Armata frigului

Ajutoarele pentru nclzirea locuintei n sezonul rece 2009 – 2010 nu au primit nc „und verde” de la Guvern, pn la aceast dat, n teritoriu nefiind primit nici un act normativ care s specifice cnd si cum vor fi acordate aceste ajutoare. Semnalul guvernamental este dttor de fiori (si de frig!), cu att mai mult cu ct, de regul, n anii precedenti, pn pe 15 septembrie, mecanismul de nregistrare a cererilor, distribuirea formularelor ctre furnizori etc. era deja pus n miscare. n acest an ns, nu hrtiile sunt marea problem, ci asigurarea finantrii. Spre exemplu, n iarna trecut, 111.671 familii din judetul Vaslui au solicitat ajutoare pentru nclzirea locuintelor, n valoare total de 28,5 milioane de lei! O sum imens, care, n aceast iarn, cu sigurant va trebui considerabil suplimentat, n conditiile n care srcia face ravagii n rndul familiilor vasluiene. Tot mai des vehiculat este un total de aproximativ 150.000 de familii care, n aceast iarn, vor avea nevoie de aceste ajutoare. O adevrat armat a frigului, a crei supravietuiere st „n pixul” Executivului. Dar Guvernul a strns cureaua cheltuielilor, asa c, deocamdat, doar se sper c banii pentru nclzire vor ajunge la Vaslui si c scenariul ajutoarelor financiare si de urgent (multe dosare, nici un leu) nu se va repeta.

Cum austeritatea bugetar pune Executivul n corzi, asigurarea finantrii va fi o ntreprindere extrem de dificil, valoarea sprijinului financiar fiind imens. Acordarea ajutoarelor pentru nclzirea locuintelor n sezonul rece 2009 – 2010 st sub semnul ntrebrii. Dac anul trecut proiectul de hotrre prin care se majorau cuantumurile subventiei era n discutie public, n acest an, pn n prezent, nu a aprut nimic concret. Conform calendarului din 2008, pn la data de 15 septembrie, pe fiecare gen de subventie (lemne, energie termic si gaze naturale) trebuiau formulate cererile, distribuite formularele ctre furnizori etc. Conducerea Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui a precizat c, n cursul zilelor urmtoare, n acest sens urmeaz s fie transmis o circular de la Ministerul Muncii. „Noi asteptm s vedem dac se schimb metodologia de aplicare si care vor fi cuntumurile de acordare”, a precizat Ramona Maria Mocanu, directorul coordonator al AJPS Vaslui. n acest moment, actul normativ prin care se reglementeaz atribuirea ajutoarelor de nclzire este Ordonanta de Guvern nr. 5/2003, cu modific rile si completrile ulterioare. Anual, printr-o Hotrre de Guvern erau majorate limitele veniturilor pe fiecare membru de familie pn la care se acordau subventiile, normele de aplicare rmnnd n general neschimbate. n aceste conditii, este posibil ca traseul nregistrrii documentatiilor s rmn acelasi, marea problem fiind asigurarea finantrii. O situatie extrem de delicat pentru bugetul public, mai ales c sumele de care ar trebui s beneficieze familiiile srace sunt uriase. Spre exemplu, n sezonul rece 2008 – 2009, un numr de 93.404 familii din judetul Vaslui au beneficiat de ajutoare de nclzire cu lemne, suma total distribuit fiind de 19.697.349 lei. De ajutoarele de nclzire cu gaze naturale au beneficiat 15.071 familii, valoarea subventiei ridicndu-se la 7.087.925 lei. Nu n ultimul rnd, 3.196 familii au solicitat si beneficiat de ajutoare de nclzire pentru energia termic, valoarea sprijinului financiar reprezentnd 1.766.673 lei. Cu alte cuvinte, 111.671 din familiile vasluiene au primit, iarna trecut, asistent pentru nclzirea locuinlei, valoarea total a sprijinului fiind de 28.491.947 lei. n contextul economic actual, cnd foarte multe persoane au intrat n somaj sau au avut veniturile reduse, sunt toate conditiile ca numrul solicitrilor s creasc explonential.

Mai multi sraci, mai putini bani

Dup ce, n ultimii ani, peste jumtate din familiile vasluiene au beneficiat de unul din ajutoarele acordate pentru nclzirea locuintei, sezonul rece 2009-2010 se anunt ca un interval special. Din nefericire, subventia pentru nclzire continu s reprezinte „pasaportul” pentru trecerea cu bine a lunilor de iarn. De la ajutorul pentru nclzirea cu lemne la gaze naturale si energie termic, zeci de mii de familii din judet s-au obisnuit s „nnegresc” listele cu beneficiari. Estimrile arat c peste 75% din familiile judetului au venituri lunare foarte mici si, implicit, au dreptul s depun cereri pentru nclzirea locuin- tei. Mai exact, peste 115.000 de familii se calific pentru subvent ia de nclzirea cu lemne, gaze naturale si energie termic, pentru a-si putea achita facturilor lunare la ntretinere. Practic, vor rmne fr asistent doar o mn de oameni, care si mai permite s-si asigure confortul termic din cstigurile proprii. Ce ne-ar putea consola, este faptul c judetul nostru mai are si alti parteneri de suferint pe ierarhia srciei cum ar fi judetele Dolj, Mehedinti, Botosani… Dar asta nu tine de frig. Din fericire, dac se poate spune asa, nceputul iernii coincide cu o nou campanie electoral. Ar fi o salvare nesperat pentru milioane de romni, direct dependenti de „bunvointa” Guvernului. mcar pn dup alegeri…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.