Necajitii mapamondului

Cele opt luni de guvernare ale Cabinetului Boc au transformat tara noastr n vedet international. Potrivit unui studiu Manpower, Romnia ocup ultimul loc din lume n ceea ce priveste planurile de angajare pe trimestrul IV al anului n curs. Prbusirea afacerilor este cu att mai dramatic cu ct, n ultimele trei luni ale anului 2008, Romnia ocupa primul loc n Europa, Orientul Mijlociu si Africa la estimrile de angajare! Pentru vasluieni, analiza Manpower este si mai tragic. Pe lng nghetarea angajrilor, n perioada octombrie – decembrie va avea loc un nou val de concedieri. Comparativ cu anul trecut, constructiile lucreaz la 30% din capacitate, comertul a sczut cu mai bine de 30%, iar alte activitti industriale functioneaz sub 40% din potentialul de productie. Patronatul nu poate accesa credite avantajoase, comenzile de stat sunt inexistente, iar taxele si impozitele continu s creasc. La nivel mondial, angajatorii din India sunt cei mai optimisti n ceea ce priveste planurile pentru urmtoarele trei luni, acestia fiind lideri de clasament si n trimestru patru al anului trecut. Acolo si vor gsi de munc toti vasluienii care acum fac tusa. Dac nu putem ajunge n India, mcar s privim jumtatea plin a paharului: n-avem de munc, dar stim s ne distrm. Horele au umplut tara iar veselia este la ea acas, semn c circul si foamea au devenit, n sfrsit, politici publice.

Romnia trece prin cea mai grav prbusire economic din ultimele dou decenii. n numai opt luni, tara noastr a reusit trista performant s ocupe ultimul loc n lume n ceea ce priveste estimrile de angajare pe ultimul trimestru din 2009. Potrivit unui studiu Manpower, realizat pe un esantion de 72.000 de companii din 35 de tri, perspectivele imediate de pe piata muncii sunt dramatice. Romnia se claseaz pe ultimul loc din lume la planurile de recutare a fortei de munc pentru perioada octombrie – decembrie. Nu mai putin de 60% din societti nu vor mai face angajri, iar ponderea firmelor care vor apela la disponibilizri a crescut de la 11%, n trimestrul IV al anului trecut, la 25% n prezent. Prbusirea mediului de afaceri este cu att mai dezastruoas cu ct, n ultimele trei luni ale anului 2008, Romnia ocupa primul loc n regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa, n functie de planurile de angajare. Analiza Manpower arat c angajatorii din opt sectoare de activitate s-au declarat pesimis ti n ceea ce priveste perspectivele de angajare, cele mai afectate domenii fiind construct iile, energia, finantele si serviciile imobiliare, transporturile si comunicatiile. Prognozele de angajare descurajante sunt raportate de ctre angajatorii din sapte regiuni, singurii care prevd o usoar crestere a activittii de angajare n decursul trimestrului IV fiind cei din zona de nord-vest.

Vasluiul, ultimul de la coad

ntr-o astfel de conjunctur economic grav, judetul Vaslui are o pozitie extrem de ingrat. Dac n Romnia nu mai merge nimic, fr a exagera, putem spune c Vasluiul ocup ultimul loc din lume la tendintele de angajare. Din nefericire, la nivel local, rezultatele studiului Manpower ar fi mult mai tragice. Dac n analiz se precizeaz c 60% din firme nu vor face angajri, dar nici nu vor apela la concedieri, la noi, lucrurile stau altfel. Reprezentantii patronatului vasluian se asteapt ca, pn la sfrsitul anului, mediul privat s mai disponibilizeze peste 4.000 de salariati. Estim rile vin pe fondul sistrii activittii economice a aproape 2.000 de firme, n primele opt luni ale anului, numr care se poate dubla pn la sfrsitul lui 2009. De asemenea, lipsa creditelor avantajoase, a comenzilor de stat si a unor msuri anticriz concrete au subrezit puternic mediul de afaceri local. Cu o structur de afaceri dinamic, format n mare parte din microntreprinderi, oamenii de afaceri au resimtit din plin politicile fiscale ale Guvernului: cresterea impozitelor pe forta de munc, impozitul minim, anularea unor deductibilitt i etc. Mai mult, dac n studiul se arat c numrul firmelor care vor face concedieri a crescut la 25%, n plan local, somajul creste invers proportional, cu lipsa implement rii msurilor de relansare economic.

E tragic!

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, spune c, n prezent, Romnia se afl ntr-o ncetare total de noi angajri ale fortei de munc. La nivelul judetului, constructiile lucreaz la 30% din capacitate fat de anul trecut si elibereaz fort de munc, n timp ce cifra de afaceri din comert este la sub 30%, comparativ cu 2008. De asemenea, restul activittiulor industriale functioneaz la cotele de avarie, cu maxim 40% din potentialul de productie. n judetul Vaslui, vom vorbi de recesiune si de eliberare n plus de fort de munc pentru ultimele trei luni ale anului. Nu s-au dat bani pentru demararea de lucrri de stat, cu s-au dat credite cu dobnd sub 5%, care s asigure activitatea unittilor care mai produc. Nu s-a redus fiscalitatea. Din contr, Guvernul creste impozitele si taxele locale cu 20%, a subliniat Constantin. Mediul de afaceri constat c majoritatea initiativelor anun- tate sunt doar niste msuri electorale, existnd riscul ca un euro s ajung la 4,5 lei. Pe acest fundal, anul viitor va fi la 60-70% fat de nivelul acestui an si de 30% comparativ cu 2008. Actualul Executiv trebuia s aib o singur pozitie, pentru a da un exemplu de unitate. n acest fel, nici ratingul organismelor interna- tionale nu va avea de suferit, a conchis Constantin.

4 COMENTARII

  1. e timpul sa ne trezim la realitate.nu se mai poate asa cu cei indolenti si nesimtiti care considera si parlamentul tarii cu o adunatura fara valoare(ex.cazul u d r e a ).CUM SA INCALCI PREVEDERILE CONSTITUTIEI SI JURAMINTUL SI SA NU FII PEDEPSIT ? oare aceasta d-na daca se poate numi asa este constienta de ceia ce face ? vin alegerile si va rog sa ganditi bine cand veti vota caci poate nu vom mai avea parte de asemenea personaje.politicul a cazut in coma si cu greu il vom pute aduce
    la viata normala.

  2. ,,Intelectuali romani de pretutindeni, treziti-va!” Inca nu e tarziu sa salvam tara de la distrugere. Acum, la alegerile din noiembrie sa facem un efort sa ne prezentam la vot. Daca se vor prezenta batranii, in special din zona rurala, acest vulpoi are toate sansele sa-si bata joc inca cinci ani de Romania. Tara noastra nu este o ,, corabie” menita sa pluteasca in urmatorul cincinal tot in deriva.
    Alegeti bine pentru ,, a trai intr-adevar bine!”.

  3. noi necajitii mapamondului? ne faceti de ras! nu vedeti cum se distreaza Baselu”? nu vedeti ca Udrea e toata numai zambet (si nesimtire)?acum 20 de ani mai era la fel(cum se mai intoarce roata!…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.