Atentat la cultura

Unii primari din judet au gsit scuza pentru a scpa de oamenii a cror utilitate nu o nteleg si nu au nteles-o niciodat. Este vorba de directorii de cmine culturale si de bibliotecari, care au nceput s fie demisi pe capete, motivul invocat de edili fiind… criza. Un motiv bun, dat fiind c, probabil, acesti edili sunt cei care au fcut ntodeauna cte o criz atunci cnd s-a pus problema s citeasc o carte sau s asiste la un act de cultur… „Este o gselnit, o mojicie si n acelasi timp o mare nedreptate pentru satul romnesc. Probabil multi vor invoca acest criz ca s scape de cei care se ocup de carte, de cultur. O s vedeti c acest lucru se ntmpl n localittile n care edilii nu au iubit niciodat cartea si nu au respectat bibliotecarii”, a spus Gelu Voicu Bichinet, directorul general al Bibliotecii Judetene „Nicolae Milescu Sptaru” Vaslui.

Criza financiar las comunele judetului fr bibliotecari si directori de Cmine Culturale. Primarii au nceput s dea afar personalul fiindc, spun ei, nu mai au bani de salarii. n capul listelor de disponibilizati sunt trecuti cei care se ocup de activitatea cultural. Sefii de la judet sunt ngrijorat i de acest lucru, dar recunosc c nu au ce s fac, att timp ct bibliotecarul si directorul de cmin cultural si primesc salariile de la bugetul local. „Este o gselnit, o mojicie si n acelasi timp o mare nedreptate pentru satul romnesc. Probabil multi vor invoca acest criz ca s scape de cei care se ocup de carte, de cultur. O s vedeti c acest lucru se ntmpl n localittile n care edilii nu au iubit niciodat cartea si nu au respectat bibliotecarii. Este un atentat la conditiile firesti si normale de dezvoltare a tinerilor din mediul rural. Att timp ct, prin lege, fiecare unitate administrativ teritorial trebuie s aib o bibliotec, un Cmin Cultural, un dispensar si alte astfel de unitti, disponibilizarea acestor persoane este un semnal de alarm de care ar trebui s tin cont toti factorii de rspundere”, a spus Gelu Voicu Bichinet, directorul general al Bibliotecii Jude- tene „Nicolae Milescu Sptaru” Vaslui. La acest or, nu mai au bibliotecar patru biblioteci comunale: Stefan cel Mare, Hoceni, Miclesti si Stnilesti. La fel de ngrijorat de acest situatie ese arat si Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. „Am observat si noi c operatorii culturali sunt primii pusi pe lista disponibilzrilor. Primarii care fac acest lucru nu prea au pus accent pe activittile culturale. Avem semnale de acest gen de la Ivnesti, Suletea, Stnilesti, Miclesti. Dar, din punct de vedere legislativ, nu avem ce s facem. Primarii si consilierii locali sunt cei care decid ce fac cu institutiile de cultur. Si nu de putine ori, activittile culturale au fost undeva la captul listei de prioritti. Noi vom avea o discutie cu primarii care recurg la aceste disponibiliz ri, dar ei sunt cei care decid”, a spus si Lucian Onciu.

2 COMENTARII

  1. Sucitule , tu sigur esti pe moda noua,adica a infractorilor.(violatori,hoti.betivi,criminali etc.).sau esti patron de bar in incinta vreunui camin cultural?Sau unul dintre acei primari care nu a citit o carte in viata lor !

  2. Fondul de carte sa fie trecut la scolile comunale si astfel biblioteca poate fi mentinuta. Cei ce vorbesc au ramas pe moda veche, caci si asa nu se mai lua cite o carte la citit, iar caminele culturale sunt transformate in baruri si discoteci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.