Mai putine avorturi pe fata

De la an la an, natalitatea pare s scad n aproape fiecare judet din tar. Nici n Vaslui situatia nu este mai roz. Una din principalele cauze pentru care nu mai sunt nregistrate att de multe nasteri este si numrul tot mai mare de avorturi la cerere. n aceste cazuri, lipsa de informare n legtur cu metodele contraceptive continu s fie punctul slab al femeilor care ajung s solicite ntreruperea sarcinii.

Ziua national a contracept iei, srbtorit n fiecare an pe 26 septembrie si stabilit pentru a trage un semnal de alarm c oamenii continu nc s aib relatii sexuale fr s foloseasc contraceptive nu pare s conteze prea mult. Asta chiar dac femeile care rmn nsrcinate fr s si doreasc acest lucru recurg la avort n foarte multe cazuri. Totusi, cel putin la nivelul Brladului, comparativ cu anul trecut, primele opt luni ale lui 2009 relev o tendint de scdere a numrului de cereri pentru ntreruperea de sarcin din Spitalul Municipal de Urgent „Elena Beldiman”. Dac n 2008, 144 de femei cu vrste ntre 15 si 44 de ani au apelat la avortul n spital, n acest an doar 65 au trecut pragul Sectiei Obstetric-Ginecologie n acest scop. De altfel, pentru fiecare dintre categoriile de vrst puse n evident de statistici se constat o scdere a avorturilor din ianuarie si pn la finele lunii august. Cu toate acestea, medicii nu pun acest lucru pe seama folosirii metodelor contraceptive, ci mai degrab pe apelarea la cabinetelor particulare din oras. „La nivelul spitalului nostru, de la nceputul anului si pn la sfrsitul lunii august, doar 65 de cereri pentru ntrerupere de sarcin au fost nregistrate. Este un numr foarte mic comparativ cu cel din 2008, cnd au fost 144 de cereri. Si n mediul rural se observ o tendint de scdere semnificativ n acest an, respectiv 23 fat de 78 n anul precedent. O explicatie ar putea folosirea metodelor de contraceptie din ce n ce mai mult, ns la fel de bine stim c n Brlad sunt multe cabinete particulare unde femeile se pot adresa pentru ntreruperea sarcinii”, ne-a spus medicul Gabriela Danis, directorul medical al spitalului. O alt concluzie tras de ginecologi se refer la mentinerea constant a numrului de avorturi la grupele de vrst 20-24 si 30-34, fiind de altfel si cele mai multe. nc mai sunt persoane care nu cunosc metodele contraceptive precum prezervativul, diafragma, pilulele sau mcar metoda calendarului, cea mai veche si mai folosit. ns, prin Directia de Sntate Public Vaslui, cabinetele de planning familial si cele de Obstetric-Ginecologie se distribuie gratuit contraceptive prin programele de sntate derulate pentru oricine doreste. n acest fel nu se previn doar sarcinile nedorite, ci si aparitia unor boli cu transmitere sexual.

1 COMENTARIU

  1. Bravo, desteptaciune umana. Itzi doresc ca si tu sa te protejezi cu anticonceptionale impotriva B.T.S. (boli cu transmitere sexuala). Sa te scutesc de a te documenta. Ti-ai gresit cariera, trebuia sa ramaii analfabeta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.