Guvernul a pus ochii pe traditionalul tulburel din gospodriile tranilor. Afectat de concurenta neloial, patronatul societtilor productoare de vin solicit imperativ autorittilor modificarea Codului Fiscal. Propunerea vizeaz reducerea drastic a cantittii de vin produs n gospodrii si pentru care nu se pltesc accize. Mai exact, de la 200 hectolitri de vin pe an, cantitatea de vin netaxat urmeaz s fie diminuat la numai 30 hectolitri de vin. Cu alte cuvinte, un tran va putea „stoarce” n curtea proprie 3.000 litri de vin, fr a da cu subsemnatul la Fisc. Cum 2009 se prefigureaz a fi un an bun pentru vin, multi dintre micii productori vasluieni pot s obtin productii de peste 30 hectolitri vin. La nivelul judetului Vaslui sunt pe rod 11.894 hectare de vit de vie, din care vie hibrid – 6.453 hectare si vie nobil – 5.441 hectare.
Criza financiar este pe cale s intre si n curtile micilor gospodrii trnesti. De aceast dat, n vizorul autorittilor au intrat productorii de „vinuri linistite”, adic celebrul tulburel care face carier n lumea satelor. Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) reclam o piat neagr a vinului de aproximativ 200 milioane litri, ceea ce echivaleaz cu o pierdere la bugetul de stat estimat ntre 70 – 100 milioane de euro pe an. La presiunea companiilor productoare de vin, Ministerul Agriculturii va sustine modificarea Codului Fiscal, n vederea fiscalizrii si acestui segment al comertului cu vinuri. Noile reglementri vizeaz diminuarea de pn la sase ori a cantittii de vin ce poate fi produs n gospodrii si pentru care nu se pltesc accize. n prezent, Codul Fiscal stipuleaz c micii productori de vin au dreptul de a produce 200 de hectolitri de vin pe an, fr a plti nici un fel de taxe la visteria statului. Prin modificarea legislatiei fiscale, se urm- reste reducerea acestei cantitti pn la 30 hectolitri de vin pe an, adic 3.000 de litri, ceea ce echivaleaz cu 4.300 sticle de vin. Pentru a obtine o product ie de vin apreciabil, micii productori vasluieni au nevoie att de sprijinul naturii, ct si de utilizare corect a suprafet elor de vit de vie. O influent mare au soiurile aflate pe rod, modul de ntretinere a plantatiilor, precum si tehnologiile utilizate n vederea obtinerii produsului vinicol. Cum, n acest an, au beneficiat de o clim favorabil, exist posibilitatea ca n multe gospodrii s se nregistreze productii relativ mari, de peste 30 hectolitri de vin. n prezent, la nivelul judetului Vaslui exist o suprafat total de 11.894 hectare plantate cu vit de vie, din care vie nobil – 5.441 hectare si vie hibrid – 6.453 hectare.
Piata neagr n crestere
Legislatia n vigoare prevede c este exceptat de la plata accizelor vinul fabricat de persoana fizic si consumat de ctre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia s nu fie vndut. Propunerea de modificare a Codului Fiscal, venit din partea patronatului, introduce o limit de 30 hectolitri pe an de vin obtinut n gospod rie, peste aceast cantitate productorul trebuind s plteasc accize. La nivel national, au aprut deja si primele reactii la propunerea care i vizeaz pe micii productori de vin. Reprezentantii PNVV sustin c unii productori de vin fac declaratii de productie sub 200 hectolitri si nu se autorizeaz ca antrepozit fiscal. n consecint, respectivii productori, care nu sunt verificati de ctre organele de control ale statului, produc cantitti mai mari de vin dect cantittile declarate. Reprezentantii patronatul mai arat c micii productori de vin intentioneaz s propun cresterea limitei pn la 1.000 hectolitri de vin care s fie produs n gospodrii, pentru autoconsum.
An bun si pentru vinurile selecte
Ministerul Agriculturii estimeaz pentru 2009 o productie de vinuri cu denumire de origine controlat (DOC) de 480.000 hectolitri, cu 10% mai mult fat de anul trecut, cnd a fost de 437.000 de hectolitri. Cresterea productiei se datoreaz faptului c, n acest an, sunt conditii climatice favorabile culturii vitei de vie, care au condus la coacerea mai devreme a strugurilor si acumularea unei cantitti ridicate de zaharuri. Romnia a exportat n primele cinci luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri vin DOC, cu 8% mai putin dect n perioada similar a anului trecut, cnd cantitatea exportat a fost de 6.100 hectolitri. Valoarea vinului exportat n primele cinci luni ale anului n curs a fost de 745.000 euro, cu circa 25% mai putin fat de valoarea total din aceeasi perioad a anului trecut (988.000 euro). Principalele tri n care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania si China. Suprafata de vit de vie autorizat pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlat s-a diminuat n anul 2008 cu 15% fat de anul precedent, din cauza nlocuirii vitei btrne cu vit tnr, prin programul de reconversie/restructurare. Alt motiv al scderii suprafetei cultivate cu vit-de-vie pentru vinurile cu denumire de origine controlat este faptul c viticultorii renunt la producerea vinurilor DOC si prefer vinurile cu indicatie geografic, pentru a evita birocratia obtinerii autoriz rii DOC pentru suprafat si pentru productie.
In poza de mai sus ce fain ii sta teascului cand se storc strugurii..