Iarna epocii de aur

Iernile groaznice din timpul dictaturii comuniste bat la usa tot mai multor vasluieni. Somajul masiv, veniturile extrem de mici si lipsa unor politici de protectie social adecvate au lsat populatia descoperit n fata frigului. Pe lng sectorul economic, care si-a redus cu 30% consumul de gaze si este practic congelat, si abonatii casnici se vd obligati s nchid robinetul. Locuitorii caselor de la periferiile municipiului Vaslui renunt la gaze, iar dup primele zile cu temperaturi sczute, populatia prefer s tremure. Mai mult, reducerea plafonului de venituri pn la care se acordau ajutoarele de cldur va ls fr subventii foarte multe familii. Si, dac n anii trecuti, furnizorul de gaze accepta o ntrziere la plat de dou – trei luni, criza financiar si spune cuvntul. Abonatul care nu plteste la timp factura risc s fie debransat si s nghete n apartament.

Economia vasluian a nghetat. La propriu. Chiar dac temperaturile sczute au venit mai repede, consumul industrial de gaze nregistreaz n continuare o scdere drastic. Comparativ cu perioada similar a anului trecut, cererea de gaze naturale din partea agentilor economici s-a diminuat cu cel putin 30%. Grav este faptul c perspectivele imediate nu sunt deloc mbucurtoare, iar pentru primele luni ale anului 2010 nu se estimeaz o relansare a cererii. Operatorii de pe piat local apreciaz c, la nivelul judetului Vaslui, piata gazelor nu va mai cunoaste gradul de dezvoltarea din anii trecuti. n consecint, reorientarea furnizorilor locali ctre agentii industriali din alte zone ale trii este esential, pentru a compensa prbusirea industriei locale. Adrian Tigihici, directorul SC Gaz Est SA Vaslui, spune c societatea pe care o conduce furnizeaz cele mai ieftine gaze si, datorit acestei politici de preturi, nu duce lips de abonati din toat tar. Sunt vizati cu precdere marii consumatori, din clasele III – V, cu contracte de furnizare care necesit avizul a patru autoritti, pentru a putea fi puse n executie.

Condamnati la frig

Din nefericire, pe lng societt ile comerciale care si-au sistat masiv activitatea, populatia a devenit extrem de prudent cnd vine vorba de consumul propriu. Tendinta general este aceea de a reduce drastic cheltuielile legate de cldur si apa cald pe timpul anotipului rece. Standardul de viat se deterioreaz puternic iar populatia nu-si mai permite s asigure confortul termic n locuinte. Avem cereri de la abonati casnici de la case care doresc s debraseze arztoarele pe gaze de la sobe si s treac pe lemne, a explicat Adrian Tighici. n acest context, de lips acut de resurse financiare, micsorarea plafonului de acordare a ajutoarelor de cldur de la 615 lei la 425 are un efect extrem de negativ. Foarte multe familii cu unul sau doi copii, care se ncadrau n ultimele trepte de venituri, vor pierde subventia pentru cldur. Noi ne asteptam ca acest plafon s fie crescut la 700 de lei, pentru ca abonatii s-si poat achita utilitt ile. Dac s-a redus acest plafon, practic, am condamnat la nghet abonatiii. Vasluiul este o zon cu problele sociale mari, n care viata este foarte scump. Criza a afectat puternic populatia, care nu va avea posibilitatea s achite la termen facturile si, de aceea, trebuie acordat o mare atentie acestor ajutoare de cldur, a precizat Tighici. Inevitabil, incapacitatea de plat a facturilor curente va duce la debransarea de la reteaua de alimentare cu gaze si apelarea la unele improvizatii, acolo unde exist posibiliatea. De altfel, conditiile economice dificile din acest moment vor solicita un efort suplimentar din partea abonatilor. Dac n anii trecuti se accepta o ntrziere de la plat de dou-trei luni, n prezent, situatia s-a schimbat radical. Din cauz c nu s-au mai putut contracta credite pentru asigurarea necesarului de gaze n stocuri, plata facturilor trebuie s se fac n cel mai scurt timp, pentru ca furnizorul s-si poat sustine activitatea.

2 COMENTARII

  1. VOTATI URMASII COMUNISTILOR (PSD)DEJA ATI STRANS 60000 DE SEMNATURI PENTRU PROSTANAC.DACA PE ACEST PUI DE SECURIST CARE MINTE DE INGHEATA APELE IN LUNA IULIE PRECUM CA VA CREEA 100000 NOI LOCURI DE MUNCA SI VA PLATI DATORIILE LA BANCA A INCA 100000 VOI IL VETI VOTA APOI CHIAR CA SUNTETI UN JUDET DE HANDICAPATI.DEGEABA SCRIU ZIARELE DE CORUPTIA FOSTULUI PREFECT SI A FOSTULUI PRIMAR CRISTEA,ACEST JUDET A AJUNS IN HALUL ASTA PSD-ULUI CARE ESTE LA PUTERE DE 20 ANI IN ACEST JUDET.VOTATII PROSTILOR CA O SA VO DEA PRIN GURA PARTIDUL KGB-ISTULUI ILICI.CASCATI OCHII CA ALTFEL BELITI P–A

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.