Tichetele de sanatate, amnate pna… la anul

Prima zi a toamnei ar fi trebuit s vin cu o nou bucurie pentru romni: introducerea tichetelor de sntate. Din diverse motive, Ministerul Snttii a decis s le mai amne o perioad, nespecificnd exact cnd anume va intra n vigoare normativa. Conducerea Spitalului Municipal de Urgent Elena Beldiman Brlad vede cu ochi buni aceast amnare, deoarece introducerea tichetelor de sntate este o mare nedreptate pentru asigurati.

nc din urm cu cteva luni, ziua de 1 septembrie a fost dat ca sigur pentru introducerea tichetelor de sntate. Acestea ar urma s fie folosite de cetteni att la consultatiile de la medicii de familie, ct si la spitale, pentru diferite analize, interventii si spitalizri. Tichetele de sntate nseamn de fapt contributia personal a pacientului la plata serviciilor de sntate, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale. Acestea se vor aplica n medicina primar, la medicii de familie, la medicii specialis ti si n spitale, nu ns si pentru asistent a medical de urgent. Tichetul va reprezenta o sum de bani, n limita a cel mult 600 de lei pe an, bani ce nu este obligatoriu s fie folositi n ntregime. n orice caz, dup dezbateri publice intense, proiectul a rmas tot la stadiu de… proiect, neputnd s intre n vigoare chiar din prima zi a lunii septembrie. Si este si normal: nu s-au formulat niste norme metodologice dup care s se ghideze cei implicati n sistemul sanitar, si nici nu s-au distribuit tichetele ctre beneficiari. De fapt, mai mult ca sigur, nici mcar nu s-au tiprit nc. Cert este c managerul Spitalului Municipal de Urgent Elena Beldiman Brlad nu numai c este usurat c nu au intrat n vigoare, dar s-a declarat si mpotriva lor. Si asta pentru c cei obiditi vor fi tot oamenii care deja cotizeaz la asigurrile medicale. Cei sraci vor fi scutiti de ctre Ministerul Snttii, dar vor continua s umple spitalele, iar ceilalti vor plti, pe lng actualele asigurri, alti 600 de lei impusi de acelasi Minister. Sau cel putin asa prevedea proiectul. N-am primit nicio nstiintare pn acum. Deocamdat, s-a amnat. Dac ar fi intrat n vigoare, acum am fi nceput s le lum bani oamenilor. Oricum, tot cei asigurati vor trebui s-i sustin pe cei care nu-si permit s plteasc, dar care beneficiaz de servicii medicale, ne-a spus medicul Viorel Petcu, managerul spitalului brldean.

1 COMENTARIU

  1. Un mincinos si un betiv.
    Dar el cata spaga ia pe luna, pe langa cele doua salarii pe care le ia de la spital ? Nu va incredeti in el. Sa vedeti ce enormitati va spune si ce limbi va da dupa 1 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.