de primire a dosarelor. Spre exemplu, n cazul n care solicitantul este membru de familie major dar fr calitatea de proprietar sau chirias, acesta va prezenta o mputernicire notarial din partea proprietarului sau a titularului contractului de nchiriere, pentru a dovedi c are domiciliul sau resedinta la adresa pentru care solicit ajutorul, ne-a spus Liliana Platon, seful Directiei de Asistent Social din cadrul Primriei.

Actele necesare

Tinerii peste 18 ani care locuiesc cu printii nu pot beneficia de ajutoare pentru nclzrea cu lemne, crbuni sau combustibili petrolieri dect mpreun cu acestia sau separat, n cazul n care au propriile familii si se gospod resc singuri. Dosarele trebuie s contin copie dup actul de identitate, dup certificatele de nastere pentru membrii familiei care nu au nc 14 ani, dup hotrrea de divort, de ncredint are sau plasament familial al minorului, cnd este cazul, sau copie dup certificatul de deces, cnd este cazul. De asemenea, trebuie s mai cuprind adeverint a de salariu, cu salariul net pe luna anterioar depunerii cererii, cupon de pensie (orice tip) din luna anterioar, cuponul de indemnizatie de somaj din luna anterioar si o factur emis de E-ON Gaz. n cazul asociatiilor familiale sau al persoanelor fizice autorizate, mai trebuie si o copie dup declaratia de impunere privind veniturile realizate n anul depunerii cererii. Trebuie stiut si faptul c familiile care nu au venituri vor fi anchetate social pentru a se confirma declaratia fcut pe proprie rspundere.

5 COMENTARII

  1. Birocratia in Romania nu se dezminte. Trebuie hirtii la hirtii. Pai daca am un act de identitate cu domiciliu valabil, cei care nu fac dovada sa i se impute o amenda consistenta si sa vezi dupa aia corectitudine.

  2. D.na Susnea , daca tot ati scris acest articol, va rog mult scrieti un alt articol legat de acest subiect care sa lamureasca urmatorul lucru : o mama are un baiat student , este scos din evidenta asociatiei de la intretinere deoarece are domiciliul flotant in alt oras unde studiaza . Acesta poate fi luat in calcul ca numar de persoane la venitul pe membru de familie , deoarece mama cheltuie din venitul sau lunar si pentru acesta chiar daca nu este acasa ? ( chelt. cu chiria , mancare , transport la sfarsit de saptamana si multe altele)
    .
    Va rog astept un raspuns pertinent din partea dv.stra deoarece anul trecut la unele familii au fost luati in calcul si studentii iar la altele nu , este o lege pentru toti sau numai pentru unii? Va rog informati-va si scrieti un articol pe care sa-l citeasca toti administratorii de asociatii. Multumesc

  3. In fiecare an va mai da ceva prin minte, acum vreti sa mai imbogatiti notarii sau sunteti mana in mana cu ei? D-na jurista, atata timp cat pe cartea de identitate am un domiciliu prin care fac dovada resedintei la acea adresa, asta inseamna ca la Evidenta Populatiei (institutia d-voastra) este inregistrat actul prin care proprietarul a fost deacord sa am domiciliu la acea adresa. Nu credeti ca nu are logica ce cereti d-voastra?

  4. Trebuie stiut si faptul c familiile care nu au venituri vor fi anchetate social pentru a se confirma declaratia fcut pe proprie rspundere. = DA , SIGUR SE VOR FACE ANCHETE, EXACT CA SI IN ANII TRECUTI ,HAI SA FIM SERIOSI NUMAI CINE NU VREA NU IA AJUTOR DE INCALZIRE DE LA PRIMARIE .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.